hjärtesorg

05.09.2020
skriver i hemliga rutan, ursäkta tack
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

15.09.2020

Hej,

Jag hör att det är riktigt, riktigt tungt just nu, och jag kan förstå att hela din värld har kastats omkull och att du både känner dig sviken och avvisad. Det är tunga känslor att bära på. Oavsett vilken ålder man är i. Det finns knappast någonting jag kan säga som skulle trösta dig, men jag kan försöka förklara hur jag tror att han kan ha resonerat.

Jag förstår att hans velande fram och tillbaka blev förvirrande för dig, och att det är väldigt tungt att pendla mellan hopplöshet och förtvivlan från en dag till en annan, speciellt då det känns som att det är en annan person som har rätt att fatta alla beslut. Men jag tror inte att han hade önskat att hans känslor skulle förändras. Du skriver att ni hade det bra och var lyckliga tillsammans och han upplevde det antagligen likadant, men hur sorgligt det än är så händer det att känslor förändras - speciellt då man är ung och ännu utvecklas mycket.  Och lika lite som du rår för att du fortfarande älskar honom kan han rå för att hans känslor förändrades. Jag tror att han ville fortsätta känna samma sak, och att det var därför han vacklade fram och tillbaka i sitt beslut - men att han till slut kom fram till att han vill vara ensam. Och jag vet att det gör ont att känna att man har blivit bortvald och sviken av någon man litat på, men jag tror att han också sörjde det (och sörjer säkert fortsättningsvis) men man kan ändå inte välja vad man känner.

Men det är ingen skam i att älska någon, och ingen skam i att man blir "lämnad" trots att det definitivt kan kännas så. Det är inte speciellt ovanligt att man har svårt att hantera känslor i den ålder ni befinner er i, och ännu svårare kan det vara att hantera andras känslor, vilket också kan vara en av anledningarna till att han just nu inte klarar av att ha kontakt med dig eftersom han då blir påmind om hur han har sårat dig.

Jag önskar att jag kunde ge dig konkreta tips på hur du kan ta dig vidare, men alla människor hanterar det på väldigt olika sätt och det som funkar för en person funkar inte nödvändigtvis för en annan. Det du behöver minnas i alla lägen är att det inte handlar om att DU har varit ”fel” på något sätt. Ni var ju vänner under en lång tid innan ni blev tillsammans vilket innebär att han tyckte om dig precis så som du är. Du hade inte kunnat påverka saken genom att försöka vara någon annan än du är och det hade bara blivit fel.

I din situation är det väldigt vanligt att man går omkring och väntar på att den andra skall ändra sig och märka sitt misstag, och det är ganska oundvikligt att det blir så. Men jag tror att det bästa du kan göra med tanke på dig själv och din framtid är att försöka bygga upp din tillvaro igen. Jag förstår känslan du har just nu att han är den enda rätta för dig, och det är helt okej att det känns så. Högst antagligen kommer du att minnas honom för all framtid – men det betyder inte att det alltid kommer att kännas som det gör nu eller att du aldrig kommer att träffa någon annan. Eftersom du älskade honom så är det ett tecken på att du har förmågan att älska – och den kommer att behövas igen.

Fokusera på dig själv just nu. Bygg upp dig själv igen genom att göra saker som DU vill göra. Le mot människor – både sådana du känner och främlingar för du vet inte vilka dörrar det kommer att öppna och det kostar ingenting att vara trevlig. Och var inte rädd för att känna, det är klart att det gör ont att vara ledsen men inte heller det kommer att pågå för evigt. Det kommer att bli bättre.

Jag önskar att jag kunde ge dig någonting mer konkret. Men vi finns här, så skriv in på nytt om du behöver skriva av dig.

Många kramar

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej (:
Jag undrar om jag kan vara deprimerad.
Har mått under några månader nu (3 eller 4) typ dålit varje dag. Mår större del av dagarna i en vecka dålit och större del av dagen. Jag gråter nästan v...
Läs mera

hej! Är en 15årig tjej som känner att mitt mående är en berg och dalbana. Har sedan september varit ganska känslig, gråtit och känt mig nedstämd. Det har varit så att jag gråtit ibland flera gånger...
Läs mera

Jag har haft självskadebetende i ungefär tre år men har slutat sen ett år tillbaka. Ingen vet om det och vill inte gå runt ett till år och vara rädd att min mamma eller någon annan ser ärren och börja...
Läs mera

Hej,
Jag är hela tiden rastlös men trött. Jag årkar inte göra något men skapar ändå hela tiden planer. Jag kan inte sova på nätterna och somnar av trötthet/sorg cirka 4 på natten. Jag vet inte vad som...
Läs mera