studier del 2

03.02.2023
Vilka ämnen ska man välja/fokusera på i gymnasie för att kunna studera vidare till veterinär? meh
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, studerar till elev- och studiehandledare Patricia svarar

06.02.2023

Hej ”meh”,

Om vi utgår från poängsättningen för betygsantagningen när du väl ska söka in till utbildningen så ges poäng för max. sex ämnen du skrivit i studentexamen, varav dessa åtta ger flest poäng (i rangordning):

  • Matematik (lång)
  • Kemi
  • Modersmål* - obligatoriskt
  • Biologi
  • Fysik
  • Matematik (kort)
  • Ett långt språk (t.ex. finska eller engelska)
  • Ett realämne (t.ex. psykologi eller geografi)

Ämnen i gymnasiet som du med fördel kan satsa extra på (i allmänhet) är modersmål och långmatematik. Detta eftersom dessa två ämnen ger mest poäng de flesta inträdesprov i Finland. Notera ändå att skriva t.ex. ett bra vitsord i kortmatematik (t.ex. E/M) ändå är poängmässigt bättre än att skriva ett sämre vitsord i långmatematik (t.ex. B/A).

Men, du behöver alltså INTE skriva alla de 8 ämnen som finns listade ovan för att komma in till veterinärutbildningen. Det handlar endast om att du kan optimera dina chanser att komma in genom att skriva minst 6 av dessa ämnen, och då speciellt; långmatematik, kemi, modersmål, biologi, fysik, lång finska/engelska.

Om du tänker att du inte orkar skriva mer än 5 ämnen i studenten så skulle jag rekommendera att du skrev modersmål, långmatematik/kortmatematik, kemi och biologi samt lång finska eller engelska.

Hoppas det här hjälpte dig en bit på vägen.

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Kan man som socionomstuderande komma till er på ledarskapspraktik?
Läs mera

hur mycket kursböcker i samhällsvetenskaper i Åbo är på finska? och allmänt fast studiesspråket är svenska, hur mycket finsk litteratur brukar dyka upp?
Läs mera

Hejsan! Jag går i ettan för tillfället och jag vet inte riktigt vad jag ska välja för studieavsnitt inför tvåan då jag inte är säker på vad jag ska skriva i studenten. Min fråga handlar egentligen spe...
Läs mera

Hej! Vad kan man jobba som om man studerat hälsovetenskaper vid ÅA (med huvudämne vårdvetenskap)? Var kan man jobba och vilka yrkestitlar kan man ha, samt hurudan lön har dessa yrken?
Har förstått at...
Läs mera