Vän som blir mobbad

25.08.2021
Jag har en vän som blir mobbad.

Låt mig börja såhär. Jag och hans familj är jättenära varandra. Han och hans föräldrar kom till Finland 2016 och är våra grannar. Vi kommer överens med varandra jättebra och min mamma jobbar med integration och jobbar med hans föräldrar. Jag och han umgås med varandra ofta och pappa och hans pappa umgås med.

Grejen är den att han blir mobbad pga hanns invandrarbakgrund i skolan nu sen vi började i ny skola efter sommarlovet. Dom andra retar han för han e invandrare och jag säger emot men dom bryr sig inte om mina åsikter. Dom e rasister och deras föräldrar med. De värsta är att lärarna inte bryr sig heller för dom e rasister o säger öppet på lektionerna när vi läser om politik att dom är stolta sannfinländare och så är de hos nästan alla i klassens elever med. Tyvärr så är sannfinlärndarna störst på vår skola och jag skäms för det. Klart man har rätt att rösta på vilket parti man vill men de röstar för de har rasistiska åsikter och så är det för lärarna med. När jag säger emot så börjar dom reta mig för jag är socialdemokrat. Pågrund av det så har folk vänt sig emot mig oh dom ser ner på mig. Om jag säger nått emot dom för dom är rasister och att dom är sannfinländare så ska dom hela tiden försvara sig och kommentera mina politiska värderingar, dom kallar mig efterbliven, jävla socialdemokrat osv. Dom vänder sig emot mig BARA för mina politiska värderingar. Eftersom dom är betydligt fler så kan alla gå på mig och sen blir jag mobbad med.

Sånt här händer typ varje dag och både jag och han är utsatta. Jag vet inte vad jag ska göra. Han känner sig inte välkommen på våran skola pga elever och lärare som är sånna. Vill inte att Jakobstad och finland överlag ska framstå som ett land som inte välkomnar alla människor. Tänka att sånt här händer i vårat land 2021..
vad ska jag göra ? Anmäla ? Anonym
Emily Gichuhi

Emily svarar

13.09.2021

Hej!

Ursäkta att svaret har dröjt!

Först och främst, jättestarkt av dig att våga stå upp för din vän och dig själv på detta sätt! Du har rätt, ingen ska behöva uppleva den situation du beskriver i sin skola (eller utanför skolan för den delen). Politik och ideologi är ämnen som lätt ger upphov till starka känslor och kan skapa spänningar mellan olika människor, men med det sagt är det ingen ursäkt för någon att bete sig illa. Framförallt lärarna i detta fall har ett stort ansvar att agera diplomatiskt och verka för rättvisa och behandla alla jämställt, och tyvärr låter det som att de har misslyckats i detta. Det är inte en enkel situation och tyvärr kan jag inte ge några snabba lösningar. Det kan jag säga är att du och din vän inte ska behöva hantera detta ensamma, jag tror ni skulle behöva och ha stor nytta av stöd från en vuxen/vuxna. Har du pratat om situationen till dina föräldrar? Jag vill inte underminera effekten situationen har haft på dig och din vän, eller förneka den styrka du har i din egen röst, men jag tror ni har bättre chans att påverka lärarna med en vuxen som stöd. Du skriver att din mamma jobbar med integration - där tror jag du kan ha en enorm fördel av hennes arbete för jag antar att de borde ha resurser att ta till gällande fall av diskriminering, eller åtminstone ha kontakter som ni kan använda, så använd detta till din/er fördel! Rent praktiskt skulle första steget vara att dina/era föräldrar diskuterar med berörda lärare och pratar om situationen i klassen. Ger inte detta resultat så skulle nästa steg vara att ta upp detta med skolans rektor. Vet du om rektorn delar samma åsikter som de lärarna du nämner? Om detta inte hjälper borde nästa steg vara att kontakta bildningsverket (de som ansvarar för skolorna i kommunen/staden, du hittar deras kontaktuppgifter på den egna stadens hemsidor under delen för Utbildning/bildning) och anmäla klagomål angående situationen och i värsta fall anmäla. 

I liknande fall har människor också tagit kontakt med media eller skrivit insändare till lokala tidningar för lyfta upp problemen som finns, detta kan ju också vara en idé. Jag skulle dock vara försiktig om du väljer att göra detta eftersom det här också kan slå tillbaka på dig själv. Kanske skriv under pseudonym? 

Just för att detta snabbt kan bli byråkratiskt uppmuntrar jag dig att prata med dina föräldrar så att du får hjälp i detta, men också för att skydda dig själv. Tyvärr kan det, även när man gör det som är rätt, slå tillbaka på en själv, så som det redan verkar ha gjort när du försvarat din vän, och jag skulle önska för din skull att du har ett stödsystem bakom dig. Ensam är inte stark i detta fall, använd dig av de resurser som du har tillgängliga och skydda dig själv samtidigt som du kämpar. Jag hoppas detta hjälper och att ni tillsammans får till en förändring.

Mvh, Emily

1 Kommentarer

  • Nini 03/09/2021 3:37pm (45 dagar sen)

    Det här är så hemskt. Du är så modig som vågar stå på dig och försvara din vän. Ser upp till såna som du. Hoppas ni två kan hålla ihop. Att lärarna inte är på er sida upprör mig mest. Jag föreslår att du dokumenterar det som händer genom att spela in ljud i smyg av vad folk säger. Berätta allt för dina föräldrar, låt dem kontakta skolan eller ta upp det med rektorn tillsammans med dem. Om rektorn är en rövhatt kanske föräldrarna också måste framföra fakta och skolans skyldigheter. Har skolan ex. nån plan de borde ta i bruk mot mobbningen? Vad händer om mobbningen fortsätter eller blir värre? Prata med nån lärare som du tycker verkar vettig om de finns. Tala gärna med kuratorn om detta. Kräv att nåt görs åt mobbningen. Jag vet hur det är att vara i en liten skola med mobbning som accepteras av lärare, så jag fattar att man är rätt så maktlös. Därför föreslår jag här att du letar reda på andra som har mer makt än dig. Du vet säkert detta men lärarna gör fel och det är deras plikt att åtgärda mobbning för att gynna alla elevers inlärning. Om det finns elever som står tysta och inte har rasistiska åsikter kan du bilda en grupp med dem om möjligt och stå upp för varandra. Detta är bara förslag på vad du kan göra om du vill och orkar för det här är inte en enkel situation att ta sig ur. Det viktigaste är ändå att du kan prata om detta med vänner, föräldrar eller kuratorn. Egentligen är det inte du som blir mobbad som ska ta allt ansvar så jag hoppas det finns vuxna som kan stå på er sida.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej finns det en lag eller regel att man måste ha en tråkig vanlig finlandsvensk studentmössa i finland eller får man beställa en med sitt namn på
/ en tjej som tar studenten
Läs mera

Hej, jag går i nian i högstadiet. Vi ska snart söka vidare till andra stadiet. Jag är intresserad att bli en lantmätare. Jag undrar vilken yrkeslinje skulle passa för detta?
Hur blir jag en lantmätare...
Läs mera

Hej decibel! Jag har en lärare som lätt blir störd/arg och jag är rädd att fråga honom om hjälp för jag är rädd att bli utskäld. Vad kan jag göra? Vad kan jag göra?
Läs mera

Hej

Jag skulle vilja åka å bli Bartender elr något med make up. I marbella å nu vet jag inte om jag vågar åka ner själv 1 månad. Man delar boende med andra i gruppen.
Läs mera