psykisk ohälsa hos hbtq personer

22.10.2020
Hej! Jag är en tjej som är lesbisk. Mina föräldrar vet inte om det och de är mycket homofobiska så jag tror jag aldrig kommer kunna berätta det. Jag skäms och mår extremt dåligt över det här. Jag vet att jag behöver hjälp och jag skulle vilja tala med någon men jag vågar inte. Om jag på något sätt tar kontakt med typ en psykolog (hur gör man ens det?) är jag rädd för att de själva ska vara homofober eller bara inte förstå. Mina närmaste vänner vet men de kan inte riktigt hjälpa och jag har bara konstant ångest. Känns som att jag inte förtjänar kärlek och som att jag kommer behöva gömma vem jag verkligen är i resten av mitt liv för att jag inte vill förlora min familj och släkt. Om mamma och pappa fick reda på det vet jag inte vad som skulle hända men jag vet bara att det inte är en säker miljö att komma ut i. Någon som lyssnar på girlinred
Julle fyrkantig2

Ungdomsledare Julle svarar

23.10.2020

Hej och tack för din fråga och du kan vara stolt som vågar stå upp för dig själv.  

Jag vill börja med att säga att det finns ingenting för dig att skämmas för angående din sexuella läggning. Du behöver inte gömma dej för att du har en annan sexuell läggning. Du behöver inte känna att du är mindre värd. Aldrig någonsin. Det är inget fel på dig och inget som du måste skämmas för – någonsin. 

Alla förtjänar kärlek. Vem man blir kär i kan man oftast inte styra, men vad man gör kan man styra. Du har ju alltid ett val. Jag anser att du förtjänar att vara lika lycklig precis som någon annan. Jag förstår ditt dilemma för att det inte är en trygg miljö att komma ut i om dina föräldrar uppträder som homofober. Du bestämmer själv om du kommer ut för dina föräldrar eller inte. Det är inte dina föräldrar som lever ditt liv och du förtjänar att vara lycklig och älska och bli älskad oberoende sexuell läggning. Om det är så att du bestämmer dig för att komma ut till dina föräldrar så kom ihåg, att något som du vetat om en längre tid så kan komma som en chock för dem. Det ursäktar iallafall ändå inte dåligt beteende från deras sida. Gör det som känns bäst för dig och gör det i egen takt.

Det finns olika ungdomsstationer (exempelvis ungdomsstationen Fiilis) som man kan besöka, som man får gå till utan remiss och som är gratis för ungdomar i din ålder. Du behöver inte vara orolig för vad de ska säga eller inte, eller om de är homofober eller inte. Deras jobb är inte att tillrätta visa dig, utan att lyssna och ge dig redskap för att må bättre. En professionell person får inte låta sina egna känslor styra samtalet – oberoende vilka egna värderingar och tankar det handlar om - det är inte den professionellas bekvämlighet som räknas, utan klientens behov. En professionell person får inte berätta saker vidare om sina klienter, de har tystnadsplikt, så det behöver du inte vara orolig för.  

Om det är så att du besöker en ungdomsstation och det inte fungerar med den som du träffar där, så då kan du boka in ett nytt möte med någon annan. Man får göra det, helt utan dåligt samvete och i princip utan orsak. Du behöver inte genomgå något som får dig att må ännu sämre när du söker hjälp. Du kan söka på ungdomsstation och din hemort, så borde närmsta komma upp. Där hittar du mera information om hur det går till när du tar kontakt dit.  

Om du vill, kan du ta kontakt direkt till Regnbågsankan också och hitta någon där att dela dina tankar med. Det hittar du HÄR.

Lycka till!
Hälsningar Julle 

1 Kommentarer

  • någon som lyssnar på sweather weather 22/10/2020 8:57am (43 dagar sen)

    från en sweater weather tjej, ily. det kommer bli okej. först, jag tror inte att psykologer får vara homofobiska. de har sett och hört ALLT och säkert träffat många som dig. dessutom har de tystnadsplikt. men kom ihåg att det är INGET FEL PÅ DIG. var stolt! det är fel på dina idiotiska föräldrar. en sak, det finns jättemånga communities på internet för hbtq personer. du kan använda en hemlig mapp på din telefon och joina, de har hjälpt mig jättemycket. du är så stark <3 vi finns överallt i österbotten, lovar. jag vet att det är svårt men jag tror att efter att du flyttat hemifrån måste du komma ut till dina föräldrar. på en SÄKER plats, tex ett cafe. be inte om ursäkt. de är fel på dem, inte dig. ta med en kompis om du vill. jag vet att det är hemskt att behöva gömma dig själv så länge men det är nödvändigt för din säkerhet. igen, jag är så ledsen. stay safe dear <3 jag vet inte om detta är tillåtet men min snap är becci_snape, adda mig om du vill tala. finns för dig.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Bi?

Ja undrar om ja e bi eller int fö att ja gillar å kolla på lesbisk porr mer än annan porr. Oftast för att dom "spelar" bättre å vanlig porr int intresserar, men de ha fått mej å fundera om ja endå sku...
Läs mera

Hej jag funderar hur det är med p-piller under tonåren. Är det gratis? hur kan jag börja med det? måste jag ha någons tillåtelse osv? Om det inte är gratis, vad kostar det?
Läs mera

Hej

Om man inte har varit med tjej ( Menar i sängen) Är det bästa att säga det till henne.? Eller märker hon det.?
Läs mera

vad är sexuella trakaserier
Läs mera