Körning på is med motorspark

24.01.2022
hej, vad finns det för lagar om att köra oregistrerade fordon på isen, typ om man måste ha körkort och hur gammal man måste vara. lite nervös över att bli stannad med mitt hemmabygge. H
Polis Johanna W

Poliskonstapeln Johanna svarar

31.01.2022

Hej!

För att kunna besvara din fråga mera noggrant så skulle jag behöva veta mer om hur exempelvis din motorspark är byggd och hur den drivs framåt. Det finns ju många olika alternativ av bara motortyp och det  om sparken dras fram med hjälp av hjul, larvband eller någonting annat.

Låt oss säga att din motorspark har bränslemotor och larvband med vilka sparken drivs framåt. I sådant fall är den mest jämförbar med en snöskoter. I ett sådant fall är det tvång på att registrera sparkstöttingen som en snöskoter ifall du vill köra med den var som helst på isen eller annanstans i terrängen. Utan registrering så får du dock köra med en dylik snöskoterliknande spark på inhägnat område dit ingen annan trafikant kan ta sig. En snöskoter får framföras av en person som har fyllt 15 år. För att tillfälligt köra längs med väg eller köra över sådan så krävs minst T-klassens körkort. Kom dessutom ihåg att det behövs samtycke av markägaren för att framföra ett snöskoterfordon i terrängen.

Om däremot ditt hemmabygge har hjul istället för larvband, då är sparkstöttningen ett terrängfordon med vilket det är tillåtet att köra i terräng och på is om man har markägarens tillstånd. Ett dylikt fordon behöver inte registreras, men ett krav är att det finns i kraft varande trafikförsäkring.

Sen finns det ju det alternativet att man har en elmotor på sparkstöttingen istället för en bränslemotor. I dylikt fall skall lagstiftning om lätta elfordon följas. Ett lätt elfordon kan till exempel vara en elmoped avsedd för invalidiserade, ett elsparkbräde eller annat jämförbart fordon. Exempelvis en elcykel får ha högsta tillåtna effekten på 1kW och högsta tillåtna hastigheten får inte överskrida 25 km/h. Ett lätt elfordon måste vara utrustat med framlampa. Baklampa är endast rekommenderat i bestämmelserna. Dessutom skall ett lätt elfordon ha reflexer. Ett lätt elfordon förutom elcyklar och invamopeder får inte ha sittplats ifall de framförs på lättrafikled. Lätta elfordon kräver ingen trafikförsäkring, men förstås är det bra att ha en sådan ifall olyckan är framme.

Det här är nu vad jag så här i korthet kom på om vilka bestämmelser som kommer på fråga om du beger dig ut på isen med en motordriven sparkstöttning. Allra bäst skulle väl vara ifall du håller dig på ingärdat område med din sparkstöttning så behöver du inte tänka på varken registrering och försäkringar.

Konstapel Johanna Westerlund

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej ska börja gå till gymnasiet med bus HSL då, kan man få nå sorts stöd för det?
Läs mera

Hej får man köra med en änkel bilkärra när man har dipenskörkort?
Läs mera

Hej! Kort fråga:
Kan man mixa en tryckplatta+kopplingsplatta av Sachs med ett utrtampningslager från LUK? (Slavcylindern är från ABS men det är ett av de enda företagen som ännu gör slavcylindrar som ...
Läs mera

Hej.
Jag undrar vad straffet blir om man är under 15 och blir stoppad av polisen när man kör en vanlig cykel med 50cc motor, vars topphastighet ligger på omkring 50km/h.
Är det lagligt att cykla med d...
Läs mera