Kattrelaterat

08.04.2021
Hej, jag har några frågor om mina katter som jag inte vet var jag ska ställa.

Först undrar jag hur jag bäst tränar min yngsta katt att vara ensam? Tänker att det skulle vara bra för henne att lära sig.

Sen undrar jag hur jag tränar dom att gå i koppel? Jag har sele åt dom men dom fattar inte alls vad jag vill när jag tar i kopplet, dom går bara dit dom vill eller så vill de bäras.

Sen undrar jag hur jag ska få min yngsta att äta torrfoder? Jag har testat att blöta det lite, men då vill ingen av dom äta det. Jag ska testa att byta foder tills vi hittar något hon godkänner men vad gör jag om hon inte vill ha något alls? Jag blandar det oftast med blötfodret, men hon lyckas sortera ut det äckliga...

Dom vill heller inte äta kattungsfoder trots att dom ännu är under ett år, så dom får vuxenmat. Men vad är fördelarna med att äta mat för kattungar fram tills att man är ett år?

Jag undrar också hur jag ska träna bort beteenden som att bitas och smälla i dörrar?

Jag undrar också, hur får jag dom att fatta att dom ska klösa på klösbredan? Jag har en klösbreda men dom använder mattor och min säng istället...

Och sist undrar jag om ni har några tips på hur jag stärker relationen mellan oss? Jag märker ju nog att dom vet att det är jag som är deras mamma och trygga punkt. Och dom kommer många gånger per dag och vill gosa och sova bredvid mig. Men finns det typ några lekar eller övningar som man kan göra för att få starkare band till dom?

Hoppas att det inte blev för många frågor! Lilla familjen
luckan

UngInfo svarar

09.04.2021

Hej på dig och tack för din fråga! :)

Jag har själv växt upp med katter och har en katt som just nu är 5 år gammal, så jag har av erfarenhet en hel del kunskap kring katter och katters beteende. 

Katter är mer sociala varelser än man kanske kunde tro. De mår bra av människans närvaro och att det händer saker runt dem. En riktigt liten kattunge bör inte lämnas ensam i mer än några minuter till en början, sen ökar man gradvis på ensamtiden. Dina katter är inte riktigt små kattungar mera, men man brukar säga att en katt är vuxen vid ett års ålder. Nu vet jag inte hur din livssituation har sett ut sedan du tog katten/katterna, men jag kan tänka mig att det kan bli en ganska svår övergångsperiod för katterna om du under coronatiden varit hemma mer än vanligt och nu hamnar att lära dom att vara ensamma. “Det är svårt att lära en gammal hund att sitta” brukar man säga och jag skulle vilja påstå att samma ordspråk gäller också för katter. Åtminstone är det mycket lättare att lära katten under det första levnadsåret för det är då de bygger grunden för beteenden och trygghetskänsla. Om fallet är så att du mest varit hemma sen du skaffade katterna är det viktigt att du nu sätter igång med träning så att katten/katterna i framtiden kan klara av att vara hemma själva utan att ställa till med besvär (Men vill också ge en påminnelse om att en katt inte ska vara ensam mer än ett dygn enligt djurskyddslagen). 

Du kan bygga upp ensamträningen i etapper där du först är borta en timme, för att nästa gång vara borta två timmar och sen tre timmar osv… Det låter som att din kattunge kanske lider av separationsångest och då kan du tänka på att lämna något roligt där hemma som katten kan aktivera sig med exempelvis en aktiveringsleksak. Ett tips är att inte alltid ha framme samma leksaker utan byt med jämna mellanrum så skapar det också mer stimulans och spänning för katten. Titta över hemmiljön och se till att katten har allt den behöver före du lämnat hemmet (gömställen, flera sovplatser, klösbrädor, dricksplatser, matplatser). Hoppeligen kommer nog katten med tid att lära sig att vara ensam, men det är inget som går över en natt.

Hemmiljön är något av det viktigaste för kattens grundtrygghet och är den inte trygg i hemmet kommer det också vara svårt att ta ut den och exempelvis gå med den i koppel. Du säger att du har sele åt katterna och det är oftast något som tar tid för katterna att vänja sig med. Lägg selen på ofta inomhus också så får de vänja sig med den i sin trygga hemmiljö. Jag skulle också vilja våga påstå att vissa katter är mer benägna att trivas med att gå utomhus och andra katter är med rädda för det. Du ska aldrig tvinga katten att gå ut, utan du måste ta det i början i deras takt och tempo. Låt dem visa vad de vill. Då du beskriver att katterna fryser, så tror jag att darrningarna du beskriver snarare beror på rädsla och att katterna känner sig hotade. Då tror jag det är läge att ha ännu mera tålamod och att katterna kan ha förknippat “ute” med rädsla. Påskynda inte detta. Katter är inte hundar och det är en hel vetenskap om hur man kan koppelträna katter för att de ska följa dig vart du går. Du kan nog aldrig förvänta dig att katten ska gå vid din sida så som en hund, men det ska nog gå att få den att följa dig. Här tror jag igen att det är väldigt individuellt och att vissa katter är med benägna att lära sig och har kanske har ett mera äventyrligt lynne. Innan du överhuvudtaget kan börja med koppelträning och att få katterna att följa dig när du är ute måste du se till att de är trygga i utemiljön, annars kommer träningen inte leda någon vart. Här är det också etapper som gäller och att först vara ute en kort stund för att sedan förlänga vistelsen, men låt alltid katten bestämma när den vill in. Koppelträna först inomhus och sedan kan ni sakta börja testa samma sak utomhus. 

När det kommer till maten så ersätts mjölktänderna av vuxentänder ungefär vid 6 månaders ålder. Det varierar mellan raser och om man är osäker kan det vara bra att rådfråga en veterinär. Fodret måste därför vara lätt att äta för katterna och det ger också mera energi när de fortfarande växer fram tills de är ett år gamla, därför rekommenderas det skild mat för kattungar. Du måste som du själv skriver prova dig fram med olika sorter för kattungar (under ett år) som de vill äta. Det behöver inte nödvändigtvis vara torrfoder, det finns också blötfoder specifikt för kattungar som de kanske hellre äter. Om du inte hittar rätt sort i din närbutik finns de flera sidor på nätet som du kan beställa hem maten på.

Det kan vara så att den yngsta katten bits för att den är i den åldern då mjölktänderna byts och att det här är ett beteende som minskar i takt med att kattungen växer. Men i vissa fall så får katten det till en vana att bita på sladdar och då finns det olika knep att prova på. Ett tips är att ge ifrån sig ett kort men högljutt ljud om katten biter. Katten ska inte tycka att bitandet är en lek, och om ett högljutt ljud uppstår varje gång som katten biter så kan katten börja förknippa bitandet som något som orsakar ett otrevligt ljud vilket bör undvikas. Detta är givetvis individuellt, men katter är ofta känsliga för ljud och vill undvika sådant som kan orsaka ett otrevligt läte. Min katt börjar oftast bita på sladdar när han är hungrig eller riktigt uttråkad så då hjälper det oftast att ge mat eller ge honom uppmärksamhet i form av lek så slutar beteendet. För att undvika att faran sker finns det också specifik spray man kan köpa i vissa djuraffärer, apotek eller på nätet “gå-bort spray”/”anti-klös”. Det här funkar att spraya på sladdar eller exempelvis soffhörn, sängar där man inte vill att dom ska klösa. 

Du kan testa att gnida in klösbrädan i kattmynta för att se om han då börjar använda sig av den. Katter älskar doften och kan snabbt lära sig att associera det som ett ställe där dom får klösa. 

När det kommer till din sista fråga om hur du ska stärka relationen till din katt så vill jag först av allt säga tid och kärlek. Lek tillsammans med dina katter åtminstone en liten stund varje dag. Enligt en ny forskning från Storbritannien stärker du relationen mellan katt och människa genom att titta katten djupt in i ögonen och sedan blinka långsamt, men utan att sluta ögonlocken helt. Därefter ska man blunda helt ett par sekunder. Det kallas ”slow blink” på engelska och beskrivs som djurets motsvarighet till vårt leende. :)

Sist av allt vill jag också råda dig att gå till veterinären med dina katter om du inte gjort det. Där kan du kolla upp så att katterna är friska och att vissa beteenden (exempelvis bitning) inte beror på någon fysisk åkomma. Du får också tala med en expert inom området och ställa alla dina frågor och funderingar som du har gällande dina katter kring utveckling, beteende och diet. 

Hoppas du fick svar på dina frågor och önskar dig stort lycka till med katterna! 

Med vänlig hälsning, 

Louise Mannil, Luckan Unginfo 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har jättemycket dödsångest och vet inte vad jag ska göra. Jag är inte så rädd för att dö men jag är rädd för vad som händer efter. Om man bara slutar existera, vad är det då för vits med någonting...
Läs mera

Hej, jag är från jakobstadstrakterna och jag och mina vänner skulle vilja åka till ett övergivet hus eller ett hemsökt hus, vet ni om det finns några här i trakterna?
Läs mera

Ja tror ja kanske har ångest. Ja kan aldrig slappna av för de känns som att ja inte "får" göra de. Hela tiden tänker ja lite att ja gör någo fel fast ja inte ens gö de och ja är nervös hela tiden
Läs mera

Hejsan!
Jag har under detta år skadat mig själv varje dag och flera dagar flera gånger per dag. Jag gör detta på flera olika sätt. Jag orkar inte leva mera och vet inte vad jag ska ta mig till. Har sö...
Läs mera