Gå upp i vikt

11.06.2022
Hej hur går jag upp i vikt med snabb metabolism? Jag äter ordentliga måltider och ibland överäter jag men det händer ingenting. Och om man kan gå upp i vikt på något sätt kan man välja vart fettet sätter sig? Stickan
Jessica Renlund

Studerar hälsa & kostvetenskap vid Göteborgs universitet. Militärutbildad Kustjägare & Undersergeant Jessica svarar

15.06.2022

Hej, tack för din fråga.

I ung ålder har man ett stort energibehov pga. tillväxten, och efter några år mattas tillväxten av och energibehovet ”jämnas ut” och minskar en aning. Sen har vi ju alla olika tillväxtkurva och energibehov och framför allt olika kroppsform, längd och fettmassa, där vissa har en naturligt tunnare kroppsform som jag nu upplever att du har. Jag kan inte ge dig specifika råd angående din vikt och energibehov eftersom jag inte har den grundläggande informationen om dig som jag behöver för att kunna bedöma om du är i riskzon för ev. undervikt, samt att jag inte vet hur din aptit och hur tillfredsställd din nuvarande kost är, men jag kan ge dig generella råd för att behålla energibalans och hjälpmedel för sunda matvanor. Ifall du inte mår bra pga. din vikt, inte får din mens varje månad, att du är oavbrutet väldigt trött, sliten eller att du blir magrare trots att du äter, upplever magproblem, ex. diarréer dagligen eller blod i avföringen behöver du ta kontakt med en läkare (börja vid vårdcentralen) för undersökning. Ifall du är väldigt mager och mår dåligt över det kan du be läkaren om en remiss till en dietist, som är expert på näring.

Generellt är det viktiga med kosten i tillväxtåren att man fyller sitt energibehov och får i sig de nödvändiga vitaminerna och mineralerna, vilket är lättast med regelbundna måltidsrutiner, samt en varierad och färggrann kost med mycket grönsaker och frukt. Jag rekommenderar dig att fokusera på att äta enligt ”tallriksmodellen för den som rör sig regelbundet” (dvs. har större energibehov, se Livsmedelsverket.se). Undvik också att ”småäta” mellan måltiderna för då kan det hända att du inte är tillräckligt hungrig när det väl blir dags att äta. Ifall du småäter mellan måltiderna pga. att du är hungrig, så kan det bero på att måltiderna är för små och att du inte blir tillräckligt mätt av dom. Livsmedelsverket ger en beskrivning via länken ovan vad tallriken ska innehålla, detta för att man ska få i sig tillräckligt av alla näringsämnen och tillräckligt med energi. Man rekommenderar också att dagligen få i sig omättade fetter, t.ex. använda raps- eller olivolja i matlagning eller hälla lite över salladen, margarin på smörgåsen, det finns också mycket omättat fett i nötter, mandel och frön, som kan vara ett bra energirikt mellanmål. Fett är det energirikaste näringsämnet och ger mycket energi med lite mat, vilket kan vara ett hjälpmedel ifall man har svårt att få i sig tillräckligt med mat. Man bör dock begränsa sitt intag av mättat fett, som finns i ex. ”färdig mat” som pizza, pommes, hamburgare, chips mm. eftersom större mängder mättat fett i längden är dåligt för vår hjärt- och kärlhälsa, även i ung ålder. Självklart får man äta sånt ibland men de ska inte vara en del av den vardagliga kosten även om man är i behov att gå upp i vikt, därför ska man i stället fokusera på de omättade fetterna som är väldigt bra för vår hälsa.

Med måltidsrutinerna menar jag att man behöver äta regelbundet, dvs. frukost, lunch, middag och 1-2 mellanmål. Ifall du har dålig aptit ex. på morgonen eller inte känner dig hungrig då kan du börja med att dricka ett glas juice eller bärsoppa för att få i dig något, eller äta något lättare ex. en frukt, att få en ”början” med något lättsmältare kan hjälpa dig att småningom kunna börja äta mer då, ifall det är så att du inte ex. äter frukost.

På din fråga om man kan välja vart fettet sätter sig så nej, det kan man inte tyvärr. Fettet sätter sig på lite olika områden om man är tjej eller kille, och det är också en viss individuell skillnad vart det sätter sig.

Sammanfattat är det regelbundna måltider och kompletta måltider enligt tallriksmodellen jag rekommenderar dig att fokusera på, samt att använda omättat fett i matlagningen och nötter/mandel/frön och olja i måltiderna för att ge mer energi. Med denna grund kommer du ha en bra ”bas” för att kroppen ska få det den behöver.

Mvh, Jessie

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag har en ”outie” navel (hela hålet tas upp av en ”boll”). Kan man göra navelpiercing ändå?
Läs mera

hej hur kan jag göra mitt förhud trängre för de är så löst nu och tycker inte om det. Det är på ett sätt lite obehagligt och skulle de finnas nån smörja som man kan köpa eller någånting bara, för att ...
Läs mera

Tjena,
Ja jag har väl inte bästa självförtroendet men har väl alltid tyckt att jag utseendemässigt ser ful ut. Mina vänner frågar mig varför jag inte tar några bilder och lägger ut på mig själv, hit...
Läs mera

Egentligen vill jag bara testa och se ifall denhär frågan syns, eftersom den senaste frågan jag ställt inte syns, så här kommer frågan igen i hemliga rutan ifall den inte skickats innan:
Läs mera