Vidare studier

30.08.2021
Hej!
Jag har hört att det är lättare att slippa in till yrkeshögskolor i Lappland, stämmer detta?
Jag studerar till ungdomsledare och ska börja studera vidare till socionom eller hälsovårdare, slipper man in till dem utan gymnasie?
Jag vill till Lappland och studera för det finns så bra och optimala träningsmiljöer och har även finska som mitt första modersmål. lappland i drömmen
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

03.09.2021

Hej ”Lappland i drömmen”,

Roligt att du har hittat framtida studier som intresserar dig.
Antagningen av studerande till yrkeshögskola görs på basis av betygsvitsord (studentexamen eller yrkesexamen), urvalsprov, arbetserfarenhet och annat som yrkeshögskolan fastställer, exempelvis tidigare studier (detta kan variera från högskola till högskola). De studerande antas enligt yrkeshögskolans antagningsgrunder. Du kan alltså antas även om du inte har gått gymnasiet, men om du blir antagen eller inte beror på hur hård konkurrens det är om platserna. Jag har inte bra koll på om det är lättare att slippa in i Lappland, men det kan vara så att de inte har lika många sökanden som till exempel Helsingfors har, vilket gör att konkurrensen om platserna inte är lika hård.

HÄR kan du läsa mer om antagningsprocess till yrkeshögskola.
HÄR kan du läsa mer om Lapplands Yrkeshögskoleutbildningar, som t.ex. har socionomutbildning i Kemi och utbildning till hälsovårdare i Rovaniemi.

Hoppas detta hjälpte dig en bit på vägen, och lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej finns det en lag eller regel att man måste ha en tråkig vanlig finlandsvensk studentmössa i finland eller får man beställa en med sitt namn på
/ en tjej som tar studenten
Läs mera

Hej, jag går i nian i högstadiet. Vi ska snart söka vidare till andra stadiet. Jag är intresserad att bli en lantmätare. Jag undrar vilken yrkeslinje skulle passa för detta?
Hur blir jag en lantmätare...
Läs mera

Hej decibel! Jag har en lärare som lätt blir störd/arg och jag är rädd att fråga honom om hjälp för jag är rädd att bli utskäld. Vad kan jag göra? Vad kan jag göra?
Läs mera

Hej

Jag skulle vilja åka å bli Bartender elr något med make up. I marbella å nu vet jag inte om jag vågar åka ner själv 1 månad. Man delar boende med andra i gruppen.
Läs mera