Miten löydän asunnon

20.09.2018

Mistä löydän asunnon? Kokeile ensin jotakin näistä:

  • Usein ensimmäisen kämpän Pohjanmaalla löytää kavereiden, tuttujen tai sukulaisten kontaktien tai vinkkien kautta. Somesta, kuten Facebookista voi olla paljon apua.
  • Ota selvää, onko kaupungissa/kunnassa, johon haluat muuttaa, opiskelija-asuntosäätiö. Niiden kautta voi usein löytää edullisia opiskelija-asuntoja tai huoneita ns. soluasunnoissa. Usein asunnot on tarkoitettu tietyissä oppilaitoksissa opiskeleville, joten tarkista ensin, että olet hakukelpoinen. Esimerkiksi opiskelukaupunki Vaasassa täällä Pohjanmaalla on VOAS, jolla on myös perheasuntoja. Näitä huoneistoja ja huoneita vuokrataan hakemusten saapumisjärjestyksessä, joten kannattaa toimia heti, kun opiskelupaikka varmistuu. Osa opiskelija-asuntosäätiöistä ottaa vastaan hakemuksia jo ennen kuin opiskelupaikka on varmistunut. Osa huoneista on lisäksi kalustettuja, mikä helpottaa paljon, kun kyse on ensimmäisen oman asunnon kustannuksista.
  • Tutki onko koululla/koulutustaholla, jolle haet ”omia” asuntoja opiskelijoilleen, asuntoloita tai muita sopimuksia kaupungin/kunnan vuokranantajien kanssa. Sellaiset tiedot löytyvät useimmiten koulun kotisivuilta tai koulun opiskelijayhdistyksen kautta.
  • Osa kiinteistövälityksistä välittää myös vuokra-asuntoja, ei pelkästään sellaisia, jotka ovat myynnissä, joten nekin kannattaa tarkastaa esimerkiksi kiinteistövälitysten yhteiseltä nettisivustolta vuokraovi.fi.

 

Millainen asunto?

Alle 30-vuotiaat asuvat usein erilaisissa asunnoissa, emmekä tarkoita kerrostaloa, rivitaloa tai niin edelleen, vaan sitä, kuka asunnon omistaa. Useimmat nuoret kuitenkin vuokraavat ensiasuntonsa.

Asunnon vuokraaminen:

  • Monilla toisen asteen oppilaitoksilla esim. ammattiopistoilla ja opistoilla on oma asuntola, jossa saa oma huoneen tai voi jakaa huoneen jonkun kanssa edullisesti. Etsi koulun nettisivuilta lisätietoa.
  • Useimmilla kaupungeilla on opiskelija-asuntosäätiö, joka voi tarjota esimerkiksi yksiöitä tai huoneita soluasuinnoissa, eli asunnoissa, joissa on kaksi tai useampia erillisiä huoneita ja yhteinen keittiö, WC ja kylpyhuone. Näiden asuntojen vuokra on usein matalampi kuin vuokrat markkinoilla yleensä, mutta niihin pääseminen voi vaatia, että opiskelee tietyssä oppilaitoksessa kyseisessä kaupungissa.
  • Yksityisiltä markkinoilta, eli yksityishenkilöiden, asuntoyhtiöiden ja muiden vuokraamista asunnoista voi löytää kaikenlaisia asumisvaihtoehtoja pienistä vinttihuoneista puutalossa isoihin uusiin huoneistoihin. Yksi suosittu vaihtoehto on vuokrata yhden tai useamman kaverin kanssa vähän suurempi ”tavallinen” huoneisto yhdessä ja saada niin asumiskustannuksia pienemmäksi.
  • Usein myös valtiolla/kaupungilla/kunnalla on omistuksessaan tiettyjä asuntoja, joita ne vuokraavat. Joillakin kaupungeilla on erityisiä nuorisoasuntoja, jotka on tarkoitettu työssä käyville tai töitä etsiville alle 30-vuotiaille nuorille. Etsi tietoa niistä kaupungin/kunnan kotisivuilta.

Asunnon ostaminen:

Asunnon ostaminen on usein suurin sijoitus, mitä ihminen elämässään tekee. Asunnon ostaminen kannattaa yleensä pitkällä aikavälillä vuokralla asumiseen verrattuna, mutta asunnon ostamiseen liittyy samalla tietty riski. Siksi on syytä miettiä useampaan kertaan, mihin ryhtyy. Minkä tyyppinen asunto olisi minulle tarkoituksenmukaisin? Miten suuri asunto minun on mahdollista ottaa? Säilyttääkö asunto arvonsa ja nouseeko sen arvo? Nousevatko korot ja onko minulla silloin varaa lyhennyksiin?

Pankit arvioivat maksukykyä pitemmällä aikavälillä lainoja myöntäessään. Kannattaa todella tutustua eri vaihtoehtoihin ennen kuin menee pankkiin, esimerkiksi valitseeko kiinteä- vai vaihtuvakorkoisen lainan ja miten pitkästä laina-ajasta sopii. Pankkineuvojilla on paljon tietoa asioista, mutta on tärkeää, että tutustuu itsekin eri asuntolainavaihtoehtoihin, jotta voi tehdä itselleen sopivimman päätöksen.

Teksti: Liselott Nyström, ungdomsinformatör




Käännös: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Back