Militärdrömmar

02.10.2014
Hejsan! Jag är en 15 årig tjej som vill till militären om några år. Jag undrar... När ska en flicka börja ansöka om att slippa in? Behöver man göra några tester? Hur gör man med mensen när man till exempel är ute men gruppen? Vart? (Förlåt har många frågor) och... Klarar man sej med ok kondis eller ska man vara stark som en oxe? Jag gymmar och tränar så ofta jag hinner men jag vill endå klara det Hopplös
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

06.10.2014

Hej

Det är bra att börja planera i tid inför militärtjänsten. Killarna blir kallade till uppbåd det år de fyller 18 och inleder vanligtvis tjänstgöringen följande år eller något år senare. Som flicka kan du sikta in dig på samma tidtabell, dvs att du inleder tjänstgöringen då du är 19 år. Du kan också istället inleda t.ex. studier och i så fall ta ett mellanår i studierna och göra militärtjänsten när du är 21 eller 22. Du måste emellertid senast inleda tjänstgöringen det år du fyller 29.

Den fysiska utvecklingen hos en ung människa är individuell. Om man är sen i den fysiska utvecklingen kan det vara bra att vänta ett eller ett par år så att man hinner få lite mera muskelmassa. Därför är det viktigt att röra på sig, så om du inte är fysiskt aktiv så är det nu du ska börja. Sådan fysisk ansträngning så att du bli svettig minst 3 gånger i veckan: Jogga, stavgå, skidåkning och/eller gym är bra motionsformer. Men ta inte i för hårt i början! Man behöver inte vara någon toppidrottare eller stålkvinna för att göra militärtjänst. Men eftersom kraven på beväringarna är likadana oberoende av kön, så måste flickor kanske ligga i lite extra för att säkert vara i form. Militärtjänsten är fysiskt tuff, men inte omöjlig att klara av om man har normalt god kondition.

När tjänstgöringen inleds blir beväringarna också indelade i konditionsklasser enligt kondition och fysisk prestationsförmåga. Det här gör man för att ingen ska ta i för hårt i början och "gå sönder". Sedan utökas den fysiska ansträngningen gradvis allt eftersom gruppens prestationsförmåga ökar.

Det är försvarsmaktens regionalbyråer som sköter allt som har med värnplikten och den frivilliga militärtjänstgöringen för kvinnor att göra. Det finns egentligen inga andra tester du bör genomgå än att du bör besöka en läkare innan ansökan lämnas in. På den här sidan hittar du massor med information samt de blanketter du kommer att behöva: http://www.puolustusvoimat.fi/portal/puolustusvoimat.fi/?urile=wcm:path:/RU+Puolustusvoimat.fi/Puolustusvoimat.fi+ru/Forsvarsmakten/Bevaringar/Frivillig+militartjanst+for+kvinnor/Hur+du+soker+till+tjanstgoringen/Hur+du+soker+till+tjanstgoringen

Toalettbestyr i terrängen sköts nuförtiden vanligen i portabla toaletter (Baja-Maja). Där kan man också byta binda eller tampong. Det kan också vara bra att förse sig med våtservetter för hygienens skull. Det kan också vara bra att fråga någon annan tjej som genomgått militärtjänsten hur de skött dylika ärenden.

Militärtjänsten innebär en ganska stor omställning i en ung människas liv. De inrutade vanorna, barska kommandorop, mycket fysisk aktivitet kan bli svåra för en del. Det gäller att ha rätt attityd och glimten i ögat, så går det nog bra. Dessutom är man omgiven av sina tjänstgöringskamrater, som är i samma situation och till en början lika vilsna som du själv. Efter de första dagarnas "yrande" så kommer man in i rytmen och sen går det mesta som på räls. Dessutom får man upplevelser och kamrater för livet.

Efter tjänstgöringen kommer du att få din krigsplacering, vilket innebär att du kan bli kallad på repetitionsövning. Försvarsmakten utbildar krigstida trupper, och därför kommer du sannolikt att möta samma killar och tjejer som genomgick militärtjänsten tillsammans med dig.

Med vänlig hälsning

Henrik Gahmberg, informatör vid försvarsmaktens huvudstab

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera