vikt

28.08.2023
är (vikt) i hemliga rutan, och (ålder). Är detta normalt med min (längd)? Känner mig överviktig som fan. .
Jessica Renlund

Dietiststuderande vid Umeå Universitet Jessica svarar

06.09.2023

Hej, tack för din fråga!

Enligt den informationen du nämnde och att du känner dig överviktig är det en bra idé att se över kosten om det finns saker du känner igen och kan förbättra, och att hitta någon form av träning du börjar göra regelbundet (om du inte redan har det), kan t.ex. vara promenader, cykling eller att träna cirkelträning hemma med din egen kroppsvikt om du inte vill åka någonstans/träna ute, detta är viktigt för att bibehålla hälsan och man mår oftast bättre både psykiskt och fysiskt när rörelse ingår i ens vardag.

Här är några punkter som man brukar börjar att se över:

- Fundera ut och bestäm när du ska äta, dvs. skapa måltidsrutiner! Småätande och sötsug kan bero på att man behöver förbättra sina måltidsrutiner, man kanske helt enkelt ofta blir för hungrig mellan måltiderna som leder till ett småätande eller starkt sötsug, äter för ensidigt eller också för lite, om man känner sig väldigt hungrig på kvällen beror det ofta på att man har ätit för lite under dagen och kroppen försöker då kompensera det. Små detaljer i ens beteende och rutiner kan göra stora förändringar i att få kontroll över ”småätande” och sötsug. Äter du hemma med övriga i familjen kan det vara bra att prata ihop er, det kan också vara bra att du delar med dig om dina tankar om detta, speciellt ifall det är någon annan som gör maten i ditt hem.


- Gör till en vana att varje dag äta frukost, lunch och middag, och utöver det 1-3 mellanmål, dessa eventuellt ett litet mellanmål mellan frukosten och lunchen, ett på eftermiddagen och ett kvällsmål innan läggdags, det är bra att äta något litet mellanmål vid tillfällena även om du inte är jättehungrig, ex. några frukter eller en smörgås, för att hindra att man plötsligt blir vrålhungrig och då spontant äter något man blir sugen på.


- Lunchen och middagen behöver vara komplett för att du ska få i dig det din kropp behöver och för att bli mätt, då behöver den bestå av kolhydrater, protein och fett (gärna omättade fetter från växtoljor, fisk eller nötter och frön) samt rikligt med grönsaker för att få i dig de nödvändiga vitaminerna och mineralerna. Här hittar du mer information https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/tallriksmodellen, där väljer du tallriken ”den som rör på sig mindre”.


- Använd matcirkeln som inspiration och ät något från varje kategori varje dag
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/matcirkeln

- För mycket stress och brist på sömn kan lätt göra att man blir mera sötsugen eller slarvar med vanorna. Försök att hitta rutiner med saker i din vardag som du känner att du mår bra av och tycker är roligt. Att ha för strikta kostrutiner med många förbud kan också vara stressande och förstärka suget, så att vara lagom tillåtande åt sig själv med något gott ibland är inte fel (gärna på en bestämd dag ex. på helgen, och lagom mängd).
Ett extra tips, ha inte snacks hemma då det inte är ”snacks dag”! ; ) Det är så onödigt att ge sig själv möjligheten att fuska.   

Hoppas att något av detta var till hjälp, lycka till!

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Häj mitt dilemma e att jag ha börja se stretch märken på mina bröst och lite på höft/röv vilket sku antyda på att jag går upp i vikt men jag förstår int för vågen visar samma hela tiden och har visat ...
Läs mera

Hej! Just nu går jag ohälsosamt mycket (4h) om dagen rask promenad och har gjort det i flera år samt gym 1h två ggr/ vecka. Minn relation till mat är inte den bästa och jag har varit underviktig men p...
Läs mera

Finns det medicin man kan få mot övervikt? Mitt BMI är 37 ”fetma grad 2”
Mår dåligt över hur tjock jag är och vet inte hur jag ska kunna gå ner i vikt..
(Jag vet det finns medicin men kan man få de...
Läs mera

Hej! Jag har länge velat gå ner i vikt. Har nu börjat både styrketräna och högintensiv träning som ska bränna fett. Går även mycket på arbetet mellan 6000-10 000 steg de dagar jag arbetar och inte har...
Läs mera