Studier

15.03.2021
Hej! Jag går nu just gymnasiet och funderar på framtida studier. Jag vill studera till sjukskötare, barnmorska eller akutvårdare på arcada och jag undrar nu vilka ämnen man bör skriva i studentexamen? Jag hade tänkt mig hälsokunskap och biologi som realämnen, slipper man in med dessa?
Vilka nivåer krävs i matematik A eller B samt finska? :)
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, Elev- och studiehandledare Patricia svarar

16.03.2021

Hej :) !

Vad roligt att du funnit utbildningar som intresserar dig.
Yrkeshögskolorna beslutar per ansökningsmål hur många nybörjarplatser som reserveras för studerande som antas via den betygsbaserade antagningen.
I den betygsbaserade antagningen finns det reserverat nybörjarplatser både för sökanden på basis av studentexamensbetyg (finländska och internationella) och dem som ansöker med betyg över yrkesinriktad grundexamen.

Vid studentbetygsbaserad antagning poängsätts max. fem ämnen.
Ämnen som poängsätts:
- Modersmål
- Matematik
- Andra inhemska språket/Ett främmande språk (t.ex. lång eller medellång finska/engelska)
- Två realämnen eller två främmande språk (ej finska) - (t.ex. biologi och engelska, biologi och hälsokunskap eller hälsokunskap och engelska)

Du kan max få 198 poäng för ditt studentexamensbetyg. Se närmare denna tabell. 

Med tanke på dina intresseområden så kunde du bra skriva:
1. modersmål (ett måste)
2. matematik (lång eller kort, lång till fördel)
3. finska (lång eller medellång, lång till fördel)
4. engelska (lång eller medellång, lång till fördel)
5. biologi
6. hälsokunskap

Som sagt kan du bara få poäng för fem av dessa ämnen, men om du skriver sex så antas du med de som du har bäst poäng i. I det här fallet så väger engelskan, biologi och hälsokunskap lika mycket i antagningen. Modersmål, lång matematik och långt språk t.ex. finska så väger mest poängmässigt men även kortmatematik och medellångt språk ger bra poäng.

Om du skulle vara svag i finska men starkare i engelska så skulle jag troligtvis välja att skriva det ämnet som nummer 3. Du kan dock inte få finskan som ett realämne, men nog engelskan.

Enligt mina uppgifter finns det inga specifika minimikrav på ämnen studentexamensbetyget för de utbildningar du tänker dig, så det betyder att det helt enkelt beror på hur bra de andra du konkurrerar med presterat.

På de utbildningar du funderar på ser det ut så här:

Barnmorska (YH), dagstudier (6 nybörjarplatser på basis av studentexamensbetyg)
Sjukskötare (YH), dagstudier (11 nybörjarplatser på basis av studentexamensbetyg)
Förstavårdare (YH), dagstudier (20 nybörjarplatser, antas på basis av Arcadas eget urvalsprov)

Hoppas detta hjälpte dig på vägen och lycka till.

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag undrar hur svårt det är att skriva hissa i studenten. Det är det enda ämnen jag tycker om men jag vet inte om jag vågar satsa på det om det är så svårt. Jag brukar få helt okej i vanliga hiss...
Läs mera

Hur många obligatoriska kurser måste man ta vid Jakobstads gymnasium och hur många ämnen måste man fördjupa sig i på ett ungefär för att kunna ta studenten? Och hur funkar studentskrivningarna ?
Läs mera

Hej! Pluggar till sjuksköterska och fick tyvärr anatomi kursen underkänd! Nu undrar jag om ni vet någon högskola som erbjuder anatomi o fysiologi kurser under sommaren? Gärna på svenska men finska går...
Läs mera

Hej,
jag är otroligt intresserad av kriminologi och forensiska vetenskaper, men har svårt att lista ut om det finns ett utbud av arbeten i Finland eller om jag skulle tvingas arbeta med något annat, ...
Läs mera