skolan

24.09.2023
Hej! Känns som att skolan tar över mitt liv och jag känner ingen ork för att ta tag i saker längre. Vad ska jag göra
Amanda bnw

Praktikant vid Decibel Amanda svarar

25.09.2023

Hej!

Skolan är en del av vardagen under många år, men viktigt att poängtera är att det bara är EN del av vardagen. Men jag förstår att det kan kännas som att skolan tar väldigt mycket tid. Först är man på plats i skolan på dagarna och sedan får man ofta läxor, inlämningar eller behöver öva på prov utanför skoltid. Det är lätt att man börjar känna sig stressad och tappar motivation när det blir för mycket. Om man också har höga krav på sig själv och att prestera i skolan är det lätt att man lägger stor del av fritiden på skolan. Men det finns också många andra saker förutom skolan man också ska ha tid för, tex. kompisar, fritidsintressen, familjen men även sitt egna mående och att få ha egentid.

Det är normalt att man saknar motivation ibland och många upplever då att det är svårt att ta tag i saker. Några tips är att göra en “att göra-lista”, hitta rutiner, att belöna sig själv, och att diskutera med en kompis. På dessa sätt kan motivationen stärkas. Men det är också okej att man ibland saknar motivation, ofta kommer den tillbaka. Men ifall den är borta en längre tid är det bra att försöka stärka den igen. 

Ett tips är att göra upp veckoschema varje vecka, där du ser över skolveckan och din fritid och gör en plan för veckan. Tex. om du har skoldag kl. 9-15, så kan du lägga tid på skolarbete från att du kommer hem fram till middag. Efter det är det färdigt med skolarbete för den dagen. Då hittar du på något annat på kvällen tex. ifall du deltar i någon sport eller liknande går du på träning, spenderar tid med kompisar, eller bara har egentid och tar det lugnt framför en film. På detta sätt får du en bra struktur på vardagen och då kanske känslan av att skolan tar över minskar. Då det gäller prestationer i skolan är det mer än tillräckligt om man gör sitt bästa.

Kom ihåg också att ta hand om dig själv med tillräcklig sömn, fysisk aktivitet och regelbundna måltider, och gör saker som du tycker om på din fritid. Ifall detta fortsätter vara ett problem kan du vända dig tid till skolkuratorn eller skolpsykologen och göra upp en plan som passar dig. 

Hoppas det snart börjar kännas bättre! 

Kram, Amanda

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, min vän söker gymnasium i åbo på svenska språk. Behöver veta alla svenska gymnasium som finns där för att se vilken är närmast för henne!
Läs mera

Hej! Jag tog studenten i år och sökt till hanken och tradenom på novia.. Fick en plats till novia men börjar nu ifrågasätta om det verkligen är rätt.. Skulle vilja jobba som egenföretagare och är jätt...
Läs mera

Hej, behöver man ha tidigare erfarenheter av att skruva bilar ifall man vill gå till bilmekaniker på optima eller ya?
Läs mera

Hej decibel jag är en tjej som börjar andra året i gymnasiet och har inte bestämt mig ifall jag ska satsa allt jag har och bli läkare men det kräver så mycket jobb och jag är orolig att jag inte komme...
Läs mera