Militären

13.04.2022
Hej! Min flickvän ska till militären i sommar, och jag är jätterädd att hon kommer bli mobbad och sexuellt trakasserad, jag har läst mycket om hur illa kvinnor behandlas i det mansdominerade yrket...
Hon är en sån som aldrig vill besvära någon med sina problem, så jag vet att det skulle krävas mycket för att hon skulle berätta om något sånt händer, vilket är ännu mer skrämmande eftersom hon redan nu inte mår särskilt bra...
Jag vet inte hur jag ska uttrycka min oro utan att hon ska tolka det som att jag inte vill att hon ska åka till militären, eftersom det är hennes passion...
Är det vanligt för kvinnor i finska militären att bli trakasserade och utfrysta etc..?? Orolig pojkvän
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

Dietiststuderande vid Umeå Universitet Jessica svarar

14.04.2022

Hejsan!

Kix från Decibel-gänget här. Tack för din fråga. Vi har skickat den till försvarsmaktens representant, och också till Jessie, som varit i det militära som kvinna. Här kommer först hennes svar:

"Hej!

När man rycker in i militären bor alla kvinnor i samma stuga under grundperioden, vilket också kan göra det hela enklare att anpassa sig till "mili-livet" och hitta stöd från varann, men efter grundperioden splittras gruppen, när jag blev jag då ensam tjej på ett helt kompani pga. att det inte var några andra kvinnor som sökte till den linjen, så jag fick också erfarenheten att vara den enda tjejen men det störde mig inte alls.

Måste ändå erkänna att visst får man känna av att man är av motsatt kön i milin, speciellt i början, men jag upplever det mera som att man behandlades mera efter sin prestation, vilket också gäller för männen till viss grad åtminstone skulle jag vilja säga. Jag har personligen inte hört att någon kvinna under min tid blivit mobbad/sexuellt trakasserad, det är förstås strikta regler och övervakning så gott som dygnet runt men såklart kan mobbning förekomma i alla situationer. Jag själv kände mig aldrig utsatt eller osäker på det sättet heller, tvärtom har jag många minnen av människor som stöttat en i gruppen och nya vänner man har fått under den tiden.

Du säger också att din flickvän är en som inte vill besvära någon, kan det också tolkas som att hon är ganska självständig? Det skulle jag isf vilja säga kan vara en fördel, tänker också på att viljan att klara av en prestation gör också att man är beredd att handskas med andra utmaningar man möter och som man kanske skulle påverkas mera av i vanliga fall men man bygger ett "större motstånd" för just den här utmaningen. Jag vet också att sen jag var i milin har dom arbetat en hel del med att främja jämställdhet och upplever också en positiv utvecklande inställning. Sammanfattat skulle jag vilja säga att jag fick en trygg upplevelse och hoppas verkligen att andra känner likadant, som i alla grupper finns det förstås dom som tynger en, men speciellt i milin märks dom som lyfter en. Hoppas att detta gav lite svar på din fråga och att din flickvän kommer trivas lika bra som jag gjorde! :)

Mvh, Jessie"

 

Så här säger Henrik från försvarsmakten:

"Hej Orolig pojkvän

Det är onödigt att oroa sig på förhand. Försvarsmakten har nolltolerans mot alla former av osakligt bemötande och ingriper mot alla fall som uppdagas. Därför är det viktigt att alla som känner sig mobbade tar upp saken med sina förmän. Man kan också gå och prata med brigadens socialkurator eller med militärprästen. Det är svårt att ingripa mot fall som tigs ihjäl – därför är det viktigt att den som känner sig mobbad inte håller det för sig själv. Förmännen, socialkuratorn och militärprästen har tystnadsplikt. Försvarsmakten har jobbat hårt med att bli av med alla former av mobbning eller annat osakligt beteende, och situationen vi truppförbanden har blivit mycket bättre än vad det var för några år sedan. Det här visar också de enkäter som Försvarsmakten utför bland beväringarna: inryckningsenkäten och slutenkäten. Ett pressmeddelande över den senaste slutundersökningen kan läsas här.

Det är inte alls vanligt att kvinnor blir trakasserade i militären, tvärtom har det visat sig att grupper där kvinnor ingår klarar sig bättre och har sakligare beteende än grupper utan kvinnor.

Med vänlig hälsning

Henrik"

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera