Hjärntumör/hjärndöd eller bara korkad!?

12.06.2018
Helluu! Har frågat en del nu på sistone *hehe*. Kan vara jag la frågan i fel kategori, isåfall så *soriii*... Men iallafall. Jag vet inte varför men jag har sedan lågstadiet blivit lite "dummare" alltså inte otrevligare utan att jag tappas kunskap. Jag glömmer oftare saker och tycker att vissa saker är jättesvåra som jag förut tyckte var lätt. T.ex. så har jag nu svårt att förstå matematiska textuppgifter, eller hur man räknar vissa saker. Det låter int så allvarligt men i lågstadiet så var jag typ "supersmart" och kunde lösa matteproblem ur min storebrors mattebok (han är 2 år äldre än mig). Jag har alltid haft lätt för att lära mig men har nu blivit mer orolig att jag har något fel på min hjärna som börjar synas nu. Jag har liksom jättesvårt att flrmulera mig nu. Och när jag ska säga något så tänker jag och pratar i olika takter typ så om jag vill säga att jag vill har ett glas vatten så kanske jag säger "vattenglas har jag vill" ungefär..Även när jag är avslappnad så stapplar jag på orden eller säger allt för snabbt. Är superorolig att något är fel. Somsagt så var jag smartare inna jag började sjuan, och nej, det har inte att göra med att allt blir svårare ju högre klass man kommer till... Min hjärnkapacitet är inte använd till fullo. Jag vet att jag är smart - egentligen. Men det känns som att jag är en 'smart idot' eller 'dumt geni' om ni förstår. Jag älskar att lära mig saker så dethär kommer ivägen för mig. Enkla saker är ju supersvåra för mig att förstå. Saker som jag kunde i lågstadie e borta nu. För nån månad sedan på en mattelektion så kom jag att tänka på att jag varit borta en hel del. Och jag förstod ingenting av vad dem höll på med. Läraren förklara och jag förstod fortfarande inte. Jag frågade då min kompis som förklarade men förstod bara lite då. Typ tredje lektionen (när vi skulle avsluta det kapitlet) så börja jag förstå nåt av hur man räkna det. Vill bara kunna känna mig smartare igen. Mina betyg har gått ner och jag får ångest över det... Har ingen lust att gå till läkare då det är så dyrt tyvärr och vi inte har råd med det just nu. Kan det vara någon typ av tumör eller grejjs som blockerar något i hjärnan? Har ibland så att det 'dunkar' i sidan av huvudet. Snälla ta min fråga seriöst och överväg den noga. Jag har (som ni säkert märkt nu) svårt att formulera mig så jag blir förstådd, så om ni undrar något som är oklart kan ni kommentera min fråga så kommenterar jag ett svar.

[[Kortfattat; jag har i nuläget svårt att formulera mig, fokusera, tänka på en viss sak, huvudräkning (enkel som 56+24) och överlag att använda min hjärna och att förstå frågor. Mina vänner tycker jag verkar korkad när jag är ddn enda som inte förstär en grejj de diskuterat. Men jag har svårt att göra mer än en sak, och om jag lyssnar kan jag inte "processa" vad de säger ordentligt. Jag tappar lätt intresset för saker jag älskade förut, t.ex. så vill jag inte använda min hjärna för taktik utan "kopplar av" den och kör utan att tänka vilket blir jättejobbigt. Jag blir nästan paralyserad när jag har kopplat av hjärnan och jag blir svår att nå, måste ibland skakas till liv för att fö ikopplat hjärnan igen. Klumpigt uttryckt men ändå.

-Förut kunde jag använda hela min hjärnkapacitet. Jag kunde uttrycka mig utmärkt och jag älskade multitasking. Jag var i princip smartast i klassen och förstod alla problem fort och kunde direkt hitta en lösning till dem. Jag kunde fokusera på en viss sak hur länge som helst nästan och aldrig tappa fokuset. Jag kunde avancerad huvudräkning (x76-93x+(-x7) utan att behöva lägga ner mycket tid på det.]]

Som ni märker så har min intelligensnivå sjunkt något fruktansvärt!!! Kan det ha att göra med att jag fick min första touchtelefon då? (Isåfall blir jag riktigt rädd) eller finns det någon chans att min hjärna kan ha 'krympt' i takt med att jag utvecklats? Har gått ut nian nu.

Har aldrig druckit något med alkohol, jag röker inte och tar inga mediciner.

Vill ha svar så foooort om möjligt ifall dethär skulle kunna vara något allvarligt...
Heidi Jussil klippt

Läkarstudent Heidi svarar

12.06.2018

Hej!

Om jag förstår dig rätt så har det blivit svårare för dig att koncentrera dig, lära dig nya saker och att uttrycka dig. Du upplever även att ditt minne har förändrats under de senaste åren. Det här gör dig orolig att det är något allvarligt på gång och påverkar dina betyg och din vardag.

Först måste jag börja med att säga att det är svårt att veta exakt vad detta kan bero på, speciellt när vi inte pratar med varandra face-to-face och inte kan undersöka dig och ta prover osv. Därför spekulerar jag ganska brett. Jag rekommenderar att du uppsöker en läkare då detta påverkar din vardag så pass mycket som det gör. Förstår att det kan vara knepigt med pengarna men kanske finns det möjlighet att få ersättning från Kela eller liknande? Din hälsa är viktig. Nu över till mina tankar och funderingar.

Det här har gradvis utvecklats under högstadietiden och du säger själv att det inte beror på att skoluppgifternas svårighetsgrad har ökat. Då funderar jag kring andra saker i omgivningen som kan påverka hjärnan och dess kapacitet. Först tänker jag på om det kan finnas något i dina levnadsvanor som förändrats. Du dricker inte alkohol, röker inte och tar inga mediciner, så sådana orsaker kan uteslutas. Brist på sömn, mycket stress eller dåliga matvanor kan vara orsaken. Högstadietiden kan vara en omvälvande tid och om det händer mycket nytt runtomkring en i eller utanför skolan kan det påverka koncentrationsförmågan och tankeverksamheten i allmänhet. Du upplever ångest kring dina betyg och kanske hamnar i en ond cirkel när det inte går att "rätta till dem" och detta kan vara utmattande.

Det finns också många olika sjukdomar som kan ge liknande symptom, och för att kunna diagnosticera dem behövs blodprover och andra undersökningar som läkaren ordinerar enligt vad som anses mest troligt. Du funderar kring hjärntumör eller andra processer i hjärnan och om hjärnan kan ha krympt i takt med att du växt. Detta är ovanliga diagnoser och känns inte troligt. Att det dunkar i sidan av huvudet ibland kan förklaras av till exempel spänningshuvudvärk. Om läkaren inte hittar andra orsaker till symptomen kan en röntgen av hjärnan göras för att utesluta tumörer och liknande men det är sällan första steget i en utredning.

Angående användningen av touchtelefon finns såvitt jag vet inget samband med sänkt intelligensnivå. Dock kan den ju vara en distraktion och på det viset störa inlärning och koncentration om man blir beroende av den.

Hoppas att svaret hjälper dig och som sagt rekommenderar jag att du går till en läkare eller skolhälsovårdare som kan hjälpa dig vidare och hitta orsaken till dina symptom!

Med vänliga hälsningar,
Heidi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.