Få bättre koncentration

03.09.2020
Hej. I skolan tappar jag focus genast om ämnet inte intresserar mig och om det börjar kännas tråkigt. Min koncentration där är usel. Jag har inte problem med att koncentrera mig i idrott på fritiden eller när jag spelar på datorn eller läser serietidningar. Finns det något jag kan göra för att få bättre koncentration på skoltid? :_)

Praktikant Socionomstuderande Jannica svarar

08.09.2020

Hej!

Tråkigt att koncentrationen inte verkar räcka till men det finns definitivt saker du kan prova! :)

Det kan lönas att fundera på din inlärningsstil, det vill säga hur du lär dig bäst. Hur man lär sig något är olika, en del lär sig av att lyssna, andra är mer visuella och lär sig genom bilder, diagram och att läsa. Vissa är mer praktiskt lagda och lär sig genom att göra. Om du t.ex. inte lär dig genom att lyssna på en lärare är det helt förståeligt att du tappar fokus på lektioner.

Om du funderar över din inlärningsstil och tar nytta av den på skoltid kan det bli lättare att koncentrera dig. Försök hållas aktiv under lektioner t.ex. genom att anteckna, rita diagram eller mindmaps. Att ifrågasätta det som lärs ut och att försöka koppla det till ens egna liv kan också vara ett sätt att hålla fokus.

Koncentrationen påverkas av mycket och ibland har man helt enkelt en dålig dag, vilket är okej, man ska få ha det. Fritiden påverkar också hur man orkar koncentrera sig i skolan. Se till att du får tillräckligt med sömn, gärna kring 8-9h per natt. Tänk också på att inte ha för mycket på gång på fritiden.

Minska de distraktioner du kan, t.ex. telefoner och annat störande och kom ihåg att koncentrationen inte är något som genast blir bättre, det kräver övning.

Kram, Jannica, socionomstuderande

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag tänkte söka till kronoby povakos program, och har hört från en kompis att de har ett inträdesprov dit.

Vad går inträdesprovet ut på? är det ett fysiskt inträdesprov?
Läs mera

Hej!

Jag kommer söka till klasslärare i vår men undrar om urvalsprovet (vakava-provet) kommer ordnas på campus i Vasa eller på distans som förra året?
Läs mera

Hej, i min högstadieskola är flickorna och pojkarna indelade i separata gymnastikgrupper vilket jag kan tycka är bra för att alla ska våga ta plats och utvecklas. En del av oss flickor har disskuterat...
Läs mera