Självmords benägen kompis

17.02.2021
Hur kan jag hjälpa en självmordsbenägen vän? Orolig vän
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

23.02.2021

Hejsan!

Tack för frågan. Det är fint att du bryr dig så mycket om din vän, och förståeligt att du är orolig.

Men för det första innan jag ger dig råd om hur du kan hjälpa så vill jag också säga att det manipulativa beteendet som du beskriver i hemliga rutan inte alls är okej, och kan vara snudd på traumatiserande för personen hen gör det här mot. IFALL hen börjar göra samma mot dig så vill jag bara att du ska veta att du aldrig behöver gå med på nåt sånt. Oavsett hur dåligt en person mår så är det inte okej att låta det gå ut över andra på det viset. I det fallet är det helt okej att skydda dig själv från beteendet och dra dig undan hen. Men, vi ska hoppas att det inte blir så :) Ville mest bara säga det för säkerhets skull.

Din vän behöver helt klart hjälp, och det är ledsamt om hen själv inte vill gå och prata med någon. Det är dock jättebra att du vågat försöka uppmuntra hen till det! Det tycker jag du kan fortsätta göra nu som då. För det är inte meningen att kompisarna ska behöva vara det enda stöd en person har, det kan bli helt överväldigande tungt för dem om en person mår väldigt dåligt.

En grej du kan pröva om du inte gjort det redan är att säga att du kommer med hen första gången när hen går och ser nån. Att du kan vara den som fixar en tid och går med. Gärna också att när du föreslår det inte säger det som en fråga (vid en Ja eller Nej fråga så kommer personen antagligen svarar nej utan att ens tänka över saken), utan du bara bestämt konstaterar att ”jag upplever att du inte mår så bra just nu och jag är orolig över dig, jag kommer att boka en tid åt dig till hälsovårdaren/kuratorn/annan person och så går vi dit tillsammans första gången”.  

En annan utväg som kanske inte känns hemskt bekväm men som ändå kan vara en utväg är att berätta åt hens föräldrar (om hen har bra föräldrar) att du är orolig, och varför. Så då är ni flera som pushar för att hen ska skaffa hjälp. Det här kommer antagligen kännas som att du går hen bakom ryggen, så det kan vara bra att inviga hen i att du kommer göra det innan du gör det. Det kan dock vara att hen blir rätt arg av det här. Tänk då på att det du gjorde var ditt bästa alternativ i situationen, det är värt att nån blir arg på en om det räddar ett liv. Ett annat alternativ är också att du ställer hen ett ultimatum – antingen kommer hen med dig till en professionell eller så berättar du för hens föräldrar.

Sådär annars så finns det egentligen inte mycket annat kvar att göra än att helt enkelt bara försöka finnas där som vän. Det räcker. Att lyssna och våga fråga om saker och ting. Man kan också prata med självmordsbenägna människor om just det ämnet, det finns en missuppfattning om att det kan trigga dem till att ta livet av sig men det är inte sant. Säg hur mycket du skulle sakna hen om hen inte fanns. Ett sådant samtal kan räcka långt för den som mår dåligt. Om du tror att vännen din är såpass stabil att hen skulle vara kapabel att ta hand om ett husdjur så kan du uppmuntra hen till att skaffa ett. Att ta hand om någon annan levande varelse kan ibland hjälpa folk till att bättre ta hand om sig själva.

Om du någon gång hamnar i en sån situation att vännens självmordstankar verkar akuta så lämna inte hen ensam och tveka inte att ringa 112 INNAN nåt har hunnit hända. De finns till också i dessa fall! Hellre att man ringer en gång för mycket än en gång för lite...

Sist och slutligen vill jag ännu säga att det är inte är ditt ansvar att bära din vän genom detta. Det är din väns eget val om hen vill ta emot hjälp eller inte, och hens mående är på hens ansvar mera än ditt. Att du finns till som vän och vill hjälpa är tillräckligt. Du måste också få ta hand om dina egna känslor och ditt eget mående, det får inte glömmas bort. Det är vanligt att man själv kan börja må ganska dåligt av att ha en närstående i den här situationen, så jag tror också det vore bra för dig att få gå och prata med någon om det du upplever.

Hoppas det blir bättre snart!
Många kramar, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, decibel. Jag är en introvert person, som inte säger så jättemycket i grupper. Men är mera öppen på tuman hand eller med mindre grupp. Jag är väl också ganska seriös, eller intellektuell och högkä...
Läs mera

Du skall vara glad av dina vänner!
Läs mera

Hej jag är en tjej som håller på att förlora min bästa kompis och jag vet inte vad jag ska göra?
Läs mera

Hej, jag hade en pojkkompis som jag tog bort från snapchat för han gick runt och pratade och pratar ännu om att vi har haft sex fasst vi inte har gjort något för ska jag göra det måste jag ha känslor ...
Läs mera