Studieångest

04.09.2020
Hej!

Jag är osäker kring mitt studieval, och funderar på att helt byta inriktning, då jag inte riktigt trivs. Har funderat på bland annat medianom/grafisk design, men det känns som att konstnärliga utbildningar är rätt så "riskabla" med tanke på framtida jobb osv...
Hur är det att studera exempelvis arkitektur/kriminologi i Sverige? Kan man komma in på en sådan utbildning enbart på betyg och hurdant betyg bör man då ha? Lönar sig en sådan utbildning? Jobbigt
luckan

UngInfo svarar

09.09.2020

Hej!

Tack för din fråga! Att välja studieinriktning är något som kan kännas väldigt invecklat och svårt. Det låter nog som att en utbildning inom medianom eller grafisk design kan vara rätt för dig, eftersom det är viktigt att studera något man är intresserad av och vill jobba med i framtiden. Sen ska du också komma ihåg att ingenting är slutgiltigt och att det finns möjlighet att studera något annat senare i livet om det skulle kännas så. 

Det finns kanske en allmän missuppfattning om att det skulle vara svårare att få jobb med konstnärliga utbildningar, men inom grafisk design och mediebranschen finns det nog en hel del jobb att fås i framtiden. Inom medianom- och grafisk design utbildningarna får man en specialiserad men ändå flexibel och anpassningsbar utbildning. Exempelvis kan du jobba med marknadsföring, film & tv m.m. Det finns olika skolor i svenskfinland som erbjuder utbildningar inom grafisk design & media, exempelvis på Novia i Jakobstad (medianom), Arcada i Helsingfors (medianom) eller Aalto universitet i helsingfors (visuell kommunikation & design) m.m. Kolla på Studieinfo.fi för att få mer information om vilka utbildningar som finns. 

Jag rekommenderar att du går in och tittar på respektive yrken och tänker på vad som verkar mest intressant för just dig. Att ha en bred utbildning kommer bli mer och mer värdefullt på arbetsmarknaden, du kan dessutom ta fristående kurser då du studerar för att fokusera på sådant som intresserar dig.

Sveriges skolsymsten fungerar på annat sätt än i Finland. Där tar alla “studenten”, men de avlägger högskoleprovet istället för att skriva studenten som vi gör här i Finland. Finländska betyg översätts automatiskt till det svenska meritvärdet, men flera utbildningar har reserverade platser för de som gjort högskoleprovet. Därför kan det vara en bra idé att skriva högskoleprovet också för då kommer du automatiskt med i alla kvotgrupper och kan konkurrera om alla platser.

För att komma in på en utbildning i Sverige behöver du grundläggande behörighet (vilket du har om du avlagt studentexamen i Finland) och ibland behövs även särskild behörighet. Många utbildningar i Sverige har särskild behörighet för att slippa in och exempelvis alla arkitektutbildningar har speciella krav, dessa krav kan variera från skola till skola. Du kan alltid ta kontakt med skolan du vill slippa in till och prata med deras studieservice för att i förväg få reda på om du är behörig. Du kan läsa mer om behörighet på antagning.se. 

Olika universitet har olika krav på förkunskap och det hittar man i samband med att man läser om deras program. Det kan vara svårt att tyda eftersom det är mätt i svenska vitsord.

På denna sida finns det möjlighet att se vad en utländsk utbildning motsvarar i sverige: https://www.uhr.se/sv/Bedomning-av-utlandsk-utbildning/. Kom ihåg att det bästa är att ta kontakt med den skola du är intresserad av att studera vid. 

Ifall du känner dig osäker på frågor gällande studieval och framtida jobb kan du exempelvis gå och tala med en ungdomsvägledare. Du kan till exempel ta kontakt med din lokala Navigator på sidan https://ohjaamot.fi/haku. Om du vill diskutera med en annan vuxen kring studieval/jobb kan du också komma in och chatta på Unginfos stödchatt Ärligt talat här

Lycka till med ditt studieval och kom ihåg att det viktigaste är att studera/jobba med något som du är intresserad av! Du kan alltid ställa frågor här på Våga fråga :)

Med vänliga hälsningar, 

Ungdomsinformatör Louise Mannil, Unginfo Luckan 

Sofia Westerberg, praktikant på Unginfo Luckan

 

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag tänkte söka till kronoby povakos program, och har hört från en kompis att de har ett inträdesprov dit.

Vad går inträdesprovet ut på? är det ett fysiskt inträdesprov?
Läs mera

Hej!

Jag kommer söka till klasslärare i vår men undrar om urvalsprovet (vakava-provet) kommer ordnas på campus i Vasa eller på distans som förra året?
Läs mera

Hej, i min högstadieskola är flickorna och pojkarna indelade i separata gymnastikgrupper vilket jag kan tycka är bra för att alla ska våga ta plats och utvecklas. En del av oss flickor har disskuterat...
Läs mera