Vaccinet

26.01.2022
Jag mår jättedåligt pga alla skriverier om coronavaccinet. Jag har tagit 2 doser och ska (kanske) boka in mig för dos 3 snart. Jag fick endast lindriga biverkningar av vaccinet (trött, feber, ont i armen i 1 dag) och har inga underliggande sjukdomar. Jag vaccinerade mig för att undvika att bli svårt sjuk av viruset. MEN nu har jag på riktigt läst VARJE dag om skeptiker som skriver om att världen är hjärntvättad, att vi bara följer det som sägs av regeringen utan att läsa på något om biverkningar, att det är gift/DNA-förändringar som sprutas in i ens kropp, att det inte är genomforskat osv osv osv. Det är några stycken i mitt facebookflöde som skriver långa radiramsor om detta så gott som dagligen. Vissa hånskrattar åt oss som är så dumma att vi tar vaccinet och vissa delar aktivt artiklar och annat med bland annat studier och epidemiologer som skriver att vaccinet är mer allvarligt än viruset i sig, att man får allvarliga och dödshotande biverkningar så som cancer, nedsatt immunförsvar och att det i själva verket är DET som gör oss sjuka. De skriver också att media är hjärntvättat och att siffror och statistik är missvisande då man t.ex. räknas som covidsmittad om man dör av någon annan sjukdom fast med covidviruset i kroppen och att man inte räknas som vaccinerad om det gått för kort tid efter att man tog vaccinet. De skriver också om att media mörkar saker och att allt styrs av vaccintillverkarna som får in otroliga mängder pengar på detta samtidigt som biverkningarna/dödsfallen av vaccinen mörkas och tystas ner. Och så skriver de att vi är dumma får som inte kan tänka själva och inte läser på angående vaccinet och dess innehåll...

Det finns också en i mitt flöde som är kristen och kopplar detta till Jesus och Bibeln. Han skriver om att vaccinet är djävulens märke, att munskydd är slaveri och att det kan jämföras med apartheid. Att vi fråntas våra mänskliga rättigheter om vi följer restriktioner och att vi som vaccinerar oss inte följer Gud. Jag blir så ledsen och ångestfylld av detta. Och faktiskt rädd också. Varför är det ingen som kan redovisa riktig statistik angående vaccinet, viruset och alla biverkningar? Är det så att saker och ting mörkas och tystas ner för att vi inte ska bli rädda för vaccinet? Är vaccinet farligt? Hur kommer det sig att man kunde ta fram vaccin mot detta nya virus så snabbt men att det än idag t.ex. inte finns botemedel mot exempelvis cancer? tttt
Heidi Jussil klippt

Läkare Heidi svarar

Prästen Per svarar

28.01.2022

Hejsan! 

Tack så mycket för din fråga! Jag (Kix) har skickat den till två olika personer, till en läkare och till en präst. Läkaren kommer att svara på faktadelen om vaccinet, och prästen kommer svara på den mera religiösa delen av din fråga. 

Så här skriver Heidi som är läkare:

"Hej! Vad synd att ditt mående påverkas så pass mycket och negativt av all information som cirkulerar. Jag förstår att det kan vara svårt att sortera och veta vad som är sant och inte, speciellt om man läser saker som väcker tvivel i en dagligen.

Det första man måste titta på är vilken källa informationen kommer ifrån. Facebook är ett ställe där man i princip alltid bör fundera över om det man läser är sant. Möjligheten att sprida falsk information där är hur enkelt som helst, då varje individ själv kan välja vad man postar på sin status. Pga den massiva spridningen av falsk information senaste tiden har Facebook infört vissa filter som kan varna för att det man läser inte är sant, men det finns ju många vägar runt detta. Det som är svårt just på Facebook är ju att man har en tendens att vilja lita på folk som man är vän med och åsikterna de yttrar, speciellt om de själva är övertygade att det som de postar är sant. Men oavsett vem som postat, tycker jag man ska ta sig en funderare om det finns någon sanning i det som skrivs.

Nästa grej är att granska de sidor som länkas till, där det kan påstås finnas studier som bevisar ett eller annat, eller uttalanden av olika läkare. Ser hemsidan äkta ut eller är det egentligen en blogg eller liknande? Är de experter som uttalar sig verkligen experter som finns på riktigt och har de den titel som det står att de har? Är studien publicerad i internationellt kända tidsskrifter, har den genomförts på rätt sätt så att den går att lita på, finns det ens en studie eller har man bara skrivit det för att det ska låta pålitligt? Har man förvrängt orden eller tolkat resultaten fel i en befintlig studie? Sidor som är pålitliga och faktagranskade är bland annat WHO:s hemsida, THL (Institutet för hälsa och välfärd), PubMed, svenska 1177 (Vårdguiden), Käypä Hoito av Duodecim.

Vaccinet är inget gift, och det är tillräckligt forskat på för att anses säkert att ta. För att ett läkemedel ska godkännas för distribution till stora populationer måste det genomgå flera steg där man konstaterar att det inte är farligt och att det gör mycket mer nytta än skada hos personer som ska få det. Man dokumenterar noggrant biverkningar och kan vid behov dra tillbaka eller pausa användningen av ett läkemedel (som man har gjort med vissa vaccin tidvis under pandemin). De vanligaste biverkningarna är de som du beskriver att du har fått i form av smärta vid injektionsställe, övergående feber, trötthet. Vaccinet har inte bevisats ha något samband med cancer. Det stärker immunförsvaret (genom att bygga upp immunitet mot viruset) och drabbas man av covid som vaccinerad får man en mildare infektion än om man inte är vaccinerad. Det är skillnad på hur man registrerar dödsorsak i olika länder och det är sant att man kan dö av annat samtidigt som det registreras att man hade covid när döden inträdde, men det är oavsett massor av människor som mist sitt liv som en direkt följd av covid-19. Många gånger är också den huvudsakliga dödsorsaken en sjukdom som förvärras av samtidig infektion med covid -19. Så visst, en aning missvisande kan det alltid bli, men i det stora hela så är covid en allvarlig sjukdom som orsakat många dödsfall, både direkt och indirekt.

Man kan hitta hela innehållsförteckningen för vacciner på exempelvis Centers for Disease Control and Prevention (cdc.gov). Läkemedelsverket.se har också bra information om till exempel biverkningar och hur vaccin fungerar. Det finns som sagt mycket att läsa och information att sortera, och därför har varje land experter inom området som ska göra det lättare för allmänheten att göra ett val. De jobbar med detta dagligen och tar fram rekommendationer för hur man ska agera. Att leva i en pandemi är nytt för oss alla, en stor utmaning oavsett vem man är och vi lär oss ständigt nya saker. Ibland får även experter ompröva sina beslut, men myndigheterna finns till för att hjälpa, inte för att stjälpa.

Statistik angående covid finns redovisat på sidorna jag nämnde tidigare ( bl.a. WHO, THL). Inget tystas ner, skulle det finnas något att vara rädd för skulle man kalla tillbaka vaccinet. Vaccinet är inte farligt. Vaccin och cancerbehandling är helt olika saker och går inte att likställa med varandra. Vacciner har funnits länge i olika former. Anledningen till att detta vaccin framställdes så snabbt var dels att många forskare jobbade samtidigt och målmedvetet för att så snabbt som möjligt kunna bromsa pandemin. Det som också inverkar är att själva coronaviruset (inte covid -19 utan coronavirus är en form av virus som kan orsaka olika sjukdomar, t.ex SARS och MERS som fanns tidigare) är välstuderat sedan tidigare då man försökte utveckla vaccin mot dessa sjukdomar när de härjade. mRNA vaccin används också för andra sjukdomar så det man behövde göra nu var "bara" att få vaccinet att gå specifikt på denna typ av coronavirus, men grundjobbet var redan gjort. 


Hoppas att du har fått svar på dina frågor och mer klarhet, och att du vill ta även tredje dosen!

Heidi"

 

 

Och så här skriver Per som är präst:

" Hej! Va fint att du vågar ge uttryck för din oro och dina frågor. Som präst och kristen ska jag försöka säga nåt om den snare delen av din fråga.

Som jag ser det är vaccinet framtaget för att skydda oss. Det är visserligen sant att det inte helt skyddar mot smitta men det ger ett bra skydd mot de allvarligare varianterna av korona. På det sättet kan man se det som ansvarsfullt och att följa Guds vilja att ta vaccinet och skydda sig själv och andra. Det rör sig mycke konspirationsteorier och det är naturligtvis så att var och en får välja vad man tar i sin kropp. Gud använder ofta läkarvetenskapen för att hjälpa oss, han har skapat våra hjärnor som ger oss möjlighet att forska och förstå och finna bot mot mycket olika sjukdomar och besvär. Också restriktionerna som getts handlar om att våra myndigheter har omsorg om oss, också våra myndigheter använder Gud för att visa sin omsorg och sin kärlek till oss. Bibeln lär oss att myndigheterna är insatta av Gud just för att vi skall ha det bra.

Den kristna trons budskap är att vi får vara trygga med Gud, i både liv och död är han nära i Jesus Kristus. Han håller oss i sin hand. Han är där när vi är rädda och små och känner oss maktlösa. 

Mvh, Per"

 

Hoppas dessa svar gav dig mera klarhet!

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Vad skall man ha för salva till ringorm. Är det receptbelagt eller inte
Läs mera

Hej! Jag har en ganska konstig fråga men som jag ändå behöver få svar på.
Jag har inte rökt på jättelänge, nu pratar vi kanske runt 9-10 månader eller mer. Men igår så rökte jag 1 cigg när jag var ut...
Läs mera

Hej! Jag har under flera år levde med depression, har under senaste tiden ’Mått bättre’ jag gråter inte lika mycket och har ingen ångest. Men istället har jag fått grova självmordstankar, ända det jag...
Läs mera

Hej! Jag är en 20 årig tjej som nu under några års tid har haft problem med att jag mittiallt blir väldigt trött och måste kämpa för att hålla mig vaken. Jag äter och tränar regelbundet och sover bra ...
Läs mera