Studieval

07.01.2020
Hej, jag går i gymnasiet och undrar vilka ämnen/kurser man behöver gå samt vilka ämnen man behöver/är bra att skriva i studenten för att slippa in på följande linjer i Novia:

Ingenjör (YH), byggnads- och samhällsteknik

Ingenjör (YH), el- och automationsteknik

Ingenjör (YH), lantmäteriteknik

Undrar alltså om man MÅSTE läsa vissa ämnen eller MÅSTE skriva vissa ämnen i studenten för att slippa in på någon av dessa linjer.
(och om inga ämnen är obligatoriska, vilka är isf bra) William
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

14.01.2020

Hej William!

Roligt att du hittat flera framtida studieområden som intresserar dig.

Jag tänker att kurserna du läser extra av är inom de ämnen du tänker skriva i studenten. Du får alltså inga extra poäng från enskilda kurser när det är ditt studentexamens betyg som kommer fungera som din huvudsakliga antagningsgrund.

Vad gäller poäng så kan man få poäng för upp till 5 ämnen man skrivit i studentexamen men det går också bra att skriva "endast" 4. Extra poäng får du för modersmål och långmatematik till de flesta YH-utbildningar. Inom de områden som du har tänkt dig skulle jag definitivt välja att skriva förutom modersmålet även matematik, gärna långmatematik om möjligt eftersom det ger extra poäng men kortmatematik kommer också vara till hjälp i studierna.

Modersmålet bör alla skriva men skulle kanske läsa extra inför det provet också eftersom det brukar vara det ämne som upplevs som svårt - och som man får extra poäng för samt måste klara för att få studenten.

Andra ämnen som kunde vara av fördel att satsa extra på och skriva i studenten men som inte är de som ger mest poäng är språk som finska och engelska men också fysik eftersom det ämnet kan vara till stor nytta inom alla de områden du är intresserad av. 

Om du vill läsa mera om detta på egen hand så kan jag rekommendera den här länken:

https://www.ammattikorkeakouluun.fi/sv/till-sokanden/urvalsmetoder/betygsbaserad-antagning/#studentexamen

Hoppas jag har hjälpt dig något på vägen och stort lycka till med kommande student- och inträdesprov!

Med vänliga hälsningar,

Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.