Orolig

29.07.2020
Hej. Jag är typ konstant orolig. Jag är orolig över att jag är sjuk, varje dag känner jag på mig själv och hittade tex igår en liten knöl på huvudet som gjorde ont, ibland värker min arm, och jag är livrädd att de e cancer(ha boka läkartid). Jag är rädd att jag kommer dö när som helst, jag har svårt att andas, svårt att se framåt för att de känns som att ja int kmr finnas här då. Jag får panikattacker och har väldigt ofta ångest. Har haft såhär ca. en månad, å ha haft de förr, men de brukar gå om. Men nu ha de lixom lämna kvar o oron släpper int. Varje liten huvuvärk eller ledvärk kopplar ja ti nå värre, vet som int längre hu ja ska hantera mig själv fö de ha lixom spåra helt. Vet int var ja ska söka hjälp.

Angelica svarar

12.08.2020

Hej!

Fint att du skriver hit. Det låter riktigt jobbigt att leva med de tankar och rädslor du beskriver. Det här är inget du måste bära på själv.

Det är jättebra att du har bokat en läkartid. Risken att du lider av någon allvarlig sjukdom är nog väldigt liten, men det du kämpar med (rädslan för att vara sjuk/döende) är precis lika stor orsak till att söka hjälp och prata om det du upplever. När du träffar läkaren ska du berätta precis vad du känner och vad du har för symptom, också om ångesten och panikattackerna.

Jag skulle varmt rekommendera samtalsstöd åt dig. En psykolog/terapeut/samtalskontakt kan hjälpa dig att hitta verktyg att hantera din oro med, så att den inte tar lika stor plats i ditt liv. Det skulle också vara bra att fundera på om det finns någon orsak till din oro och i så fall bearbeta detta. Ibland blir saker som är enorma i ens eget huvud mindre bara av att man yttrar dem högt och får bekräftelse på att man inte är ”helt galen” – för det är du inte. Oro och ängslan över sjukdomar och hälsotillstånd är relativt vanligt hos många av oss, men ibland kan vi behöva stöd för att kunna hantera tankarna och känslorna.

I Vasa finns Ungdomsstationen Klaara dit det är fritt fram att söka sig tills du är 24. Detta är avgiftsfritt och du behöver ingen remiss. Telefonnummer är 06 325 2850. Beroende på var du studerar kan du också ha tillgång till Studenthälsovården. Studenthälsan kan exempelvis hjälpa dig att hitta en fungerande samtalskontakt.

Sitt inte ensam med det här längre, sök modigt hjälp! Du är inte ensam.

Kram från Angelica

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

hej! Är en 15årig tjej som känner att mitt mående är en berg och dalbana. Har sedan september varit ganska känslig, gråtit och känt mig nedstämd. Det har varit så att jag gråtit ibland flera gånger...
Läs mera

Jag har haft självskadebetende i ungefär tre år men har slutat sen ett år tillbaka. Ingen vet om det och vill inte gå runt ett till år och vara rädd att min mamma eller någon annan ser ärren och börja...
Läs mera

Hej,
Jag är hela tiden rastlös men trött. Jag årkar inte göra något men skapar ändå hela tiden planer. Jag kan inte sova på nätterna och somnar av trötthet/sorg cirka 4 på natten. Jag vet inte vad som...
Läs mera

Hej! Jag kom på ett par saker till som jag ville skriva. Jag är samma person som förra frågan.

Under den här tiden jag har mått sämre har jag även tappat matlusten helt. Jag är aldrig hungrig eller ...
Läs mera