Skola

11.08.2020
Hej!
Jag kommer i vår avklarat cirka 70 gymnasiekurser vilket betyder att det är 5 ifrån att få gymnasiebetyget (får verkligen inte in flera kurser i år) men min fråga är kan man söka till univeristet med endast studentskrivingarna eller behöver man själva gymnasiets avgångsbetyg?
Känns surt att behöva gå ett år till innan man kan söka då det endast fattas 5 kurser, kommer ju hinna skriva studentskrvinigarna och allt....
after eight

Uppsökare Camilla, Sari och Ida svarar

18.08.2020

Hej!

När man söker till universitet så gör man det med studentexamensbetyget, problemet är bara att det betyget får du inte ut innan alla gymnasiekurser är avlagda. Detta betyder alltså att alla gymnasiekurser måste avläggas.

Det är bäst att du diskuterar med studiehandledaren på din skola om vilka kurser du har kvar. Ifall du har alla "obligatoriska" kurser gjorda så kan det t.ex. gå att få kurser gjorda under våren och sommaren (efter studentskrivningarna). Gymnasierna kan ha att t.ex. jobb/ egna fritidsintressen/kurser/att dra kurser åt andra får räknas tillgodo och man kan få detta som gymnasiekurs. 

På hösten kommer även tilläggsansökan till högskolorna, men där brukar utbudet av linjer tyvärr inte vara så stort.

Lycka till!

Hälsningar Camilla, uppsökande ungdomsarbetare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

hej, kan man bli antagen via betyg till arcada och novia om man är andragångssökande?
Läs mera

Hej!

Jag tänkte söka till kronoby povakos program, och har hört från en kompis att de har ett inträdesprov dit.

Vad går inträdesprovet ut på? är det ett fysiskt inträdesprov?
Läs mera

Hej!

Jag kommer söka till klasslärare i vår men undrar om urvalsprovet (vakava-provet) kommer ordnas på campus i Vasa eller på distans som förra året?
Läs mera

Hej, i min högstadieskola är flickorna och pojkarna indelade i separata gymnastikgrupper vilket jag kan tycka är bra för att alla ska våga ta plats och utvecklas. En del av oss flickor har disskuterat...
Läs mera