Sjukskötaren Ira svarar
Hej!
Det du beskriver är nog något många funderar på. Ju striktare
begränsningar och ju mer regler man har gällande ätande, desto större
blir denna utmaning. Då blir förhållandet till godsaker lätt ganska
svart-vitt och laddat.
Min rekommendation är att hitta flexibiliteten i ätandet. På sätt och
vis är det mer utmanande än att bara utesluta något från kosten, men
det frigör en från belastande matångest och dåligt samvete. När man
äter vanlig husmanskost, regelbundna måltider, mångsidigt inklusive
grönsaker, frukt och bär, gör det absolut inget att man lämnar över en
ca 20% till mer flexibelt ätande, också godsaker. Det är också bra att
lära sig förhålla sig till mat som mat, och inte dela in mat i sk
sämre eller bättre kategorier.
Det är sannolikt att ångesten efter godsaker är närvarande en tid
framöver, och det kräver en process av att man utsätter sig för dessa
situationer flera gånger, för att laddningen så småningom skall
minska. Ta en glass som mellanmål någon dag, ät lite choklad till
efterrätt en annan osv. Hälsosam kost är inte perfektionism, utan
flexibelt. Sköt om dig!
<3: Ira
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar