Gymnasiestudier

20.05.2024
Jag ska börja gymnasiet nästa läsår och jag undrar hur svårt det är? Många säger att det kommer att bli mycket tuffare med studier och så och det är jag ganska orolig över. Jag kan inte fokusera på läxor och provläsning och har noll motivation att göra skoluppgifter. Om jag ska vara ärlig lämnas alla uppgifter in i sista stund, proven läses på kvällen före och ibland gör jag inte ens mina läxor. Jag vet att jag måste ändra på detta men har ingen aning om hur. Det känns som att jag kommer sänka alla mina betyg och det inte kommer att gå bra alls. Hur ska jag göra? Vill göra allt annat utom skoluppgifter
Lila Kaki

Ungdomsinformatör Lila svarar

22.05.2024

Hej,

Tack att du skriver in. Jag kan bra förstå att gymnasiestudier gör dig fundersam och även lite orolig, du är långt ifrån ensam med det du beskriver här. Att börja gymnasiet är en ny situation för alla nya studerande på årskurs 1. Det är omöjligt att på förhand kunna förutspå hur studierna kommer att se ut eftersom man aldrig har gått på gymnasiet förut. Därför kan man inte heller veta hur krävande studierna kommer att kännas för just dig. Vissa säger att gymnasiet är mycket tuffare än högstadiet, medan andra tycker att det är ganska skönt med mera frihet och valmöjligheter. Man blir lätt orolig inför nya situationer där man inte riktigt vet vad man ska förvänta sig, och det är helt normalt, men jag hoppas att du inte låter personer i din omgivning skrämma dig då det kommer till gymnasiestudier. Ge dig själv en chans att forma din egen uppfattning om det då skolåret börjar i höst :)

Gymnasiet kan ses som mera krävande än högstadiet. Det är ingen hemlighet att arbetsmängden ökar då man går på gymnasiet, men man har också flera valmöjligheter i gymnasiet då man jämför med högstadiet. Det finns ett antal obligatoriska studieavsnitt som alla bör gå, men allt annat får du välja själv. Du får alltså möjlighet att fördjupa dig och läsa mera av sådant som du är intresserad av och tycker om, vilket brukar hjälpa med skolmotivationen. Det är helt naturligt att en del av betygen sänks då man börjar på gymnasiet eftersom det ofta tar lite tid att komma in i de nya rutinerna. Det här händer de allra flesta, men det betyder inte att man skulle vara sämre eller att man inte skulle klara av gymnasiet, utan är enbart ett tecken på att man är mänsklig.

Försök släppa din oro över sommarlovet och våga lita på att allting kommer att falla på sin plats. Då skolåret sedan börjar i höst är mitt råd till dig att försöka lyssna och fokusera under lektionstid även om du skulle tycka att ämnet eller lektionens tema inte riktigt intresserar dig. Att vara uppmärksam under lektioner kommer redan att hjälpa dig massor med arbetsmängden. Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar in inte behöver vara perfekta, speciellt om det handlar om ett ämne som du inte är intresserad av och/eller inte tänker skriva i studenten, då är det viktigaste att du lämnar in något. Proven som du kommer skriva i gymnasiet ser säkert annorlunda ut än de prov du skrivit nu på högstadiet, men det behöver du inte heller vara orolig över på förhand. Lärarna kommer att gå igenom allt det här då dina gymnasiestudier inleds och kan svara på alla frågor som du har.

Du behöver inte heller veta just nu hur du kunde ändra på dina studievanor. Det finns hjälp att få även på gymnasiet, du är inte ensam. Studiehandledare, speciallärare och ämneslärare finns till för att hjälpa alla nya studerande hitta ett vettigt sätt att genomföra sina gymnasiestudier. Det kan ta en stund att hitta det sättet att studera som passar för just dig och det är fullständigt okej. Du behöver inte veta på förhand hur du ska gå till väga. Allt kommer att ordna sig.

Det att du redan nu funderar på detta visar att du vill göra bra ifrån dig på gymnasiet och redan det kommer att ta dig långt. Du kan enbart försöka ditt bästa och har du gjort det, kan ingen kräva något mera av dig. Kom ihåg att vi alla är bra på olika saker och det är så som det ska vara. Tro på dig själv, det här kommer du att fixa hur bra som helst!
Du kan alltid skriva in hit till Decibel på nytt ifall din oro inför gymnasiet inte släpper, vi finns här för dig.

Du har även fått flera fina kommentarer på din fråga, vilka jag hoppas att du tar del av.
Kommentarerna syns här under mitt svar :)

Lycka till!

Kram, Lila

2 Kommentarer

  • Andra årets gymnasiestuderande 21/05/2024 8:01pm (4 månader sen)

    Hej! Är andra årets gymnasiestuderande och vill bara flika in och säga att allt kommer att lösa sig!
    Jag känner många som går i gymnasiet som gör uppgifter i sista minut (eller struntar i dem helt och hållet), men de klarar sig ändå!
    Det där med att sänka betyg, det ska du inte fundera på. Gymnasiet är en helt annan skola till skillnad från högstadiet och det är omöjligt att hålla bra betyg i alla ämnen. Jag har den bakgrunden att jag haft topp betyg i alla ämnen, men inte mera och det är helt okej! I gymnasiet ska ditt fokus vara på de ämnen du verkligen gillar och satsa på dem, sen vad du får för vitsord i övriga ämnen har inte så stor skillnad (bara du blir godkänd)!

    Önskar dig stort lycka till, det kommer gå bra!!

  • Abi 23 21/05/2024 10:31pm (4 månader sen)

    Jag är själv Abi-23 så gymnasiestudierna borde vara i färskt minne ännu :) Jag upplevde inte själv att övergången från högstadiet till gymnasiet var speciellt dramatisk. Det kan delvis bero på att jag gick gick gymnasiet i min hemort, nästan samma byggnad och till stor del samma lärare. Inga stora förändringar. Den största skillnaden enligt mig är uppgiftstyper. Gymnasiet går mer ut på att skriva långa svar, i högstadiet räckte det med väldigt korta svar i proven. Jag tyckte ändå själv att lärarna hade förståelse för att vi var främmande inför de nya uppgiftstyperna och nivån höjdes långsamt (kurserna, eller studieavsnitt som jag tror att det heter enligt nya läroplanen, man går i 1an är alltså överlag märkbart lättare än de man går i 3an).

    Själv har jag aldrig haft svårt i skolan, MEN jag har heller inte varit en topp elev och inte väldigt ambitiös heller. Man klarar sig alltså trots att man inte studerar i timtal. Ifall man ändå upplever att studierna tar mycket tid är det viktigt att prata med speciallärare/studiehandledare eftersom det inte är meningen att hela livet ska gå ut på skolan. Det är ju också möjligt att gå gymnaiset på 3,5 eller 4 år om man vill ha ett lugnare schema.

    Jag har också alltid varit den som lämnar in saker i sista sekund och börjar sent med provläsningen. Det har ändå fungerat för mig. Det viktigaste är ändå att det blir gjort alls, när man gör det har kanske inte så stor betydelse bara man lämnar in innan deadline. Mitt största tips är att inte låta uppgifterna hopa sig. Ifall man börjar lämna uppgifterna ogjorda är det lätt att fortsätta och plötsligt har man massor ogjort. Försök alltså att lämna in uppgifterna i tid. Fokusera på en uppgift i gången, på så sätt kan det kännas enklare. Ifall man tänker på allt som borde göras känns det snabbt hopplöst och omotiverande. En sak i taget.

    Ifall du får det kämpigt med någon del av studierna ska du absolut prata med skolans personal (t.ex. ämnesläraren) de finns till för att hjälpa dig!

    Ett sista tips: Ta lärarna på allvar när de säger att det är bra att läsa böcker (utanför skolan) på alla språk, alltså svenska, finska och engelska. Jag förstår att det kan vara svårt att hitta tid, men det gynnar dig otroligt mycket i längden. Det kommer göra studentskrivningarna i framför allt modersmål och språken betydligt enklare. Att bygga upp sitt ordförråd tar tid och det är därför bra att börja tidigt.

    Lycka till!

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, min familj och jag har planer att flytta till Sverige pga av arbete och annat personligt. Då tänker vid mest Umeå området. Om det isåfall händer hur fungerar gymnasieutbildningen i Sverige? Hur a...
Läs mera

Hej!

Jag har hört att man iaf på vissa bibliotek typ kan göra så att man slipper in och låna böcker och vistas vid biblioteket även när det är stängt för allmänheten och jag skulle gärna vilja typ sk...
Läs mera

Finns det möjlighet till utbildning till dietist eller liknande yrke i Österbotten? Eller digitala distans utbildningar?
Läs mera

hey decibel
jag är 16 år och har just börjat gymnasiet
jag vet inte direkt hur jag kommer skriva detta så snälla förstå vad jag menar.
jag har börjart i en privatskola är i Österbotten och har flytt...
Läs mera