Ångest

09.01.2021
Hej! Har ångest och vet inte hur jag ska bli av med den. Mitt hjärta slår snabbt, kallsvettas och ibland känns det tungt att andas. Ibland känns det annrs bara jobbigt utan de symtom jag tidigare nämnde. En dag var ångesten så stark att jag trode att jag skulle svimma. Jag vet att jag har ångest för att min partner är i militären. Vet inte vad jag ska göra för att må bättre. Försöker att hitta på något att göra hela tiden för att fundera på något annat men direkt då jag sitter ner och tar det lugnt kommer dessa känslor. På kvällen och morgonen är det som värst.
isa

Isa svarar

18.01.2021

Hejsan! 

Tråkigt att höra att du har ångest, men jättefint att du tog kontakt med oss.
Ångest är egentligen en känsla som finns där för att skydda oss, men ibland ställer den istället till problem. Du skriver att du har ångest för att din partner är i militären. Finns det något speciellt du är orolig över? Är det för att din partner är långt borta? Är du orolig för att något skall hända din partner? Isåfall kanske det kunde hjälpa att prata med din partner om denna oro eller t.ex. med en förälder eller vän, eller varför inte skriva ner din oro och dina känslor på papper. Att lägga ord på sin oro kan lindra ångesten. Ibland kan ångest uppstå  pga något specifikt och ibland kanske man inte har någon aning om varifrån den kommer. Är det endast det att din partner är i militären, eller finns det även annat som oroar dig?

Då du beskriver din ångest så berättar du att du kallsvettas, får svårt att andas och att du tänkt svimma. Det får mig att fundera på om du fått en ångestattack? Dessa uppstår pga att man har en drös med känslor som tryckts undan och inte fått komma ut. Till sist blir det för mycket så att till och med en liten sak kan göra att alla känslor kommer ut på en och samma gång. Bästa sättet att hantera dessa är att helt enkelt försöka andas, och känna känslorna även om det är jobbigt. Efteråt kan man fundera på vad som utlöste attacken. Som jag skrev i början så vore det bra om du kunde prata med någon, t.ex. en vän. Men det vore också bra om du kontaktade t.ex skolans hälsovårdare eftersom du kunde må bra av att få prata med någon professionell. Det är ju inte meningen att du skall behöva ha sån ångest som du beskriver.

Då känslan av ångest börjar krypa fram ge dig själv tillåtelse att känna känslan av ångest. Acceptera ångesten och att du är i den just nu. Efter en stund kan du känna hur känslan av ångest avtar. Andas lugnt. Några sätt som kan lätta på känslorna och ångesten är att ta en varm dusch, meditation, att skriva ner sina tankar, röra på sig eller måla. Vi är alla olika och en sak som fungerar för en person, kanske inte fungerar för någon anna.

Jag önskar dig lycka till och jag hoppas du slipper denna tunga ångest.

Hälsningar,
Isa

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej har ont i vänster pungkula o kukroten, där kuken går in i kroppen
Läs mera

K5

Kostar det att gå till psykolog eller vad de nu heter i K5?
Läs mera

Hej! Jag har ett problem. Sen typ söndag natt har jag haft från och till JÄTTE ont i magen. Ibland hjälper int änns värkmedicin. Jag tog något för förstoppning en gång men det gjorde inte magen bättre...
Läs mera

Hej!

Jag har en hudflik vid analöppningen och har haft det i flera år och har inte försvunnit, den är lite röd kanske det är hemorrojder?. Den ger mig inte några besvär men jag tycker det är jobbigt ...
Läs mera