Springa=mindre bröst?

06.03.2023
Hej! Jag ska börja träna ungefär 3 gånger i veckan löpning och jag har redan jättesmå bröst och jag vet att brösten blir ännu mindre när man springer. Kan jag undvika att de blir mindre ? Det stoppar mig att jag börjar träna löpning pgr av det Bättre om jag springer med sportbh eller ingen bh alls? Jag har storlek AA på bh kuporna.
Jessica Renlund

Dietiststuderande vid Umeå Universitet Jessica svarar

08.03.2023

Hej,

Brösten börjar växa under puberteten vilket kan vara väldigt individuellt när, och kommer förändras och utvecklas i perioder under hela livet, så den storleken du har nu behöver inte betyda att du kommer ha genom hela livet. Att brösten blir mindre när man springer kan jag inte hitta några belägg för att stämmer, inte att någon annan träning heller specifikt skulle påverka storleken varken till det mindre eller större, med undantag bröstmuskulaturen vilket man kan påverka med styrketräning. Professionella löpare, speciellt långdistanslöpare har ofta väldigt låg fettprocent vilket kan ge uttryck på bröststorleken, det är då deras låga fettprocent det beror på och inte själva löpträningen, man behöver också skilja på att det ofta handlar om professionella löpare som tränar som sitt jobb som utvecklar den typen av fysik. Kroppens fettsammansättning påverkar till viss del bröstens storlek eftersom brösten innehåller en del fettvävnad och är man underviktig eller har låg fettsammansättning på kroppen kan detta ofta leda till att man har mindre bröst på grund av att de innehåller mindre fett, kroppen har helt enkelt ”tagit” dom fettreserverna för att få energi, vilket kan förändras helt naturligt om man ökar i vikt. Om du känner igen dig i den situationen så rekommenderar jag att se över dina kostvanor och fundera på om du tror du får i dig tillräckligt med mat, om du känner dig frisk eller ofta är trött osv. Ett annat tecken man bör uppmärksamma är om mensen är regelbunden, ifall mensen uteblir i längre perioder (2 månader eller mer) kan det också vara ett tecken på undervikt, då rekommenderar jag att ta kontakt med skolhälsovården/vårdcentral och be att få kontakt med Dietist för att få hjälp, att ha mens är ett tecken på att kroppen fungerar som den ska. Annars påverkas bröstens utveckling dels genetiskt och hormonellt vilket vi inte kan påverka, t.ex. så växer våra bröst under/efter graviditeten då vi producerar bröstmjölk, vilket är ett exempel på hur brösten styrs hormonellt. Det är bra att använda en sport-bh med åtminstone medium stöd när man springer även om man har små bröst.

Jag hoppas att detta gav dig mod att våga börja springa, hur våra kroppar ser ut kan vi som sagt ju inte alltid påverka och de gör oss sällan helt nöjda, men att bli fysiskt starkare och känna känslan av allt man kan göra med kroppen brukar ge glädje för många, och träning kan vara ett bra sätt att lära känna sig själv och sina starka sidor oavsett utseende. Lycka till!

-Jessica

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej har märkt av att det bildas som två ”fickor” med något vitt vid vadera sida av klitoris ungefär. Vad är det och är det farligt?
Läs mera

Hej, jag hade mens för lite över en vecka sen, alltså har inte jag mens nu och borde inte ha på några veckor. Men, för 2 dagar sen märkte jag att jag hade jätte mycket flytningar, och såklart är flytn...
Läs mera

Hej, jag är 16 år och har vita illaluktande klumpar i mitt underliv. Är detta normalt? Vad kan jag göra åt saken?
Läs mera

Hej Decibel!
Jag har ett aktivt liv och tränar mycket och har tänkt att det beror på svetten man utsöndrar. Jag har återkommande sår (skorv, sår) på mina bröst. Liksom på vårtgårdarna. Dethär har kom...
Läs mera