Pilot?

26.10.2020
Hej!
Hur blir man pilot? Jag är färgblind, gör det något? Framtida pilot?
02.11.2020

Hej!

Flygvärlden är uppbyggd av en massa regler och reglerna finns till för att göra flygandet säkert. Både för piloten, passagerare och omgivningen. Reglerna finns till för att förhindra olyckor.

Alla piloter behöver ett medicinskt certifikat och certifikatet finns i olika klasser. En yrkespilot behöver ha medikal klass 1, medan en hobbypilot klarar sig med medikal klass 2. Certifikatet ska förnyas med jämna mellanrum. En flygläkare undersöker bland annat syn, hörsel, hjärta, lungor, blod, balans och urin (drogtest). För syn och färgseende används Ishiharas test. Om du inte klarar detta test kan du få gå på fler tester för att ta reda på om din färgblindhet är säker eller inte för flygning (medikal klass 1 och 2). För ultralätt flygplan, varmluftsballong och luftskepp nämns inget om färgseende. Angående hörsel och dövhet så görs ett test var du ska stå med ryggen mot flygläkaren och kunna uppfatta vad hen säger på två meters avstånd, testet görs på ett öra i taget. Vid hörselskada kan du få göra fler tester och hörselapparat kan eventuellt ge dig godkänt.

De här reglerna bestämmer Traficom, de som övervakar all vår trafik i luften, på marken och på vatten i Finland. Vi har även en europeisk instans som kallas EASA som bestämmer regler som gäller hela Europa.

Fundera först på hurdan pilot du vill bli och sedan skulle jag rekommendera att du kontaktar en flygläkare som kan hjälpa dig att evaluera just dina egenskaper. Om du inte anses ha tillräckligt säker syn och/eller hörsel, kom då ihåg att det går att jobba med flyg också på andra sätt än i luften, kanske som mekaniker eller på flygplatsen. Alla piloter börjar från hobbycertifikatet på en flygklubb eller flygskola och går sedan många olika vidareutbildningar. Utbildningen är rätt kostsam. Din närmaste flygklubb finns i Vasa och i Kronoby finns också en flyglinje på gymnasiet. Ta kontakt med någon av dem så hjälper de dig vidare.

Lycka till!
Mvh, Anna-Lena Wiik,
Pilot

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag planerar på att studera juridik vid Helsingfors universitet efter gymnasiet och planerar även på att ta ett eller två utbytesår till Australien. Kan man då söka jobb i Australien efter man h...
Läs mera

Hej! Om man har en examen från en utbildning och söker sig vidare till en annan utbildning, får man då extra poäng i inträdesprovet för den examen man redan har?
Läs mera

Hej! Jag går första året i gymnasiet och känner mycket stress då jag inte vet vad jag vill studera efter gymnasiet. Jag vet att det är två år tills jag tar studenten men jag måste ändå börja veta unge...
Läs mera

som uppgift... kunde Ni hjälpa mig å förstå mer om detta situation

Kim är glad och sällskaplig. Hon pratar med alla hon möter och vill gärna berätta saker hon sett eller upplevt. Hon är 12 år och har...
Läs mera