Förvirrad tjej

23.06.2024
Skriver i hemliga rutan.
Rosanna farg

Ungdomsinformatör Rosanna svarar

01.07.2024

Hej!

Tack för din fråga. Eftersom din text står i hemliga rutan kan jag inte ge ett så utförligt svar som jag skulle önska men jag förstår att det här är en känslig sak och att du oroar dig för att personen i texten (Vi kan kalla hen för X) ska få reda på att du skickat till oss. Om det är något som blir oklart eller som du önskar att jag skulle svara lite tydligare på så får du alltid skicka in en till fråga. 

Jag beklagar verkligen att detta hände dig. Det var långt ifrån okej och det var verkligen inte ditt fel. När en sådan här sak händer brukar det ofta komma en stund när man anklagar sig själv för det som hänt. Eller att man börjar ifrågasätta sig själv eller förminska situationen. "Överdrev jag?", "Var det faktiskt så farligt sist och slutligen?", "Borde jag bara släppa det här?" är ofta frågor man ställer sig själv. Jag vill försäkra dig om att din upplevelse av situationen inte ska förminskas. Du har rätt att känna alla de känslor du känner och du ska aldrig låta någon annan (eller du själv för den delen) intala dig att det som hände inte var så farligt eller att du bara borde släppa det och gå vidare.

Människor kan såklart göra misstag och det är ännu vanligare att det händer när man inte är i sina sinnes fulla bruk. Men det är i slutändan inte en ursäkt. Speciellt inte när man begått ett brott. Du har all rätt att förlåta. Det är helt upp till dig. Men din oro och rädsla är inte något du ska försöka sopa under mattan. Rädsla och oroskänslor finns där av en orsak, för att skydda dig från fara. Om din kropp försöker signalera att du kan befinna dig i en hotfull situation så är det värt att lyssna till den. Såklart kan oroskänslor ibland uppstå trots att situationen inte är farlig. Men om din magkänsla försöker varna dig för en person som tidigare gått över dina gränser och gjort dig illa så vill jag råda dig att ta den känslan på allvar.

Människor är väldigt komplexa och det finns både bra och dåliga sidor hos oss alla. Man kan vara världens snällaste och finaste och samtidigt vara en otrygg person. Det känns ofta extremt förvirrande och sorgligt när man inser det här om en person man litar på och bryr sig om. Men en person som blir så hänsynslös och egoistisk när hen är påverkad att hen är villig att göra e annan människa illa för sin egen njutnings skull, är en person som man verkligen ska vara på sin vakt med. I det här fallet skulle jag säga att en ursäkt inte räcker. Personen måste bevisa för dig att hen är en trygg person för dig att vara nära. Hen borde heller inte försätta sig i ett berusningstillstånd när du är med. I såna här fall vill jag påstå att handlingar är viktigare än ord. Det är lätt att bete sig illa och sedan be om ursäkt men är X verkligen beredd att göra förändringar i sitt liv för att garantera att detta aldrig händer igen. Det är X som ska bevisa för dig att du är trygg tillsammans med hen. Inte du som ska ifrågasätta om du har rätt att vara upprörd.

Jag vill också påstå att hur påverkad man än är så är det här inget man gör i misstag. Du var mer än tydlig i din kommunikation och lagen står också på din sida i den här frågan. För att besvara en av dina sista frågor: Ja, det räknas. Men det är din upplevelse av situationen som är viktigast. Du bestämmer själv hur det känns och vilken stämpel du vill lägga på den här incidenten. 

Om du trots allt väljer att förlåta och gå vidare så är det som sagt viktigt att X tar fullt ansvar för sina handlingar och aktivt tar steg för att lära sig mer om gränser och samtycke samt inte låter sig själv bli i det berusningstillståndet på nytt. Det är viktigt att ni har en öppen och ärlig kommunikation om vad ni är bekväma med och vad ni inte är bekväma med. Kom ihåg att man alltid måste respektera varandras gränser och att ingen ska offra sig för att vara den andra till lags. Tjat och gaslighting (manipulation) är INTE samtycke. 

Jag vill ännu lämna några länkar som jag tror att du skulle ha nytta av att ta en titt på. Den andra länken kan vid första anblick verka väldigt allvarlig med det är bara ifall du vill få mer rådgivning och klarhet i din situation. 

KLICKA FÖR ATT ÖPPNA LÄNKEN

BROTTSOFFERJOUREN RIKU

Jag skulle som sagt gärna gå in lite mer på djupet i din situation eftersom det finns så många röda flaggor i din text. Men jag hoppas ändå att du känner att du fått ut någonting ur mitt svar. Du behöver heller inte oroa dig för att X eller någon annan ska få reda på att det är du som skickat in frågan. Decibel finns i 12 kommuner och får frågor av tusentals ungdomar och nya frågor kommer varje dag. Många av dessa liknande din fråga. Du är alltså inte ensam med ditt problem <3

Jag hoppas också att du berättar om din situation för någon som kan vara ett stöd för dig. Det kan t.ex. vara en vän, ett syskon, en förälder, en släkting, någon professionell som erbjuder samtalsstöd eller någon annan trygg person. Det är viktigt att man inte bär på en sån här sak ensam. Det är också bra om man har en stödperson som kan påminna en om att inte förminska sina känslor och upplevelser vartefter tiden går. 

Kom ihåg att du alltid får ta kontakt med oss på Decibel. Vi finns här för dig och tror på dig!

Varma kramar <3 

Rosanna

 

 

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hejsan kille här. Behöver hjälp för väldigt svårt problem jag har. Mår väldigt dåligt just nu för vet inte hur jag ska få hjälp. Jag har sedan 13 års ålder haft problematiska fantasier om små barn. U...
Läs mera

Hej!
Jag har varit ute som bi sedan jag var 11 år men nu på sistone har jag börjat fundera om jag kanske är lesbisk. Jag har alltid funnit mig mer intresserad av tjejer ända sedan liten. Jag är både r...
Läs mera

Ska man raka sitt könsorgan när ens kille ska gå ner på en?
Läs mera

Hej, nu har jag snart varit fast i ett helt år. Jag onanerar och fösöker sluta, men hur mycket jag än försöker så blir det aldrig till något. När jag har försökt sluta har jag oftast bara lyckats håll...
Läs mera