Psykoterapeut

29.08.2016
Hej!

Jag funderar på att bli psykoterapeut. Men vad gör en psykoterapeut egentligen? Jag studerar för tillfället socialt arbete, så det blir väl sen då ännu + 3 år till... Måste man ha arbetserfarenheten före man söker sig till utbildningen eller kan man få den medans man studerar till psykoterapeut? Har förstått att den är på halvtid. Berätta gärna så mycket ni vet! Tack på förhand! Era svar uppskattas verkligen.
31.08.2016

Hejsan,

Som psykoterapeut kan man bl.a. arbeta som privatföretagare, på en familjerådgivningsbyrå eller på en psykiatrisk poliklinik. Det kan vara en tilläggsmerit att ha psykoterapiutbildning även när man söker andra arbeten som socialarbetare. Arbetar man inom rusmedelsvården är det också en fördel att ha psykoterapiutbildning.
Om man arbetar som privatföretagare kan man ta emot klienter som blivit beviljade psykoterapi från FPA. Du kan titta på kriterierna för att bli beviljad rehabiliterande psykoterapi på FPA:s hemsida. Gå in på Rehabilitering och därifrån service för 16-64 åringar så kommer du in på rehabiliterande psykoterapi. Därifrån kan du gå in och titta på Sökning av serviceproducent. Då kommer en lista på alla som arbetar som privata psykoterapeuter kommunvis. Om du studerar de olika terapeuterna vidare märker du att det finns psykoterapeuter med olika inriktning. Dessa riktningar är exempelvis: Familjeterapi, psykodynamisk terapi, psykoanalytisk terapi, kognitiv terapi och lösningsfokuserad terapi.
Du kan ju googla de olika inriktningar på terapi vidare så hittar du säkert beskrivningar på vad de olika terapierna går ut på.
På FPA:s sida står det även vad som krävs för att man skall godkännas som terapeut (D.v.s. att klienten skall få en del av avgiften för terapin ersatt av FPA).”Psykoterapi kan ges av en terapeut, vars utbildning är godkänd av Tillstånds- och tillsynsverket för social och hälsovården – Valvira. Terpeuten bör ha rätt att använda yrkesbenämningen psykoterapuet. Dessutom förutsätter FPA att terapeuten har utbildning inom den form av terapi som klienten får.”

Jag är själv socialarbetare till utbildningen och jag hade för avsikt att söka in till familjeterapiutbildning för några år sedan. Det visade sig då att min grundutbildning inte räckte, utan jag var tvungen att läsa ytterligare 30 studiepoäng i exempelvis psykiatri. Det skulle vara en sammanhängande utbildningshelhet, det gick inte att plocka poäng lite här och där. Novia ordnade en sådan utbildning, som jag sedan gick.
Jag gick nu in och tittade på http://psykoterapiakoulutus.fi/psykoterapeuttikoulutus/#kuvaus. Där kan du läsa mera om psykoterapiutbildning, visserligen bara på finska. Jag vet inte om någon svenskspråkig utbildning i Finland är planerad för tillfället.
Där står bland annat om vem som kan söka till psykoterapeututbildning: ”
”• soveltuvaa sosiaali ja yhteiskuntatieteiden korkeakoulututkintoa esimerkiksi: sosionomi, teologi, sosiaalipsykologi, sosiaalityöntekijä, sosiaalipolitiikka, sairaanhoitaja, psykologi, fysioterapeutti, lääkäri, opettaja. (Kysy oman tutkintosi soveltuvuudesta.)
• vähintään 30 opintopisteen laajuudelta psykologian, psykiatrian tai psykoterapiataitojen opintoja
• soveltuva työkokemus
• mahdollisuutta tehdä riittävästi asiakastyötä koulutusohjelman aikana (noin kaksi tuntia viikossa)
• riittävää englanninkielisen asiatekstin lukutaitoa
• sitoutumista koulutukseen koko sen keston ajaksi”

Det står alltså inte exakt hur lång arbetserfarenhet man bör ha. Det vanliga är att man först arbetar några år som t.ex. socialarbetare och sedan bekostar i bästa fall arbetsgivaren en utbildning till psykoterapeut. Utbildningen är i allmänhet nog så dyr. Har man ett arbete samtidigt man utbildar sig till psykoterapeut så har man ju också klienter att ”träna på” under utbildningen.
Det vanliga är alltså denna tågordning. Sedan förbinder man sig oftast att arbeta för samma arbetsgivare en viss tid ännu efter att man fått utbildningen bekostad och sedan när man har erfarenhet så blir man eventuellt privat företagare.
Som psykoterapeut jobbar man långsiktigt med att försöka få en förändring till stånd i individens eller familjens liv. FPA beviljar terapi för 1-3 år, vilket betyder att man som privatföretagare kan ha samma klient i upp till tre år, cirka en gång i veckan.

Det här är vad jag tror mig veta i detta nu.
Med vänlig hälsning
Eva Hanses, utbildad socialarbetare

1 Kommentarer

  • K 18/11/2016 1:26am (7 år sen)

    Hej! När du sade att "terapeuten har utbildning inom den form av terapi som klienten får.” vad menas med det? Om jag söker in till socialarbetare, och sedan till en psykoterapiutbildning, kan jag då välja vilken riktning inom psykoterapi som helst eller är det begränsat när man är socialarbetare till grunden?

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!
jag ska snart börja på gymnasie och har en dröm att bli polis i framtiden. Jag undrar nu vilka ämnen jag kan fokusera mer på att läsa i gymnasie som är viktiga och som kan vara en egenskap att ha...
Läs mera

hej
jag har funderar på att ta fullt belopp studiestöd för 3,5år. Och spara alla pengarna på ett sparkonto med ränta och sedan betala tillbaka allting direkt när studierna är avslutade. Hade jag tjäna...
Läs mera

Hej, jag har planer efter högstadiet vilket är bra. Problemet är bara att jag har flera saker som jag vill. Jag skulle vilja gå kock på t.ex optima eller YA men då skulle jag också vilja studera på un...
Läs mera

Hej, jag går i ettan i gymnasiet och har hittills haft långmatte, tycker att det har blivit för jobbit och har svårt att hänga med. Jag har gått MAA1-4 men skulle nu vilja byta till kortmatte. Jag vil...
Läs mera