Aktie och förmedlingsmäklare

19.08.2020
Hej, går på 2an som merkonom med ett bedrövligt matte betyg. Hatar matte timmarna och har ingen motivation att ens gå på dem.

Mitt drömm jobb är dock att vara en aktie/förmedlingsmäklare och jag undrar att hur bra på matte man måste vara Fill
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

24.08.2020

Hej,

Jag skickade din fråga vidare till en bekant som jobbar med ekonomi, och hans varade såhär:

Ska man jobba inom finansbranschen, i synnerhet med värdepapper, krediter och sånt är det nog mer eller mindre ett krav att man är bra på grundläggande matematik, och framför allt att kunna analysera och tolka siffror, varför de ser ut som de gör. Helst ska man vara bra på huvudräkning också. Det är naturligtvis inget krav men det underlättar mycket.

Nu är jag ingen finansman, men vad jag förstått inom finansbranschen är det ett förbannat högt tempo och man måste kunna se vad siffrorna på skärmen betyder och kunna göra riktigt snabba beslut utgående från det.  Det är inget sammanträffande att anställda på New York-börsen åtminstone på 1990-talet hade betydligt högre risk att dö i en hjärtattack än vanligt folk.

Nuförtiden har man ju datorer som sköter det mesta, men nog är det personen bakom som bär ansvaret och ser till att riktiga beslut görs ändå.

Folk har en alltför glamorös bild av värdepapperstyper. Jag skulle säga att du ska börja som helt vanlig försäljare i någon butik (typ elaffär, sportaffär etc där folk förhandlar om priser och prutar) och träna upp siffersinnet.

 Du kan också läsa om saken här.

Kram

Tessi (Och Henrik)

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

hej, kan man bli antagen via betyg till arcada och novia om man är andragångssökande?
Läs mera

Hej!

Jag tänkte söka till kronoby povakos program, och har hört från en kompis att de har ett inträdesprov dit.

Vad går inträdesprovet ut på? är det ett fysiskt inträdesprov?
Läs mera

Hej!

Jag kommer söka till klasslärare i vår men undrar om urvalsprovet (vakava-provet) kommer ordnas på campus i Vasa eller på distans som förra året?
Läs mera

Hej, i min högstadieskola är flickorna och pojkarna indelade i separata gymnastikgrupper vilket jag kan tycka är bra för att alla ska våga ta plats och utvecklas. En del av oss flickor har disskuterat...
Läs mera