P-piller

03.03.2021
Hej!
Kan hälsovården ge resepti för p-piller eller behövs det läkarbesök Jag
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

08.03.2021

Hej,

I den kommun du bor kan din skolhälsovårdare påbörja p-pillren, däremot är jag inte säker på hur långt recept hen kan ge dig och hur snabbt du behöver träffa en läkare/gynekolog. Det varierar från en kommun till en annan. Men börja med att diskutera saken med hälsovårdaren. På den ort du bor är preventivmedlen gratis för unga personer, så även om du skulle behöva hämta ut dem från apoteket så kostar det inte dig någonting.

Det finns många som använder p-piller för att de har stora blödningar, mycket värk eller oregelbunden mens. Så dessa problem brukar bli bättre med pillren. Inget konstigt alls alltså med att använda p-piller även om man inte har regelbundet sex. Det du skall minnas då du har sex är givetvis att p-pillren inte skyddar dig mot sexuellt överförbara sjukdomar så då skall ni använda kondom om ni inte är 100% säkra på att ni båda är friska.

Börja alltså med att tala med din skolhälsovårdare, och så hör du av dig på nytt om någonting blev oklart.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Måste föräldrarna veta om att man ska börja med p piller?
Läs mera

Hej!

Jag har använt Zoely i 3 månader. Min första mens hade jag sjukt paha mensvärk medan andra var mycket lindrigare. Är på mitt sista sockerpiller och har inte ännu fått mens. Är det normalt att m...
Läs mera

Hej! Samma frågeställare som ställde frågan om p piller gratis tills man är 20. Enligt min barnmorska är det endast tills man är 20 man får det gratis? Ska det verkligen vara 25 år i hela Finland?
Läs mera

Hej!
När man är under 20 så får man ju hämta ut gratis p piller från sin egen hälsostation, hur gör man sedan när man fyllt 20? Bör jag fråga min egen hälsostation eller kommer man bara kunna gå till ...
Läs mera