studier del 2

03.02.2023
Vilka ämnen ska man välja/fokusera på i gymnasie för att kunna studera vidare till veterinär? meh
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, Elev- och studiehandledare Patricia svarar

06.02.2023

Hej ”meh”,

Om vi utgår från poängsättningen för betygsantagningen när du väl ska söka in till utbildningen så ges poäng för max. sex ämnen du skrivit i studentexamen, varav dessa åtta ger flest poäng (i rangordning):

  • Matematik (lång)
  • Kemi
  • Modersmål* - obligatoriskt
  • Biologi
  • Fysik
  • Matematik (kort)
  • Ett långt språk (t.ex. finska eller engelska)
  • Ett realämne (t.ex. psykologi eller geografi)

Ämnen i gymnasiet som du med fördel kan satsa extra på (i allmänhet) är modersmål och långmatematik. Detta eftersom dessa två ämnen ger mest poäng de flesta inträdesprov i Finland. Notera ändå att skriva t.ex. ett bra vitsord i kortmatematik (t.ex. E/M) ändå är poängmässigt bättre än att skriva ett sämre vitsord i långmatematik (t.ex. B/A).

Men, du behöver alltså INTE skriva alla de 8 ämnen som finns listade ovan för att komma in till veterinärutbildningen. Det handlar endast om att du kan optimera dina chanser att komma in genom att skriva minst 6 av dessa ämnen, och då speciellt; långmatematik, kemi, modersmål, biologi, fysik, lång finska/engelska.

Om du tänker att du inte orkar skriva mer än 5 ämnen i studenten så skulle jag rekommendera att du skrev modersmål, långmatematik/kortmatematik, kemi och biologi samt lång finska eller engelska.

Hoppas det här hjälpte dig en bit på vägen.

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag undrar vart ja ska efter 9an om jag vill bli husarkite. Jag ska till gymnasiet efter 9an men vet inte vart jag ska sen några tips?
Läs mera

Jag går nu på nian, och jag har funderat på att bli läkare, alltså inte nån kirurg, eller nåt sånt, typ en allmänläkare eller vad det nu heter, ksk på en jour eller nåt sånt. Hur ska jag göra då? Vilk...
Läs mera

Hej!
Hur många svenska gymnasium finns i åbo och vad krävs de för medeltal?
Läs mera

Jag är så förvirrad inför framtiden och har varit det länge. Jag studerar nu på en utbildning som jag varit osäker på enda sedan start. Den största anledningen till varför jag fortsatt mina studier på...
Läs mera