Hälsovetenskap

16.11.2024
Funderar på att studera hälsovetenskap på ÅA. Finns det många karriärmöjligheter med denna utbildning? Och när man är klar med utbildning måste man studera ännu mer eller kan man börja jobba direkt? Skulle vilja jobba som tex kostrådgivare, farmaceut, hälsokunskapslärare på gymnasienivå eller liknande, inte typ sjuksköterska etc. Och är lönen bra?
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

29.11.2024

Hej,

Utbildningsprogrammet i hälsovetenskaper vid Åbo Akademi i Vasa leder till kandidat- och magisterexamen i hälsovetenskaper med antingen vårdvetenskap eller hälsofrämjande arbete och hälsokunskap som huvudämne. Du väljer huvudämne efter att du inlett dina studier.

Med huvudämnet vårdvetenskap får du kunskaper om vårdandets teoretiska grunder och praktiska förutsättningar. Du får studera vad hälsa och lidande innebär för människor i olika livsskeden och hur vården kan lindra lidandet och främja hälsan. Studierna fokuserar på människan i vården, etiska grunder för vård och utvecklingen av personcentrerad vård av god kvalitet.

Genom att välja hälsofrämjande arbete och hälsokunskap som huvudämne kan du fördjupa dig i teoretiska principer för och den strategiska utvecklingen av hälsofrämjande arbete på olika samhällsnivåer och i olika kontexter, så som i lärmiljöer, i arbetslivet och i familjekontexten. Du får också kunskaper i olika folkhälsoproblem och dess stöd- och riskfaktorer, så som livsstilsrelaterade hälsoproblem och den psykiska ohälsan - nutidens och framtidens stora folkhälsoutmaningar i Finland. 

Du har dessutom i dina studier möjlighet att profilera dej inom olika studieinriktningar genom att välja biämnen, så som ledarskap i vård och omsorg, hälsovetenskapernas didaktik, klinisk vårdvetenskap, ämneslärarstudier i läroämnet hälsokunskap, avancerad klinisk vård (på engelska), välfärdsteknologi, samt/eller arbetshälsa och hållbart arbetsliv. Du kan även välja det andra huvudämnet som ett biämne inom ramen för dina studier. Med ledarskap i vård och omsorg som biämne kan du bli ledare på olika nivåer inom social- och hälsovård. Hälsovetenskapernas didaktik är för dig som har en vårdyrkesexamen sedan tidigare och som vill undervisa och handleda som vårdlärare på yrkeshögskola eller yrkesläroanstalt eller åta dig andra pedagogiska uppdrag inom hälsovården eller tredje sektorn. Genom att studera klinisk vårdvetenskap kan du fördjupa din kliniska kompetens för expertuppdrag inom vården och geriatrisk vård. Med inriktning på hälsokunskap i kombination med pedagogiska studier kan du bli ämneslärare i hälsokunskap på olika utbildningsstadier (t.ex. gymnasielärare). Välfärdsteknologi, i sin tur, är för dig som är intresserad av de möjligheter och utmaningar som teknologin och digitaliseringen skapar inom vården. Inom studierna i arbetshälsa och hållbart arbetsliv får du perspektiv på hur man med hjälp av olika arbetslivsteorier och arbetsmiljöarbete samt hälsofrämjande ledarskap kan utveckla arbetslivet och arbetshälsan.

Du som studerar hälsovetenskaper får en utbildning som ger kunskap och på arbetsfältet efterfrågade färdigheter för en mängd olika uppgifter och karriärmöjligheter i arbetslivet, så som sakkunnig och ledare i välfärdsfrågor, hälsofrämjande arbete inom olika samhällsnivåer, vård- och omsorgsledare eller lärarbefattningar. Du kan börja jobba direkt efter examen och få en karriär inom såväl den offentliga, kommunala eller privata sektorn. Lönefrågan är svår att besvara just därför att det finns många vägar att gå och olika karriärmöjligheter att välja mellan efter avklarad examen.

Välkommen till Åbo Akademi och studera inom hälsovetenskaper!

Vänliga hälsningar,
Britt-Marie Storbacka, studierådgivare vid Åbo Akademi
Anna Forsman, äldre universitetslektor vid Åbo Akademi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag studerar tillfälligt i Amerika i ett Universitet och jag har 3 år kvar på grund av att jag tog ett år i Finland i ett universitet och sen kom till Amerika. De tog bort ett år på grund av det....
Läs mera

Går det att byta tillvalsämne i 8:an i mitten av skolåret, om man har valt ett tillvalsämne man inte tycker om och känner att man skulle vilja byta till ett annat ämne
Läs mera

Hej! Jag skulle jätte gärna vilja bli veterinär men har inte läst fördjupad fysik i gymnasiet, kan man studera veterinärutbildningen någon annanstans i EU utan att ha studerat fysik? Har också haft en...
Läs mera

Hej,
jag går ettan i gymnasie å har lång matte men jag tycker det är svårt att till och med få 6 på proven och läxorna tar lång tid. jag funderar om jag ska byta till kort matte istället i 2an.

...
Läs mera