Tänker mycket

22.05.2020
Hej, jag har under de senaste åren roat mig mycket med vad andra människor tänker och tycker om mig. Jag tar åt mig mer vad andra säger och tycker om mig än att jag lyssnar på mig själv. Hur ska jag sluta ? Tänkare

Angelica svarar

27.05.2020

Hej!

Det är en bra fråga du ställer. Jag tror att många skulle kunna relatera och känna igen sig i det du skriver.

Det är inte nödvändigtvis enkelt att komma ifrån de tankar du beskriver och jag vågar nog påstå att det i många fall kan vara ett livsprojekt. Vi människor speglar oss i varandra, någon sa en gång åt mig att vi blir till i sällskap av andra. Det är både bra och dåligt, kan jag tycka. Ett ”hälsosamt” förhållande kan få oss att nå nya höjder, medan ett destruktivt förhållande dessvärre kan göra motsatsen. Fundera till exempel på det här: vem skulle du vara om du var helt utan de relationer du har i ditt liv? Vilka skulle dina värderingar vara? Vad är viktigt för dig? Vad skulle du göra som fick dig att må bra?

Sedan är det naturligtvis så att vissa kanske är mer sårbara för kritik än andra (även om den är konstruktiv). Redan det att man är medveten om det här draget i ens personlighet är ett stort steg i rätt riktning – för det du är medveten om kan du påverka.

Ett bra första steg för dig kunde vara att fundera på det här med självkänsla, självförtroende och självbild. Lär känna dig själv bättre. Tanken med det är att när du har en viss självkännedom så kan det vara lättare att instinktivt veta om en annan persons tankar och åsikter stämmer för dig eller inte. På samma gång, om du får kritik, är det lättare att acceptera kritiken så som den är: en annan människas åsikt som inte förändrar dig som människa eller tar ifrån dig din rätt att ha dina egna åsikter. Du kan t.ex. börja med att läsa igenom Decibels sidor om självkänsla och självförtroende, där finns mycket matnyttigt!

Avslutningsvis vill jag också påpeka att det här med allra högsta sannolikhet kommer att bli lättare ju äldre du blir. Med åren får du mer erfarenhet och utsätts för fler situationer som gör att du växer och förändras. Var snäll mot dig själv i det här. Med tiden lär du dig att sålla bland alla intryck så att du tar till dig det som stärker dig och accepterar resten. Det allra viktigaste du ska komma ihåg är detta: ingen annan människas åsikter kan förändra den du är. Du är du och det är alldeles tillräckligt.

Kämpa på!

Kram,
Angelica

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.