efter värnplikt

06.01.2018
Hej jag är en kille från jakobstad som undrar vad man kan göra efter värnplikten inom militära?
Har hört att man kan slippa till libanon t.ex och "kriga".
men vad innebär detta precis? vad är det för löner och förmåner för någon som vill dit?
hur slipper man på det? måste man kunna flytande finska eller räcker det med svenska och engelska? finns jättemånga frågetecken angående detta och är väldigt intresserad...
Kan ni hjälpa mig att få en bra uppfattning om vad detta innebär? är väldigt intresserad av detta men finns så mycket funderingar kring det.
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

08.01.2018

Hej
Det går bra för vem som helst att söka sig till krishanteringsuppdrag efter genomgången tjänstgöring, men för att underlätta möjligheterna att bli vald, så lönar det sig att redan under militärtjänstgöringen söka sig till de utbildningar försvarsmakten erbjuder.

Nylands brigad har den så kallade ATU-utbildningen (Amphibious Task Unit) där utbildningen till stor del sker på engelska och utbildningstiden är alltid 347 dygn. Ansökningen till den sker under grundutbildningsperioden. Info om ATU-utbildningen hittas på sida 16 i senaste Beväringsinfo http://merivoimat.fi/documents/1951215/2016723/bev%C3%A4ringsinfo+118.pdf/75d7aeb1-4ef4-444d-b2f7-a41889656c1f

Grundförutsättningarna för ATU-utbildningen:

Psykiska
• Lämplig att utbildas till underofficer eller Pasi-manskap

Fysiska
• Tjänstgöringsklass A
• Löptest minst 2600 meter
• God fysisk kondition i övrigt
• 200 meter simning på tiden
5 min 30 sek

Språkkunskap
• Engelska (testas i skriftligt prov, goda
grundskolekunskaper)
• Svenska (testas muntligt)
• Finska (testas muntligt)

Arméns krishanteringsutbildning sker vid Björneborgs brigad. Också där är utbildningstiden alltid 347 dygn och utbildningen sker på finska och engelska. http://maavoimat.fi/kriisinhallintakeskus

Grundförutsättningarna är de samma som för ATU-utbildningen, men finskan är här viktigare än svenskan. Engelska måste man kunna vid båda.

Information om fredsbevararnas lön finns på finska här: http://puolustusvoimat.fi/rauhanturvaajaksi/palkkaus

Du kommer att kallas till uppbåd det år du fyller 18 år. Du kan redan vid uppbådstillfället nämna att du är intresserad av krishanteringsutbildning och säga om du är intresserad av att tjänstgöra vid Nylands brigad eller någon annanstans. Men du kan också bestämma dig senare. Under grundutbildningsperioden (de 8 första veckorna i milin) kommer ni också att få info om olika specialutbildningar som man kan söka sig till.

De fysiska kraven för krishanteringsutbildningen är vanligen lite tuffare än för "vanliga" beväringar. Så om du inte tränar, så lönar det sig att börja nu - så mångsidigt som möjligt - löpning, simning, bollspel, gym osv

Med vänlig hälsning
Henrik

Henrik Gahmberg
Kommunikatör, Huvudstaben - Press- och informationsavdelningen

4 Kommentarer

  • es 10/01/2018 1:44am (6 år sen)

    Tack för all information, fick det hela att klarna väldigt mycket.
    Det står på merivoimat länken att "Bland dem som ryckt in i sommarkontingenten väljs genom en urvalsprocess på basen av egen ansökan, språkprov samt andra lämplighetsprov ca 40-50 lämpliga beväringar till ATU-utbildningen"
    Betyder detta att om man går in på vinterkontingenten att man inte har möjlighet till detta?
    Vad finns det andra för alternativ om man vill jobba inom militära ?

  • Henrik 10/01/2018 10:15am (6 år sen)

    Hej

    Det stämmer att det är bara från sommarkontingenten som det sker uttagning till ATU-utbildningen.

    Det finns många sätt att arbeta inom försvarsmakten. Om du under militärtjänstgöringen tar Reservofficersexamen vid Reservofficersskolan (eller Sjökrigsskolan) så kan du efter genomgången militärtjänst söka dig till Kadettskolan vid Försvarshögskolan https://upseeriksi.fi/sv/framsidan

    Om du i din militärtjänstgöring genomgått Underofficerskursen så kan du efter genomgången tjänstgöring söka till försvarsgrenarnas försvarsgrensskolor.
    http://maavoimat.fi/sv/markstridsskolan
    http://merivoimat.fi/sv/sjokrigsskolan
    http://ilmavoimat.fi/sv/luftkrigsskolan

    Det finns också gått om uppgifter för civila http://puolustusvoimat.fi/sv/arbete-och-utbildning

    Förmodligen klarnar det under militärtjänstgöringen vad du vill göra sen, du kommer att få mera information om möjligheterna under militärtjänstens gång. Men det är bra om du redan vid uppbådet berättar att du siktar på en militär karriär. Om du är intresserad av ATU-utbildningen så ska du säga det vid uppbådet så att de placerar dig i en sommarkontingent. Sen gäller det att göra sitt bästa genast från den första tjänstgöringsdagen och när dina förmän intervjuar dig under grundutbildningsperioden om vad du vill göra under specialutbildningsperioden igen berätta att du siktar på en fortsatt karriär inom försvarsmakten. Om du fyller kriterierna så kan de sen berätta mer.

    Lycka till!

  • es 10/01/2018 10:34am (6 år sen)

    Hur störst chans att slippa på utomlandstjänster och jobba som t.ex. fredsbevarare?
    Och finns det möjlighet att ändra från vinterkontingenten om man redan fått det beslutet om man vill på ATU-utbildningen.

  • Henrik 10/01/2018 3:58pm (6 år sen)

    Hej

    Det går att ändra tidpunkt för inledande av tjänstgöringen om man gör det i god tid, helst minst en månad i förväg. Men du ska vid uppbådet säga att du vill till ATU-utbildningen och därför vill inleda tjänstgöringen i juli. Då kommer uppbådsnämnden att beordra dig att inleda tjänsten följande år i juli (om det finns utrymme) eller därpå följande år. Du kallas till uppbåd det år du fyller 18 år. Uppbåden är årligen augusti-december.

    Med vänlig hälsning

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera