Milin

18.09.2023
Om jag rycker in i januari, men har fått plats i skolan och börjar i augusti samma år får man då vara 6 månader i milin? Annars måste jag ju vänta ett till år i onödan om jag hamnar på 1 år Rasse
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

19.09.2023

Hej,

Man försöker i samband med uttagningen till utbildningsgrenarna och reservunderofficersskolan, ta hänsyn till beväringens egna önskemål. Skola och utbildning kan vara en motivering. I de flesta fall kan man också tillmötesgå beväringens önskemål om att inte behöva tjänstgöra mer än 6 månader.

Men man bör komma ihåg att Försvarsmaktens behov kommer på första plats. Försvarsmakten behöver från varje kontingent utbilda ett visst antal soldater till den krigstida styrkan. Man behöver så och så många underofficerare och officerare, så och så många båtförare, sjukvårdare, prickskyttar och jägare osv. Om inte det förbestämda antalet uppfylls och det inte finns frivilliga, kan man beordra också sådana som inte är frivilliga till uppgifter där tjänstgöringen är längre än 6 månader. Då får man bara bita i det sura äpplet och göra det bästa av situationen. Läroinrättningarna är skyldiga att gå med på att inledandet av studierna skjuts upp på grund av militärtjänstgöring.

Lycka till!

Henrik

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Om man vill delta i militär krishantering, i Finland. Finns det endast finskspråkiga förband eller har Finland också svenskspråkiga förband?
Läs mera

Hur är det med piercings i militären? Är det tillåtet eller hur är det?
Läs mera

Hej! Jag har diagnotiserats med keratoconus i båda ögonen och undrar nu om jag har möjlighet att få C papper. Jag har operation snart i det första ögat och senare i andra ögat (1-2 månaders mellanrum ...
Läs mera

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera