Hjälp mig

11.06.2020
Hej! Jag tog min examen för 2 år sedan och har nu gått ett år i militären samt jobbat ett år eftersom jag inte slapp in till skola.
Den utbildningen jag vill gå är svår att komma in till om man inte avlagt studenten och jag undrar om man i efterhand kan läsa kombi studier alltså att jag under ett år endast läser de ämner som kombi elever brukar läsa i gymnasiet och på så sätt får skriva student ( jag vet att jag inte får gymnasiebetyget) men jag får iallfall skriva studenten så mycket lättare borde det ju bli att slipp in till skola! Vill verkligen börja studera
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

15.06.2020

Hej!

Roligt att höra att du är intresserad av att studera vidare.
Det är fint att se att du är beredd att läsa extra för att lyckas slippa in på en högre utbildning, det visar att du är motiverad. Ett dilemma som jag ser det är din tidsram på 1 år. Som heltidsstuderande på tex. Vasa Svenska aftonläroverk i Vasa beräknar de att fullgöra en studentexamen räcker ca. 4 år. Detta eftersom studiesättet är uppbyggt annorlunda än i ett vanligt gymnasium.

Det kan nog ändå hända att du kan få ner tiden om du satsar på att flitigt studera och gå så många kurser du kan under 1 period åt gången, men att lyckas få allt på 1 år utan någon tidigare erfarenhet på gymnasium tror jag kan bli svårt.

Jag skulle rekommendera att sända en e-post till Vasa Svenska Aftonläroverk (eller det vuxengymnasium du tänkt dig) och höra med dem hur snabbt man kan ta studentexamen hos dem med din bakgrund. E-post adressen hittar du i Vasa Svenska Aftonläroverks studieguide

Andra alternativ är också att du läser på Öppna Universitetet/Öppna Yrkeshögskolan och skaffar tillräckligt med grundkurser i ämnet för att sen kanske ha lättare att slippa in. Men nu vet jag inte vad det är du önskar studera så jag nämner det bara som ett extra alternativ.

Här kan du också läsa mer om att studera på vuxengymnasium:
https://studieinfo.fi/wp/vuxenutbildning-3/vuxengymnasiet/

Hoppas du hittar en bra lösning som passar din nuvarande och kommande situation.

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.