Kondylom

19.10.2009
vad är Kondylom?
18.11.2011

Hej du!

Håller just på att samla ihop info om alla könssjukdomarna för att sätta upp det på Decibel, så jag sitter här med en broschyr:

Kondylom är alltså en könssjukdom som smittar via sex (också när könsorganen kommer i hudkontakt med varandra). Det är ett virus som heter humant papillomvirus HPV och det viruset har man sedan i kroppen i många år, men man behöver inte alltid ha symptom.

Kondylom KAN visa sig som ofarliga vårtor i underlivet eller kring ändtarmsöppningen, de kan vara runda eller flikiga, lätt upphöjda och rosa eller hudfärgade, kanske lite påminna om ytan på en blomkål. Vårtorna kan klia eller svida, till och med blöda lite, men de måste inte göra det. Man får oftast fler än en vårta och oftast försvinner de helt av sig själv så småningom, utan att man behöver behandla dem med någon medicin. Man får lättare vårtor om ens immunförsvar är nedsatt, tex när man är ordentligt flunssig. På tjejer kan de finnas i hela underlivet och runt analöppningen, på killar oftast runt ollonet, under förhuden och analöppningen (även hos killar som inte haft analsex).

Man kan även smittas utan att den andra vet om att han/hon har kondylom, för det är inte alltid det syns genom att man har vårtor och det är inte alltid man kan känna av att man är smittad, dvs ha några besvär av det. Enda sättet att veta säkert är att testa sig. Dessutom tar det allt från några veckor till några månader - till och med ett år - från det att man smittats till att det syns, OM det alls syns alltså. Fråga din hälsovårdare i skolan eller på HVC var du kan testa dig - de har tystnadsplikt.

Kondom skyddar ganska så bra, men inte 100% säkert, eftersom kondomen inte täcker alla de hudområden som kan vara smittade. Inget skyddar säkert förutom vaccinering INNAN man haft sex första gången, för även om man behandlar vårtorna (genom receptbelagda krämer eller genom att operera bort dem) så stannar viruset i kroppen. Man kan alltså plötsligt få vårtor igen efter flera år.

Man har länge trott att tjejer som får kondylom har högre risk för att de ska få livmoderhalscancer när de blir äldre. Numera vet man att det inte är samma typ av papillomvirus som ger kondylom som ger livmodercancer, men de smittar båda genom sex. Man kan dock vaccinera sig mot båda virustyperna, men då ska det ju helst ske INNAN man har utsatt sig för risken att få smittorna, dvs innan man haft sex. Fråga en hälsovårdare var man kan bli vaccinerad.

Det papillomvirus som kan ge cancer orsakar alltså långsamt cellförändringar i livmoderhalsen. De här cellförändringarna kan man upptäcka i god tid innan det blir allvarligt genom att gå på en vanlig gynekologisk undersökning där de tar ett Papa-prov. Det lönar sig att gå på en sådan redan ett par år efter att man haft sin sexuella debut och sedan gå en gång per 2-3 år, då hinner de märka i god tid om något är fel.

Hälsar webbredaktören Liselott

Om du vill läsa mera kan du kika på följande länkar:

1177 Råd om vård
Wikipedia

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag är 21 och undrar om jag borde fara på nån läkarundersökning. Tror de fanns nån rekommendation om att göra det i den här åldern. Jag känner ändå att jag borde vara frisk,
men hur vet jag om jag ty...
Läs mera

Hej! Jag har nyss börjat på tredje kartan av mina p-piller,diza. Och idag fick jag lite huvudvärk och blev yr, men hade även inte druckit mycket vatten idag, så jag vet inte om det beror på p-pillren ...
Läs mera

Hpv

Hej! Finns det nåt sätt att veta om man blivit utsatt för/går runt och bär på hpv-virus? Har förstått att det finns väldigt många olika hpv-virus, men kan man ta nåt prov för att se om man bär på nåt ...
Läs mera

Jag och min flickvän har haft samlag ett par gånger nu. Före vårt förhållande så har ingen av oss haft sex eller någon annan form av sexuellkontakt. Så finns det någon risk att vi får någon könssjukdo...
Läs mera