Postlåda

30.03.2021
Hej jag undrar vad straffet mot skadegörelse av andras egendom är som exempel postlådor, vad kan man få för straff och om det är ett flertal blir det bara samma straff om och om igen eller hur funkar det? Tas ålder också i beaktande där? Typ sprayfärg eller bucklor... Ångest
Polis Johanna W

Poliskonstapeln Johanna svarar

14.04.2021

Hej!

Jag kan inleda med att berätta om de vanligaste straffarterna enligt finsk lagstiftning. Straff som man i Finland åtminstone kan dömas till är böter, villkorligt eller ovillkorligt fängelse, samhällstjänst, övervakningsstraff eller ungdomsstraff. Det sistnämnda kan man dömas till ifall man begår brott innan man fyllt 18 år.

Enligt finsk lag så kan ingen som ännu inte har fyllt 15 år i det skede då brottet har begåtts få något av ovannämnda straff. Straffrättsligt ansvarig blir man nämligen först den dag man fyller 15 år. Dock är man som även yngre än 15 år skyldig att ekonomiskt ersätta skador som man ställer till med genom brottsliga gärningar.  

I strafflagens sjätte kapitel och i åttonde paragrafen där finns bestämt att man skall dömas till ett lindrigare straff än en vuxen om man blir fast för brott man begått mellan åldrarna 15 och 18 år. Ett lindrigare straff för ung person innebär att gärningsmannen döms till högst tre fjärdedelar av det maximala fängelse- eller bötesstraff som är bestämt för brottet och lägst det minimum i den straffart som bestäms för brottet. Jag kan ge ett exempel. En 16 årig mopedist kommer till en vägkorsning där hen har väjningsplikt med trafikmärke. Mopedisten kontrollerar inte ordentligt efter, utan kör ut i korsningen utan att se att det längs med den korsande vägen kommer en bilist med förkörsrätt. Mopedisten kolliderar i sidan på personbilen. I normalfall är det här en typ av trafikolycka som skulle ge 14 dagsböter åt den för brottet äventyrande av trafiksäkerheten misstänkta mopedisten om hen vore vuxen. Då mopedens chaufför ännu är endast 16 år, så ger polispatrullen på plats tio dagsböter istället för tolv som en vuxen chaufför skulle ha fått. Alltså ungefär ¾ av ”normala” straffet. 

Innan jag går in på att berätta om just skadegörelser som frågan egentligen gäller, så kan jag ännu förklara om gemensamma bötes- eller fängelsestraff. Om detta finns bestämmelser i strafflagens sjunde kapitel. Tredje paragrafen där säger att den som samtidigt skall dömas för två eller flera brott för vilket ett straff kan bli böter, skall dömas till ett så kallat gemensamt bötesstraff. Då någon till exempel gör sig skyldig till både snatteri och lindrig skadegörelse samtidigt och polisen är på plats och konstaterar att polisen kan skriva böter åt gärningspersonen, då skall polisen räkna ut hur många dagsböter det blir genom att addera de bägge brottens dagsbotsantal med varandra. Av det grövsta konstaterade brottet ger man fullt antal dagsböter och av det lindrigast konstaterade brottet ger man ungefär hälften. I mitt exempel har gärningspersonen gjort sig skyldig till ett snatteri som denna gång enligt tabell ger tio dagsböter och en lindrig typ av skadegörelse som normalt ger sex dagsböter. Då ger polisen en böteslapp med tio + tre dagsböter, alltså 13 dagsböter sammanlagt. Det samma gäller för gemensamma fängelsestraff. I strafflagens sjunde kapitels första paragraf sägs att om någon skall dömas på en och samma gång för två eller flera brott för vilka straffet är fängelse, ska ett gemensamt fängelsestraff bestämmas för brotten.

Nu till sist om att göra skada på annans egendom, till exempel att söndra eller sprejmåla någons postlåda. Det finns lindrig skadegörelse, skadegörelse och grov skadegörelse enligt Finlands strafflag. Dessa brott finns uppräknade i strafflagens 35. kapitel.

Lindrig skadegörelse gör man sig skyldig till om det frågan om en ytterst liten skada på annan persons egendom. Om man med flit har sönder någons postlåda och skadans värde inte överskrider cirka 350 euro kan man dömas för lindrig skadegörelse till böter. En omständighet som dock kan göra att lindrig skadegörelse skall anses som ett mer allvarligt brott och som skadegörelse istället är om gärningspersonen exempelvis har sönder flera under 350 euros värda postlådor med olika ägare på en och samma gång. Det bevisar större likgiltighet inför lagen.  

I strafflagens 35. kapitels första paragraf finns brottet skadegörelse. Den som med flit har sönder eller skadar någon annans egendom skall för skadegörelse dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Jag kan inte exakt säga hur pass värdefull egendom man bör söndra eller skada så att det ännu skall vara frågan om skadegörelse och inte nästa grövre form av brottet, men min gissning är att värdet på föremålet/egendomen skall ligga på omkring någonstans mellan 3500 till 5000 euro innan det blir grov skadegörelse istället.

Grov skadegörelse kan man få straff för om man till exempel vållar synnerligen stor ekonomisk skada, stor annan skada för den drabbade eller om man har sönder något viktigt och värdefullt historiskt eller kulturellt föremål. Grov skadegörelse ger fängelsestraff åt gärningspersonen i minst fyra månader och högst fyra år. Att enbart försöka sig på grov skadegörelse är också straffbart.

Det blev ett långt svar från mig för att få fram svaret på det som du kanske främst ville veta svaret på, alltså vad straffet för skadegörelse kan bli. Kort sammanfattat så ses det kanske främst på värdet på vad som söndrats. Är det frågan om ringa skada så kanske polisen ger böter för lindrig skadegörelse. Vid en skadegörelse eller grov sådan så är det nog domstolens sak att avgöra vad gärningspersonen skall få för straff.

konstapel Johanna Westerlund

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har ny cylinder kolv och tändstift. Och jag får bensin till förgasaren men inte cylindern (tändstiftet är snus torr) och jag har tvättat förgasaren och membranen är i skick. Jag misstänker att det...
Läs mera

Jag vet int varför men det känns som att ja sku måst vara bättre en alla andra. Jag blir typ avundsjuk elr nå när nån e bättre en jag på något eller om de vet någå ja int vet. Int säger na nåt men ja ...
Läs mera

Hej,

Var till läkaren för ungefär en månad sedan på vanlig läkarkontroll. Jag berättade då för första gången någonsin (JÄTTE läskigt) om mina problem som jag haft sedan flera år tillbaka (skriver de ...
Läs mera

Hur skall man behandla keloids på öronen från piercings? Har haft dem i mer än 2 år och de försvinner inte. Kan man göra något hemma eller måste man söka vård? Vart skall jag söka vård. Skär läkaren a...
Läs mera