Vad ska man studera?

04.01.2021
Hej! Jag går första året i gymnasiet och känner mycket stress då jag inte vet vad jag vill studera efter gymnasiet. Jag vet att det är två år tills jag tar studenten men jag måste ändå börja veta ungefär vad jag vill göra så jag vet vilka ämnen jag ska satsa på och skriva i studenten. Jag är intresserad i ämnen som psykologi och biologi men alla jobb inom de branscherna som jag vet om känns som ett no go. T.ex tror jag att jag inte skulle slippa in på psykologi utbildningen eftersom jag inte är så bra i varken matte eller fysik. Jag vill inte heller bli biolog. Det känns som att varenda yrke jag intresserar mig lite för så finns det alltid något dåligt och något som gör att jag tappar intresset för det. Jag är intresserad i mycket och tycker om skolan men just nu känns det bara hopplöst. Jag vill bara veta vad jag vill studera och vara så pass smart att jag slipper in till den utbildningen. Jag vill dessutom ha en bra utbildning där man får bra lön för jag vet att jag kan om jag vill. Har ni några tips på yrken jag kanske int vet så mycket om som jag skulle kunna kolla närmare på? Studerande
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

04.01.2021

Hej Studerande!

Tråkigt att höra att du redan i detta skede upplever stress över gymnasiestudierna.
Jag antar att du kikat på poängsättningstabellen för psykologilinjen när du menar att du inte skulle slippa in till psykologi utbildningen eftersom du inte är så bra varken på matematik eller fysik. Tabellen är något som jag ändå inte tycker du ska låsa dig vid. Bra att ha den i åtanke vid val av studier men du behöver inte tänka att du måste få bra i alla de ämnena i studenten som tabellen ger mest poäng för. Jag tänker mig att du i studenten skulle kunna satsa på att skriva modersmål, psykologi, kort matematik, finska, engelska och biologi. Så länge du uppnår helt bra resultat i modersmålet, psykologi/biologi och till exempel finska/engelska (långt) så borde du klara dig ganska bra i de antagningar som berör dig. Matematik ger generellt förstås bra poäng i de flesta antagningar men du behöver inte skriva långmatematik och dessutom få bra poäng i det för att lyckas komma in på flera utbildningar.

Du skriver att du är intresserad av biologi och psykologi och önskar även en attraktiv lön väl ute på arbetsmarknaden men att det i många fall finns någon faktor som gör att du tappar intresset. Det är aningen svårt för mig att gissa vilka dessa faktorer är och därför också svårt att ge förslag på yrken.

Ett yrke som kunde vara något för dig är till exempel logopedi, som har inslag av psykologi och människans biologi i studierna och yrket. Bra att veta är att arbetet som talterapeut är ganska kliniskt, om du tycker om det eller inte så vet jag förstås ej. Lönen är generellt bra.

Ett annat alternativ är att bli ämneslärare på t.ex. gymnasiet i biologi och psykologi. Då läser du ett av ämnen som huvudämne och sedan ett annat som långt biämne + pedagogik. Jag vet inte vad du tänker att är en bra lön för dig men t.ex. en ämneslärare har i mina ögon en okej lön.

Mina förslag är alltså:
1. Ge inte upp tanken på att läsa till psykolog, det kan krävas flera försök att slippa in trots att du verkligen satsat och vill det
2. Talterapi/Logopedi, kunde passa dina intresseområden bra, lönen är bra och aningen lättare att slippa in på än psykologilinjen, ganska kliniskt arbete
3. Ämneslärare på gymnasium i biologi och psykologi, lättare att åstadkomma, okej lön och ett socialt arbete

När du söker kan det vara bra att tänka strategiskt i dina val, och söka som andra eller tredjehandsval till en linje som är lättare att slippa in på men som ändå berör det område som har som förstahandsval. I ett sådant fall kan du ändå läsa kurser som du kan få tillgodo ifall du fortfarande vill in till ditt förstahandsval nästa år, och på så sätt skapa bättre förutsättningar för studierna och snabba på studietakten ifall du slipper in då.

Hoppas detta hjälpte dig en bit på vägen, lycka till!

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag tänkte söka till kronoby povakos program, och har hört från en kompis att de har ett inträdesprov dit.

Vad går inträdesprovet ut på? är det ett fysiskt inträdesprov?
Läs mera

Hej!

Jag kommer söka till klasslärare i vår men undrar om urvalsprovet (vakava-provet) kommer ordnas på campus i Vasa eller på distans som förra året?
Läs mera

Hej, i min högstadieskola är flickorna och pojkarna indelade i separata gymnastikgrupper vilket jag kan tycka är bra för att alla ska våga ta plats och utvecklas. En del av oss flickor har disskuterat...
Läs mera