Gymnastiklärare

10.11.2020
Hej, jag är intresserad av att studera vidare till gymnastiklärare, och har förstått att det finns bara i jyväskylä. Kan man studera där även om man inte kan så bra finska? Var hittar man information om antagningen och studierna? Finns det på svenska? :)
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

13.11.2020

Hej :)!

 Ja, du kan studera idrottspedagogik vid Jyväskylä Universitet även om du inte kan så bra finska – det viktigaste är att du är villig att lära dig. Det kommer du nog också göra ganska fort tror jag eftersom en hel del av utbildningens undervisning går på finska. Personligen känner jag två personer som inte kunde finska särskilt bra när de åkte dit för att studera men som lärde sig fort.

Jag citerar två utdrag ur Peter Sundstedts avhandling i idrottspedagogik ”FINLANDSSVENSKA GYMNASTIKLÄRARES UPPFATTNING OM SIN UTBILDNING OCH ARBETSTILLFREDSSTÄLLELSE” (2003):

"Finlandssvenska studeranden kan söka in vid alla utbildningsprogram vid Idrotts- och hälsovetenskapliga fakulteten. Inom lärarlinjen har svenskspråkiga till skillnad från andra linjer en egen kvot, tre nya manliga och tre nya kvinnliga studenter per år. Antalet intagna varierar från år till år på basis av behovet av nya gymnastiklärare och hur många studeranden som fyller kraven för att bli intagna. De svenskspråkiga studenter som blivit intagna behandlas som svenskspråkiga hela studietiden och auskulterar i Vasa. Auskultering anordnas vid Pedagogiska fakulteten ungefär vartannat år eller när det finns tillräckligt med auskulterande studenter."

"Alla svenskspråkiga studenter på lärarlinjen vid Idrotts- och hälsovetenskapliga fakulteten har rätt att skriva tenterna på sitt eget modersmål, detta gäller också vid andra studier som t.ex. undervisningsövningar och dylikt. De svenskspråkiga studenterna har möjlighet till svenskspråkig handledare (för avhandlingen) vid fakulteten."

 Studieinfo.fi bekräftar också det som står i Sundstedts avhandling och tillägger även att en del kurser också går på engelska. På länken hittar du också mer information om ansökan och studierna, men tyvärr bara på finska. HÄR kan du läsa mer om poängantagning till idrottspedagogiken vid universitetet.  

 Här har också en finlandssvensk utexaminerad gymnastiklärare från Jyväskylä universitet skrivit ett blogginlägg om yrket och studierna, som kanske kan vara intressant för dig. 

 Hoppas det här hjälpte dig en bit på vägen och lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har en tid funderat på att börja studera till något, har inget yrke som jag vet att jag absolut vill jobba med men det är ju bättre att pröva på än inte alls. Jag undrar nu hur man skall gå t...
Läs mera

Hej!

Jag planerar på att studera juridik vid Helsingfors universitet efter gymnasiet och planerar även på att ta ett eller två utbytesår till Australien. Kan man då söka jobb i Australien efter man h...
Läs mera

Hej! Om man har en examen från en utbildning och söker sig vidare till en annan utbildning, får man då extra poäng i inträdesprovet för den examen man redan har?
Läs mera

Hej! Jag går första året i gymnasiet och känner mycket stress då jag inte vet vad jag vill studera efter gymnasiet. Jag vet att det är två år tills jag tar studenten men jag måste ändå börja veta unge...
Läs mera