Armén

03.05.2022
Några frågor angående armén:
Vilka utbildningar vid nylands brigad är kortast?

Hur ofta och hur länge får man permission från armén?

Kan man ändra på vart man vill bli placerad? Jag satte på läkarundersökningen i rutan vad jag önskar "militärpolis" men vill inte det längre, är det dit jag hamnar eller ska jag anmäla mina intressen någon annanstans innan jag rycker in i januari? Inte så taggad på armén
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

04.05.2022

Hej ” Inte så taggad på armén”

Kortaste tjänstgöringstiden är alltid manskapsuppgift (jägare) som är ungefär ett halvt år. Beväringstjänsten består av kurser inom olika utbildningsperioder. Alla värnpliktiga startar på samma streck. Tjänstgöringstiden är 165, 255 eller 347 dagar beroende på utbildningen. Cirka 43 % av beväringarna tjänstgör 347 dagar, ca 14 % 255 dagar och 43 % 165 dagar. För dem som utbildas för manskapsuppgifter är tjänstgöringstiden 165 dagar och för dem som utbildas för manskapsuppgifter som kräver särskilda färdigheter och för dem som gör vapenfri tjänst 255 dagar. De som utbildas till officer, underofficer och för de mest krävande manskapsuppgifterna tjänstgör 347 dagar.

Beväringarna väljs till utbildning enligt försvarsmaktens behov. I urvalet beaktas beväringens kunskaper och färdigheter, beredskapen att leda samt resultaten i de bedömningar som gjorts av utbildare och jämställda. De färdigheter som den värnpliktige skaffat sig innan beväringstjänsten inleds fastställs före tjänstgöringen och man strävar efter att utnyttja färdigheterna i tjänstgöringsuppgifterna. Beväringarnas speciella färdigheter utnyttjas för specialuppgifter.

Man försöker så långt det är möjligt gå beväringarnas önskemål till mötes: Om man genast i början av tjänsten klart uttrycker att man absolut inte vill tjänstgöra mer än ett halvt år så brukar det vanligtvis hörsammas. Men riktigt hundra procent kan man inte vara eftersom det är Försvarsmaktens behov som avgör – från varje kontingent behöver man ett visst antal reservofficerare, underofficerare, specialmanskap såsom båtförare och förare osv. Därför kan det hända att man blir tvungen att tjänstgöra lite längre än man har tänkt.

Utbildningslinjen väljs alltid under de första veckorna, oberoende vad man kanske skrivit på något papper. Rekryterna kommer att presenteras de olika alternativen. Du behöver inte göra någonting nu.

Permissioner är det så gott som varje veckoslut – ungefär vart tredje veckoslut har man tjänstgöring i olika beredskapsuppgifter. Under coronatiden har vi haft andra arrangemang, men de hinner antagligen tas ur bruk innan du påbörjar tjänsten.

Det viktigaste är att man försöker ha ett öppet sinne och se positivt på sin tid i det militära, och inte på förhand bestämma sig för att det är något man inte gillar. Armétiden är en tid för personlig tillväxt – både fysiskt och psykiskt. Det skiljer sig markant från det civila livet och bjuder på många utmaningar. Du lär dig nya färdigheter och du får nya vänner för livet. Alla sitter så att säga i samma båt, och alla kommer att utsättas för samma sorts utmaningar. Ta humorn till hjälp och stöd av kamraterna. Vem vet, det är inte omöjligt att du efter tjänstgöringen har en helt annan inställning.

Sköt om din fysiska kondition, börja redan nu om du inte ännu gjort det. Träna gärna så mångsidigt som möjligt: löpning, simning, gym, bollspel etc. Man behöver inte vara någon Ironman, men god fysisk kondition hjälper en igenom militärtiden, inte bara fysiskt utan också mentalt.

 

Du kan läsa mer om beväringstiden på vår webbplats.

 

Lycka till!

 

- Henrik –

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera