Fråga till psykolog Helena

30.06.2020
Hej, min fråga är till psykolog Helena som svarade på min förra fråga.

Hej, det är jag som skrev den ”olika perioder”. Tack för det jättebra svaret du gav! Jag har en fråga som jag kom på nu o tänkt på. Allt de jag skrev angående de olika perioder som man genomgår när man är tonåring o ung vuxen har jag märkt i mitt fall att det har mycket påverkan från omgivningen. Jag tänker liksom allt det jag rabblade upp där när jag skrev förra gången har exempelvis att göra med vad som händer runtomkring vilket för en att tänka en period på ett ämne. Exempelvis om någon talar och det kretsar mycket kring droger som man talar om i skolan eller om någon nämner en sjukdom så påverkas man väl av det genom att därefter analysera sig själv o tänka ut kring vem man kunde vara och vad som kunde hända? När någon nämner, ser på internet eller på TV om något man kanske inte har handskats eller tänkt på innan kanske får en att fastna i en period och därefter tänka ut och kanske Överanalysera en del. Sen så brukar det gå över och man går vidare för det är nog så man utvecklas ? Jag kan ge ett exempel på en period. Det var när jag gick i femman i grundskolan som de var en som föreläste om droger i skolan och hur illa det kan gå. Därefter gick jag hem och i en period så tänkte jag mycket om jag tar droger och hör mycket historia från andra om hur det gått fr dom och vilka risker det finns, jag var rätt rädd den perioden när jag va 12 år gammal och så fort nån nämnde nått om droger så började jag direkt tänka på det och fick ångest osv en period som varade i drygt ett halvår. Nu när jag tänker tillbaka så skrattar jag för det känns faktiskt rätt kul att tänka tillbaka hur de va då. Så tänker jag rätt? Alltså att omgivningen kan påverka o känslor kan uppstå som man roar sig med en period sen går de över? Sen de man tänker/inbillar på betyder inte att det kommer att vara Eller är så i verkligheten Gringo
luckan

UngInfo svarar

03.07.2020

Hej på dig!

Roligt om du hade hjälp av mitt tidigare svar. Och ja, det är precis som du säger, omgivningen ger ny information som man sedan ska förhålla sig till. Egentligen kommer det ju så gott som hela tiden ny information, nya omgivningar och situationer då man växer upp och allt detta formar en och tvingar eller ger en möjlighet att välja hur man vill/ska vara i den nya situationen och med den nya informationen. Människor är ju dessutom olika, och det olika länge för oss att anpassa oss till både ny information och nya platser, människor och atmosfärer. Men det är just det här som får oss att växa och lär oss hur vi kommer att vara i livet. Så precis som du också tänkte där, så när någon talar om svåra ämnen som tex. droganvändning och sjukdom, så kan man tänka sig in i det ordentligt speciellt om man är sensitiv som person och har en bra fantasi kan man gå in i det och lära sig av det, utan att själv aktivt syssla med det. Så fast man inbillar sig dessa saker, betyder det ju inte att det händer på riktigt.  Trots det kan man sedan ha lärt sig av det, utvecklats, och gått vidare.

Men det är ju viktigt att komma ihåg att fast det är ofarligt att fantisera, analysera och leva sig in jobbiga situationer och livsöden, så kan det faktiskt bli ganska tungt, speciellt det som du beskrev om då du gick i femman. Då är det väldigt viktigt att komma ihåg att tala med andra om känslorna och tankarna, så de inte blir för starka och skapar en för stor oro. Det hjälper alltid att tala om saker och diskutera med andra, både för att lätta på de egna tankarna och känslorna, och också här för att lära sig nytt och utvecklas som människa. Det är också mindre risk att fastna i oönskade tankebanor om man pratar högt om det man går igenom. Hoppas det här klargjorde lite vidare kring dina funderingar.

Så fortsätt tänka och fundera, och också prata högt!

Psykolog Helena

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.