Tjänstgöra på annan ort än Dragsvik?

26.02.2010
Hej!
Ska på uppbåd i år och jag undrar nu, eftersom jag ändå ska in i militären så är det ju lika bra jag lär mig något vettigt också. Det jag tänkte mig är att går det för mig som är dålig på finska, att komma in på ett helfinskt tjänstgörningsställe? Och på så vis lära mig finska, som påstås vara så nyttigt i dag. Om jag inte får så undrar jag varför inte?
25.11.2011

Hej du!

Smart kille!!! Verkligen, jag lyfter på hatten åt din briljanta idé! Fler män borde tänka på den möjligheten när de ska in i milin, speciellt vi som bor här på kusten och klarar vardagen relativt bra utan finskan. För precis som du säger är det nyttigt med finska och oavsett vilket yrke du väljer sedan så är livet så mycket lättare om man behärskar det andra inhemska. I många yrken är du utesluten om du inte kan finska och har ingen chans att få jobb. Plus att många tjänster ger en extra slant på lönen i språktillägg ;)

Har kopierat in här nedan om hur man söker till en annan tjänstgöringsort än Dragsvik, länken går till blanketten du behöver. Lite tips först, dock:

- Fundera på vad "du vill bli när du blir stor". Eftersom du söker till ett annat ställe än Drakan, så har du chans att få fler nyttiga erfarenheter än bara finskan. Kolla igenom vad de andra garnisonerna erbjuder för utbildningar under tjänstgöringstiden och försök plocka enligt det. Tex vill du bli brandman eller polis är kanske militärpolisen eller flottan ett alternativ, ska du bli ingenjör kan vapensmed eller mekaniker ge mera kunskap i bakfickan.

- Värm upp din finska före du rycker in. Börja med att läsa om saker som du är intresserad av på finska istället för på svenska. Typ köp finska biltidningar eller läs finska fiske-diskussionsforum på nätet. Ställ in digiboxen så att du tar bort den svenska texten på finska program eller dra ner ljudet på engelska filmer med finsk text - har du dvd-filmer som du kan ställa in så det dubbas till finska, gör det. Läser du böcker kan du låna finska deckare på bibban - alltså de behöver inte vara skrivna av finska författare utan översatta, huvudsaken är att de är så spännande/bra att du orkar läsa fastän du inte förstår 150 ord per sida i början. Oftast förstår man ändå sammanhanget och snappar upp orden vart eftersom. En lite finsk ordbok i pocketformat kan man alltid skaffa sig. Det påstås att man efter tre böcker förstår allt innehåll! Man kan också läsa böcker som man läst för många år sedan på svenska eller som man sett filmerna av, då har man ett hum om vartåt handlingen är på väg och har lättare att tolka texten. Varför inte lite Stephen King - eller Väinö Linnas "Tuntematon Sotilas", den är ju fullspäckad av militäriska ord!

- Förbered dig för att du kan få ta lite skit i början för att du är svensk. Jag har bekanta som varit helt svenskspråkiga och som gjort milin på helt finska orter och de har berättat att det egentligen bara var typ första veckan som de "prövades" av de andra rekryterna. Brukar du annars komma bra överens med folk så behöver du inte oroa dig. Tänk på att man kan få ta skit oavsett språk i början när man är på ett nytt ställe/med ett nytt gäng. Det kan vara för vadsomhelst (röda sockor, glasögon eller för att man åt så mycket på lunchen) och det vet man aldrig på förhand. Nä, modigt bara! livet är fullt av utmaningar och ju fler utmaningar man tar "head on" istället för att mesa ur, desto starkare blir man som person! Lär dig lite uttryck och slangord som används nuförtiden - du kan tex checka dessa på IRC-gallerian och kanske det finns någon på finskt håll som bloggar om militiden? Fundera färdigt ut lite fraser som du kan ha nytta av att besvara gliringar med. Kom ihåg att det inte lönar sig att fajtas emot, visa att man tar åt sig eller blir förbannad. Och varför inte försöka locka med några kompisar/klasskompisar som ska i milin samtidigt som du att söka till samma ställe. Även om ni inte skulle hamna på samma kompani eller i samma stuga, så kan det vara skönt att vara fler. Men de tar faktiskt sådana önskemål i åtanke på uppbådet, i mån av möjlighet. Men modigt bara, bit ihop och ta dig igenom de första veckorna, du förstår själv hur oerhört värt det det kommer att vara!

Från försvarsmaktens sidor:

"Uppbådet
Uppbåden (i Sverige brukas termen inskrivning för uppbåd) förrättas i varje militärlän årligen i september-november. De berör ynglingar, som det året fyller 18 år, med undantag av dem som antagits som frivilliga. Därtill deltar i uppbåden de, som blivit beordrade att under ifrågavarande år granskas på nytt samt under 30-åringar, som uteblivit från föregående uppbåd och inte genomgått separat granskning.

Varje uppbådsskyldig får per post bl.a. denna broschyr, frågeformulären och kungörelsen om uppbådsförrättningen där det framgår hur uppbåden ordnats i olika kommuner. Att du inte får försändelsen p.g.a. exempelvis adressförändring, berättigar dig inte till att utebli från uppbådet. Kungörelsen om uppbåd finns till påseende även på försvarsmaktens internetsidor på adressen www.mil.fi samt kommunens officiella anslagstavla. Uteblivande från uppbådet utan laga förfall är enligt värnpliktslagen en straffbar handling. Om du före uppbådet flyttar till en annan kommun, ta kontakt med staben för militärlänet på din nya boningsort i god tid före uppbådet. Uppbådsdagen är en oavlönad ledig dag, om inte annat nämns i arbetsavtalet.

Kom ihåg att flyttningsanmälan bör inlämnas till magistraten då du flyttar permanent från en bostad till en annan eller när en tillfällig flyttning räcker mer än tre månader. Flyttningsanmälan bör göras senast en vecka efter flyttningen.

Läkarundersökningarna för dem som uppnått uppbådsåldern genomförs på lagstadgat sätt vid hälsocentralerna före höstens uppbåd. Denna granskning befriar inte från själva uppbådet. Resekostnaderna till hälsocentralerna och till uppbådet ersätts inte. Ett hälsointyg för ungdom befriar dig inte från den första läkarundersökningen. Om du har ett läkarintyg av specialläkare, ta med det till den första läkarundersökningen och uppbådet.

Frågeformulär
De svar de värnpliktiga ger i förhandsförfrågningen inverkar till en del på bestämmande av tjänstdugligheten, tjänstgöringsorten och utbildningsgrenen. Det är därför viktigt att du fyller i formulären omsorgsfullt och returnerar dem enligt anvisningarna. Myndigheterna som behandlar uppgifterna har tystnadsplikt.

I fråga om tjänstgöringsort och -tid försöker man i mån av möjlighet att beakta de önskemål du framställt i dina svar. Beväringar blir inte beordrade till specialtrupperna direkt vid uppbådet, utan beväringar antas till dessa kurser efter ansökan och urvalsprov. Vid uppbådet utses dessa en reservplats.

Vid uppbådet
Till uppbådet bör körkort, pass eller motsvarande annat identitetsbevis jämte erforderliga läkar- och studieintyg tas med.

De som tillfälligt bor på främmande ort kan även besöka uppbådsmyndigheterna där eller på närmast möjliga uppbådsplats. Detta bör dock vederbörande meddela i förväg till staben för det militärlän han underlyder.

De som bor utomlands behöver inte personligen infinna sig i Finland för uppbådet. De kan sköta sina uppbådsärenden med en fullmakt via ombud i Finland. De som bor utomlands kan även tillställa de erforderliga handlingarna till det närmaste finska konsulatet, som sänder uppbådshandlingarna till Finland.

Inryckningstider
Vid uppdelningen av årsklassen på olika kontingenter försöker man bl.a. ta hänsyn till de önskemål som de värnpliktiga har framfört. Man strävar efter att fördela studenterna (eller motsvarande) i vinter- och sommarkontingenter så att de som utbildas till chefer i reserven och till manskaps- och specialuppgifter fördelas jämnt på bägge kontingenter. De som tar studenten på våren efter uppbådet rekommenderas att söka till januarikontingenten följande år, från vilken det i allmänhet har funnits bättre möjligheter att antas till chefsutbildning än från julikontingenten. Om studier/skola inte utgör hinder, rekommenderas den på uppbådet följande januarikontingenten. Vinterkontingenten ger dig också möjlighet att förbättra dina vitsord på hösten eller att förbättra din ekonomiska situation genom att arbeta.

De allmänna inryckningsdagarna är två per år i januari och i juli. De avvikande inryckningsdagarna gäller flygvapnets pilotkurser, Fallskärmsjägarskolan och Idrottsskolan.

Val av tjänstgöringsplats
En allmän princip är att de värnpliktiga placeras i truppförband som ligger nära deras hemort samt i en sådan militär utbildning och i en sådan uppgift som bäst motsvarar deras skolbildning, yrke, framtidsplaner, färdigheter och intressen. Truppförbandens läge, utbildningsmöjligheterna och antalet värnpliktiga medför dock att alla inte alltid ryms i de närmast liggande truppförbanden.

De svenskspråkiga utbildas vid Nylands Brigad i Dragsvik. Till detta truppförband antas också finskspråkiga värnpliktiga som behärskar svenska, på basis av egen anhållan och inom ramen för kvoterna.

Försök klarlägga dina önskemål om vapenslag och utbildningsgren i förväg. I vilka uppgifter kunde du utnyttja dina civila kunskaper och färdigheter? Vilken utbildning inom försvarsmakten kunde å sin sida vara dig till nytta i dina studier eller i arbetslivet? Observera att likartade uppgifter även förekommer i olika vapenslag. Sålunda behövs och utbildas till exempel signalmän även annanstans än i Signalregementet.

Meddela tydligt dina önskemål för uppbådsnämnden!"




http://www.forsvarsmakten.fi/varusmies/kutsuntoihin.dsp

Lycka till, hälsar webbredaktören Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera