Närvaroanmäld

15.09.2021
Hej!

Jag började på novia i Vasa denna höst men det har hänt ganska mycket saker privat så jag skulle vilja ta det lite lugnare.

Jag vet att man måste vara närvaroanmäld första året och det är jag nog men min fråga är om det finns några exakta studiepoäng man måste avlägga per termin för att inte gå miste om studieplatsen?

Novia elev
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, studerar till elev- och studiehandledare Patricia svarar

15.09.2021

Hej ”Novia elev”,

Tråkigt att höra att livet bjuder på ris när du inlett en viktig fas i livet, men grattis till studieplatsen i alla fall!

Att ta det lugnare med studierna behöver inte betyda att du inte kan studera alls.
Inom Novia, så finns det inte några krav på att prestera ett visst antal studiepoäng för att hålla kvar sin plats trots att man är närvaroanmäld (generellt), men du har studierätt endast ett visst antal månader/år, vilket förstås kan bli knepigt att hålla om du inte har en balans i studierna under hela studietiden.
Däremot har FPA (varifrån du antagligen får studiepenning) andra krav.

För att få studiepenning från FPA under 9 månader (1 läsår, aug-maj) så bör du ha uppnått minst 45 sp/läsår. Om din studieframgång inte varit tillräcklig kommer du att få en begäran om utredning från FPA. Som svar på utredningen bör du redogöra för orsakerna till att dina studier inte framskridit som det var tänkt. Du kan fortfarande få studiestöd om din studietakt varit långsam av en godtagbar orsak. Läs gärna mer HÄR om godtagbara orsaker.

Jag rekommenderar att du tar kontakt med din studiehandledare för att se över dina kurser och ett vettigt upplägg som passar din förmåga just nu. Detta även för att förebygga att du inte går miste om sådant som kan ställa till det för dig under dina studier senare när du mår bättre. Kanske även ta kontakt med studenthälsan om du har sådan förmån (betalat hälsovårdsavgiften via FPA), för att se över din livssituation ifall av FPA vill ha en utredning angående din studieframgång senare.
HÄR hittar du mera information om studenthälsan.

Hoppas detta hjälpte dig en bit på vägen!

Med vänliga hälsningar,

Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej finns det en lag eller regel att man måste ha en tråkig vanlig finlandsvensk studentmössa i finland eller får man beställa en med sitt namn på
/ en tjej som tar studenten
Läs mera

Hej, jag går i nian i högstadiet. Vi ska snart söka vidare till andra stadiet. Jag är intresserad att bli en lantmätare. Jag undrar vilken yrkeslinje skulle passa för detta?
Hur blir jag en lantmätare...
Läs mera

Hej decibel! Jag har en lärare som lätt blir störd/arg och jag är rädd att fråga honom om hjälp för jag är rädd att bli utskäld. Vad kan jag göra? Vad kan jag göra?
Läs mera

Hej

Jag skulle vilja åka å bli Bartender elr något med make up. I marbella å nu vet jag inte om jag vågar åka ner själv 1 månad. Man delar boende med andra i gruppen.
Läs mera