Fråga till Kix 4

10.12.2020
Hej, jag har en till fundering i tillägget Ant
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

14.12.2020

Hejsan!

När jag studerade gjorde min professor en jämförelse som jag tyckte var bra – alla människor har ett luftslott vi ibland sätter en fot i medan vi har den andra på jorden, men det är när vi bosätter oss där och klipper banden med verkligheten som det blir ett problem, en psykos. Som du säger själv så kan du skilja verklighet från fantasi och har inte vanföreställningar. Om du skulle komma in i en psykos så skulle folk runtom dig nog märka och reagera på det, exempelvis din mamma. Ett tecken på psykoser är också frånvaron av sjukdomsinsikt – man inser inte nödvändigtvis själv att man har en psykisk störning, fast det är klart för andra. Så man kan ironiskt nog säga att eftersom du KAN tänka på det på det här sättet, så har du inte en psykos. Vanföreställningarna och hallucinationerna man kan få under en psykos är såpass verkliga för den som har dem att den då inte tänker på dem som fantasier - det upplevs inte som fantasi utan som verklighet för den som har det.

Det är inte ovanligt heller att människor någon gång under sitt liv exempelvis under hög stress upplever sånt som påminner om psykotiska symptom utan att det är en psykos, exempelvis är det rätt vanligt att man hör röster, nästan 40% av alla människor har någon gång under sitt liv hört röster. Det är sånt man inte pratar så mycket om fast det är vanligt, eftersom ingen vill ”verka galen”.

Att fantasin skulle utvecklas till en psykos är nog ingenting som du behöver oroa dig om, utan du kan lugnt se fantasin som i huvudsak en styrka – MEN det är nog bra om du håller dig borta från hallucinogena/psykadeliska droger eftersom de kan ha intensivare effekt på någon som från förr har bra fantasi, och det finns något som kallas för ”drogutlöst psykos”. Menar inte insinuera att du tar droger eller nåt sånt, men bara sätta in det som en liten parentes här för att det kan vara intressant att veta att det finns en sån grej också :)

Fantasi är en bra sak, ett tecken på kreativitet, och jag tycker du ska fortsätta använda din fantasi :) Idag har ju exempelvis visualiseringsövningar blivit väldigt populära (speciellt inom elit-idrott), och där är fantasin en styrka. Visualiseringsövningar går ut på att man exempelvis fantiserar om en situation som skrämmer en, en situation som man ska överkomma, eller en prestation man ska utföra, och sen visualiserar i sin fantasi i detalj att man genomför prestationen och allt går precis som det ska. Det här har visat sig höja ens prestationsförmåga! Här kan du se din fantasi som en sorts superkraft. För att det ska funka som allra bäst ska man visualisera sig själv utföra saker som leder till målet, och inte själva målet lika mycket.

I ditt fall undrar jag om du kanske kunde försöka använda din fantasi som ett redskap mot din hälsoångest, istället för att det är fantasin som matar din hälsoångest? Göra fantasin till ett verktyg. Till exempel att du först mediterar en stund (typ bara sitter och andas med lugn musik på, det finns också många bra ledda meditationer på youtube) så att du slappnar av, och sen visualiserar du exempelvis hur du undviker att kolla upp symptom och gör nåt du tycker om istället, och att det går bra och det känns bra, att du är frisk, och hela du känns frisk. Eller exempelvis att de tankar/symptom du oroar dig för är ballonger som du har sönder med en nål, eller att de är moln på himlen som du med tankens kraft får att skingras. Finns många olika metoder, men det kan vara värt att undersöka om det är nåt som skulle passa dig :) Överlag att meditera och våga sitta och känna av sin kropp och allt som händer i den är en bra övning.

Det är också bra att engagera kroppen på andra sätt, exempelvis träning. När man tar hand om sig själv och har goda rutiner så har man generellt också mindre ångest.

Här är lite tips på hur du kan tänka:
”Sensations, not symptoms”, när du känner något i din kropp som du blir orolig över så försök byt ut ordet ”symptom” till nåt annat. Engelskans ”sensation” tycker jag är talande, det betyder typ känsla men man kan också säga sensation på svenska. Det får fokusen att vridas från att det skulle ha nåt med sjukdomar att göra till det mera neutrala att det helt enkelt bara är en kroppslig upplevelse.

Oddsen är att du mår bra. När du börjar oroa dig så försök tänk på oddsen och statistiken, siffrorna är på din sida att du ÄR frisk. Medellivslängden i Finland är 81,43 år, alltså lever de flesta så länge, oddsen för att du skulle få någon dödlig sjukdom är extremt liten.

Ofta kan hälsoångest bottna i ett kontrollbehov, som tar sig uttryck genom att försöka ha kontroll över kroppen. Därför kan det lätta att försöka sysselsätta sig med något annat när känslan faller på, som tar ens fokus.

Det är en jättebra träning att försöka skjuta upp impulserna på att googla symptom, och se att ingenting händer fast man inte gör det. Men det här verkar du vara bra på gång med redan, eftersom du tidigare skrivit att du försöker undvika det :) Super!

Du verkar överlag redan vara på god väg eftersom att du ens funderar på de här sakerna - du har insett att du har hypokondriska tendenser, och förstår att dina nojor kring kroppen inte alltid är sanna, utan att de kommer nån annanstans ifrån än faktiska sjukdomar. Det är många med samma problematik som inte förstår det här, utan faktiskt helt hundra tror att de har sjukdomar, utan att ha den där självmedvetenheten att ”kanske är det min hälsoångest som spökar nu”.

Nu blev mitt svar helt jättelångt, men förhoppningsvis orkade du läsa och hittade nån bra tanke från det :)

Ha det bra!
Kram, Kix

1 Kommentarer

  • Ant 10/12/2020 1:18pm (3 månader sen)

    Sen vill jag också tillägga att jag klarar av det vanliga livet. Även när det varit som värst. Kan tränar regelbundet och gillar att vara social o med vänner o familj.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej kix,
Tack för svaret du gav! Det klarnade upp mycket i mitt huvud det som du beskrev i det förra inlägget.

Fram tills innan vi började diskutera med varandra så va de rätt jobbigt att tänka s...
Läs mera

Hej Kix, tack för dina kloka svar. Skönt att det finns någon som du som kan förklara så bra så man får en tydligare bild av något och få förståelse för hur och varför man tänker på vissa saker. Jag sk...
Läs mera

Hej kix.
Tack för dina tydliga och bra svar.
Jag har lite till att tillägga i tillägget.
Läs mera

Hej, jag tror att jag mår dåligt...
Jag känner mig stressad och ensam. Ibland tänker jag att det vore bättre att dö. Det känns dom att ingen bryr sig och alla bara är dumma. Direkt jag ska säga något ...
Läs mera