studielån

21.09.2020
Hej, har tagit studielån och undrar kring tiden då man ska bli klar för att få kompensation på lånet man tagit. Vet att det är 6 år man ska bli klar på och att det startar från att man tar emot sin studieplats. Jag tog emot studieplats våren 2019, for till militären sommaren 2019 och var där hösten, dvs ett halvår. Räknas våren 2020 som att jag borde ha börjat studera då (universitet) och tar det bort tid från mitt sex år som jag bör bli klar? eller räknas det först från och med följande höst(dvs hösten 2020), undrar då jag var bara halvår i milin. Undrar alltså om jag har 6 eller 5,5 år på mig att bli färdig för att få studielånskompensation nu då jag börjat studera på universistet 3+2 hösten 2020. Har nämligen hört att tiden på 6 år börjar löpa på hösten om man ska till milin följande vinter, men hur är det om jag kommer ut till vintern. Tycker för övrigt att det är ett mycket stort frågetecken med tanke på kvinnor/män och jämlikhet i samhället. jepp
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

01.10.2020

Hej Jepp!

Du har helt rätt i att du har rätt till att förlänga din så kallade ”tidsfrist” med upp till 1 år pga. militärtjänstgöring under studietiden. Det betyder att du har upp till 7 år på dig att avlägga din lägre + högre högskoleexamen från det datum/den månad du tog emot studieplatsen.

MEN, det jag inte kan svara på är om du bör motivera avsaknaden av studieprestationer våren 2020 i och med att du endast var i militären under höstterminen 2019.

Din tid att för att avlägga examen har alltså börjat löpa sommaren 2019 och du behöver då antingen bli klar vid julen 2025 eller sommaren 2026, under 6,5 eller 7 år. Jag tror personligen att 7 år är det som gäller för dig.

Om du har goda orsaker till varför du inte valde att börja studera våren 2020 så ser jag inget problem med att du har hela 7 år på dig att bli färdig. Det här är ändå något jag rekommenderar att du kontaktar FPA i, för att ha det svart på vitt när den dagen kommer.

MEN, eftersom FPA inte vet när du har gjort din militärtjänst kommer du antagligen efter att du avlagt din magisterexamen oavsett att få ett beslutsförslag som säger att du inte skulle ha rätt till studielånskompensation, eftersom ”du inte avlagt din examen inom tidsfristen”. Kom då ihåg att lämna in en skriftlig begäran om att ärendet ska handläggas på nytt och redogör för när du varit i militären.

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej.
Undrar ifall man när som helst under sin militärtjänstgörnings tid kan "byta" till civiltjänst?
Läs mera

Hej!
Jag har ej gjort min militärtjänstgöring än, och har nu planer på att flytta till åland och skaffa åländskt medborgarskap. Är jag fortfarande värnpliktig efter jag har fått åländskt medborgarskap...
Läs mera

Får man ha glasögon i milin eller måste man använda linser?
Läs mera

Hej, hur är det att få c papper för någon som har migrän ofta och med aura symptom.
Har lidit av detta i flera år och ingen lösning
Har måsta säga upp mig på arbetet på grund av hälsan
Läs mera