Flytta till annat land

18.10.2020
Hej!

Jag är en abiturient som planeras få studentexamen avklarad våren 2021 och tittar nu runt på olika potentiella bostadsorter i framtiden.

Jag har länge varit intresserad av att jobba globalt och med ett internationellt jobb, kanske inte nödvändigtvis resa men jag vill ha ett jobb som är relaterat till omvärlden (kan vara EU frågor, invandringsfrågor, krigsfrågor osv.). Min största dröm är att flytta till USA men jag vet att det är mycket svårt, men överlag vill jag ändå ha en utbildning som ger mig möjlighet att flytta till annat land och ändå kunna jobba inom liknande områden som jag studerat.

Jag är väldigt intresserad av juridik, ekonomi och politik och mitt första mål är att studera juridik men p.g.a. de höga antagningskraven vill jag också ha andra tips, så vad finns det för utbildningar som kan ge mig en chans att uppfylla en internationell karriär som helst involverar juridik, politik eller ekonomi? Och en liten sidofråga, har jag ens en chans att flytta till USA som finländsk medborgare med finsk utbildning eller är det bara dröm och glöm? abi21
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

19.10.2020

Hej Abi21!

För det första vill jag säga att drömmar kan uppfyllas – och att din dröm om att i framtiden jobba utomlands i USA inte alls är en omöjlighet. Lätt blir det säkert inte, men ingen brukar väl prata om att nå sina mål och drömmar måste vara en enkel sak?

Fördelen för dig är att du, åtminstone just nu, tror dig veta inom vilka områden du vill jobba. Finländsk utbildning brukar ofta värderas högt utomlands men en utmaning som jag ser det är ändå att politik, ekonomi och juridik kan fungera ganska olika från land till land. Det är något som du, om du inte redan gjort det, kan lägga bakom örat.

Andra vägar som jag kan tänka mig att du kunde gå – om du inte slipper in på juridikutbildningen är: (1) att söka in till hanken i Vasa eller Helsingfors och läsa t.ex. handelsrätt eller nationalekonomi., (2) studera till rättsnotarie vid Åbo Akademi i Åbo eller (3) Samhällsvetenskap vid Åbo Akademi i Vasa. Du kan på alla 3 alternativ välja att fortsätta magistersstudier på respektive universitet eller sedan ta en relevant magister på något annat universitet i hemlandet eller utomlands. Det kan tillkomma en del så kallade ”bryggstudier” om du byter universitet. Inget farligt eller oöverkomligt men bara som en liten varning.

Oavsett vilken utbildning du påbörjar så kan du ansöka om att få avlägga JOO-studier vid ett annat universitet, och på så sätt läsa korta eller långa biämnen i något annat ämne som intresserar. T.ex. om du börjar studera samhällsvetenskap vid Åbo Akademi, så kan du troligtvis avlägga ett biämne i form av grundstudier i t.ex. ekonomi på Hanken. Det här kan och ska studiehandledaren hjälpa dig med på den högskola du antas till.  

Sen skulle jag starkt rekommendera i och med ditt internationella intresse att du under din studietid gör ett utbyte på 6-12 månader, gärna i USA om du lyckas knipa en sådan plats, för att kunna lära dig mer detaljer om hur det landet fungerar ur deras egna perspektiv – och för att knyta kontakter. Att göra ett utbyte är ett kostnadseffektivt sätt att prova på att studera utomlands eftersom att läsa en hel utbildning eller en magister i t.ex. USA är väldigt dyrt.

När du är klar med din utbildning kan ett tips också vara att ansöka om stipendier för utlandspraktik i t.ex. USA. Dessa ger dig en otrolig möjlighet att prova på att arbeta utomlands men fortfarande med en ”säkerhetslina” kopplad till Finland. Det här ska nog studieadministrationen också kunna hjälpa dig med när den tiden är kommen.

Läs gärna in dig på nätet om mina 3 listade alternativ och hoppas jag hjälpte dig en bit på vägen.

Lycka till, och ge inte upp dina drömmar!

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har en tid funderat på att börja studera till något, har inget yrke som jag vet att jag absolut vill jobba med men det är ju bättre att pröva på än inte alls. Jag undrar nu hur man skall gå t...
Läs mera

Hej!

Jag planerar på att studera juridik vid Helsingfors universitet efter gymnasiet och planerar även på att ta ett eller två utbytesår till Australien. Kan man då söka jobb i Australien efter man h...
Läs mera

Hej! Om man har en examen från en utbildning och söker sig vidare till en annan utbildning, får man då extra poäng i inträdesprovet för den examen man redan har?
Läs mera

Hej! Jag går första året i gymnasiet och känner mycket stress då jag inte vet vad jag vill studera efter gymnasiet. Jag vet att det är två år tills jag tar studenten men jag måste ändå börja veta unge...
Läs mera