Förberedelser i gymnasiet inför militären?

04.10.2020
Hejsan, jag tänker försöka stanna kvar i militären efter klargjord tjänstgöring och kanske söka och utbildas vidare inom det militära, men det är några år tills tjänstgöring börjar så jag tänker söka mig till gymnasiet före jag gör min tjänstgöring. Jag undrar om jag behöver fokusera på vissa ämnen i gymnasiet som skulle hjälpa mig inom det militära ifall jag studerar vidare inom militären, t.ex. Samhällslära eller sånt?
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

05.10.2020

Hej

Samhällslära är nog bra, det har man alltid nytta av. Men inom det militära har man stor nytta av kunskaper i matematik och fysik. T.ex. när det gäller ballistik och målberäkning etc. Sen kan det vara bra att lära sig ett extra språk (t.ex. franska) då man högre upp i karriären kan bli militärattaché i ett främmande land eller bli kommenderad till Natos eller EU:s militärstaber. Senare kan det vara bra att plugga arabiska eller ryska. Många officerare pluggar också någonting extra vid något civilt universitet, ibland också utomlands.

 Lycka till
- Henrik -

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej.
Undrar ifall man när som helst under sin militärtjänstgörnings tid kan "byta" till civiltjänst?
Läs mera

Hej!
Jag har ej gjort min militärtjänstgöring än, och har nu planer på att flytta till åland och skaffa åländskt medborgarskap. Är jag fortfarande värnpliktig efter jag har fått åländskt medborgarskap...
Läs mera

Får man ha glasögon i milin eller måste man använda linser?
Läs mera

Hej, hur är det att få c papper för någon som har migrän ofta och med aura symptom.
Har lidit av detta i flera år och ingen lösning
Har måsta säga upp mig på arbetet på grund av hälsan
Läs mera