arg på mamma

18.02.2020
hej, jag undrar om ni kan hjälpa mig? Jag har mått väldigt dåligt under en tid nu, kanske några veckor? Och det har liksom skapat en ond cirkel hemma. Eftersom att jag mår så dåligt så har jag också tagit ut det på min mamma. Jag vet inte vad jag ska göra, jag är liksom arg på vad hon än säger. Jag vill inte ha det så här, det är jätte jobbigt. Vi grälar varje dag från morgon till kväll, jag säger förlåt & så händer det exakt samma sak igen. Jag vet inte hur jag inte ska vara arg eller irriterad, det bara finns där. Jag tror också som jag sa att det är för att jag mår så dåligt och tar ut det på henne, men har ni något/några tips på hur jag kan göra för att undvika detta beteende? tacksam för snabbt svar
luckan

UngInfo svarar

21.02.2020

Hej,

Tack för din fråga. Det låter tungt, den onda cirkeln som har kommit upp hemma. Det är jättebra att du märker hur du själv mår och också hur det påverkar relationen med din mamma. Det är ett viktigt första steg för att kunna påverka situationen. Kanske du skulle kunna prata med din mamma om hur du mår och att du märker att det gör dig väldigt arg? Om ni för tillfället har svårt att kommunicera utan gräl så kan en idé vara att be någon annan komma med i diskussionen, så att det inte bara är ni två. 

En annan idé kunde vara att skriva ner vad du vill säga i ett brev som din mamma kan läsa. Då kan det vara lättare för er att höra varandra, om ni båda får göra det för er själva. Du kan fundera på om du vill att din mamma också svarar med ett brev, eller om du hellre vill att hon ska komma och prata med dig om det. Det kan kännas konstigt att skriva brev fram och tillbaka med sin förälder, men det kan hjälpa jättemycket eftersom det lugnar ner situationerna som kommunikationen händer i, och ger en möjlighet att tänka på vad man vill säga och hur man vill svara.

En annan grej är att ni skulle kunna komma överens om vad ni gör ifall ni märker att ni är på väg att hamna in i ett gräl, eller om ni redan är inne i det. Man kan till exempel komma överens om att man säger ”Nu behöver jag en paus och jag går in i mitt rum / ut på en promenad”. Då ska den andra respektera det och inte följa efter och fortsätta bråket. Det kan vara svårt att göra i början, men det går att öva upp.

Du skriver att du mår väldigt dåligt just nu och har gjort det i några veckor. Det skulle vara viktigt att inte bli ensam med hur du mår. Det blir ofta mer gräl då man mår dåligt, humöret svänger lättare och man är ofta tröttare än vanligt, vilket gör att man blir arg lättare. Om du känner att det blir för mycket gräl med din mamma just nu kanske det finns någon annan än din mamma du skulle kunna prata med – ett syskon, en annan förälder, en vän eller en professionell hjälpare? Beroende på var du bor, din ålder och livssituation så finns det olika ställen där det är möjligt att få hjälp. I grundskolan och gymnasiet finns kurator och psykolog, och också yrkesskolor har elevvårdspersonal som kan hjälpa. I kommunen finns hälsocentralen som också hjälper när det gäller psykisk hälsa. På många ställen finns också föreningar som erbjuder stöd. Ifall du bor så att du lätt kan ta dig till Helsingfors så finns till exempel vi, Krisjouren för unga, som erbjuder samtalsstöd för unga i åldern 12-29. Det finns också en nationell kristelefon där man kan prata svenska, och en svenskspråkig hjälpchatt som heter Ärligt talat. Du kan läsa mer om de här platserna genom länkarna nedan.

 

Hoppas det här svaret hjälper dig en bit framåt.

 

Vänliga hälsningar,

Charlotte Wieliczko, Krisarbetare

 

Krisjouren för unga

www.krisjourenforunga.fi  

Kristelefon på svenska 09 2525 0112

Telefonjouren är öppen:

må, on kl. 16-20

ti, to och fr kl.9-13.

Ärligt talat-chatten är öppen måndagar, tisdagar och torsdagar kl. 19-22. https://arligttalat.fi/

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.