Studierna

Här kan du söka efter frågor i kategorin Studierna!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Studierna" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Drömyrket" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Drömyrket.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Läkare/lärare?
13.09.2018
Hej. Funderar en sån sak, att måste man gå gymnasie för att kunna bli läkare eller finns det någon chans att slippa in till en skola och bli läkare med bara närvårdar utbildning, och isåfall vilken inriktning borde man välja. Eller går de att bli lärare med närvårdar utbildning? Samt vad är lönen för en läkare, beror ju såklart på vilken sorts, me...
Visa hela frågan och svaret
Hej.

Funderar en sån sak, att måste man gå gymnasie för att kunna bli läkare eller finns det någon chans att slippa in till en skola och bli läkare med bara närvårdar utbildning, och isåfall vilken inriktning borde man välja. Eller går de att bli lärare med närvårdar utbildning? Samt vad är lönen för en läkare, beror ju såklart på vilken sorts, men rent generellt eller för en specifik sort. Jagg
Heidi Jussil klippt
Heidi, Läkarstudent svarar:
Besvarad: 14.09.2018

Hej!

För att bli läkare och lärare bör du ha gått gymnasiet eller åtminstone läst motsvarande kurser som krävs för att få den grundläggande behörigheten till en högskoleutbildning/universitetsutbildning. Utbildningarna har också sina egna "specialkrav" till exempel ett visst antal kurser i fysik, kemi eller svenska. Att få ihop dessa kurser skulle jag säga är enklast på gymnasiet där det finns ett så stort utbud på ett och samma ställe. Du kan också utbilda dig till närvårdare och ta en kombiexamen eller bli närvårdare och sedan läsa kurserna enskilt på andra ställen men eftersom de är ganska många tror jag som sagt att gymnasiet är smidigast. När du vet vad du vill bli kan du se vilka kurser som krävs för just den utbildningen och då bara välja sådana du kommer ha nytta av när du söker vidare från gymnasiet.

En nyexaminerad läkare tjänar 3500 €-4000 € i månaden och som färdig specialist kan man komma upp till det dubbla. Minimilönen för en läkarstudent som jobbar som läkare ligger kring 2500 €.

Lycka till med studierna!

// Heidi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Studierna

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!